Відділення та банкомати

Хронічно недооцінена гривня чи занадто дешевий Біг Мак – про що свідчить рейтинг валют від The Economist

06 серпня

Українська гривня посіла восьме місце з 54 валют різних країн за рівнем недооцінення – у липневому індексі Біг Маку, який регулярно розраховує видання The Economist, нашу валюту випередили лише тайванський та гонконгський долари, індонезійська рупія, малайзійський рінггіт, японська ієна, індійська рупія, катарський ріал та південноафриканський ранд. У кожній з цих країн бігмак коштує навіть дешевше, ніж в Україні.


Жартівливий індекс

Індекс Біг Мак, вперше розрахований 1986 року, ніколи не був серйозним економічним індикатором. Але універсальність американського бутерброду, який готується з одних й тих самих інгредієнтів у всіх країнах присутності McDonalds, надихнула авторів економічного видання з світовим ім’ям порівняти ціну на бургер у різних куточках світу. Адже саме ця вправа максимально наочно пояснює концепцію паритету купівельної спроможності.

Остання стверджує, що вартість на однакові продукти прагне до ідентичного рівня всюди. І робить це за рахунок обмінного курсу національних валют. Суто теоретично на тривалому часовому горизонті в перерахунку на долари США або будь-яку іншу валюту ціна на славнозвісний бутерброд з під двох золотих арок має вирівнюватися, аж доки він не стане коштувати однаково абсолютна всюди.

Щоправда, на практиці так не виходить. І не виходило ніколи. Вперше в історії гривня потрапила до рейтингу у 2004 році. Тоді Біг Мак у нас коштував 7 гривень 25 копійок. А американський долар – 5,33 гривні. Тобто пообідати бутербродом, скажімо, на київському залізничному вокзалі можна було за $1,36. Для порівняння, того ж року в США Біг Мак коштував майже вдвічі дорожче – $2,47. Іншими словами, вже тоді гривня була недооцінена на 45%.

Максимальних позначок недооціненність гривні сягнула 2015 років. Тоді, за рахунок девальвації до 15,8 грн/$ і відносно стабільній «гривневій» ціні Біг Маку, його вартість в Україні впала до $1,2. Тоді як на батьківщині Рональда Макдональда за нього просили вже $4,29. Тож того року гривня стала найбільш недооціненою валютою в світі з результатом -72%.

x

Графіка - economist.com


Заради справедливості слід визнати: The Economist ніколи не намагався видати свій рейтинг за серйозне економічне дослідження. Але з часом індекс став настільки розповсюдженим, що миритися з критикою його недосконалості стало несила навіть авторам. Відтак 2022 року до розрахунку рейтингу внесли корективи. Зокрема додали корекцію на показник ВВП на душу населення. Цим автори намагалися дещо пом’якшити ефект «дешевої» робочої сили у бідніших країнах.

Та навіть за таких умов цього року гривня виявилася недооціненою на 36,7%. Якби Національний банк сприймав індекс у якості безумовного індикатора для визначення курсу долару, американську валюту зараз ми купували б по 20,73 грн/$.


Недооцінена гривня чи дешевий Біг Мак

Але, звісно, й на цю сентенцію можна дивитися під різним кутом. Може справа взагалі не в гривні, а в самому Біг Маку? На його ціну впливають чимало чинників, крім, власне, інгредієнтів. Вартість енергії, транспортних послуг, праці. Розмір податків, витрати на маркетинг тощо – ці та інші складові в залежності від країни можуть дуже сильно впливати на собівартість, а відтак і кінцеву ціну продукту. Що, схоже, і відбувається.

Адже якщо взяти для порівняння не настільки складний та набагато універсальніший продукт, картина радикально змінюється. Не віриш? 

5 серпня в онлайн-сторі Kroger, що входить до рейтингу найулюбленіших магазинів американців, галон звичайного неорганічного молока жирністю 2% коштував $3,79 (ціна неакційна). Тобто рівно один долар за літр. У той же час літр Яготинського 2,6% у схожій пластиковій тарі в Сільпо коштував 44,59 грн. У Варусі трошки дешевше – 43,7 грн. Тобто у будь-якому разі трохи більше долара. А відтак, виходить, що гривня навіть переоцінена. Звісно, і в США можна знайти молоко дорожче, і в Україні – дешевше. Але думка, впевнений, зрозуміла.

x

Це порівняння можна продовжувати нескінченно довго, змінюючи продукти та країни, отримуючи подекуди несподівані результати то на користь гривні, то на користь валюти порівняння. Але в середньому на базові продукти харчування у співставних культурно та за кліматом країнах ціни будуть приблизно однаковими.

У грудні минулого року ми відправили кількох знайомих по європейських супермаркетах, щоб розрахувати власноруч індекс олів’є. І всюди, крім відверто «дорогих» країн, на кшталт Норвегії та Швейцарії, отримали дуже схожі результати, «приготувавши» 2,5 кілограми салату за 180-207 грн в Україні, Німеччині, Польщі, Франції та Португалії.

Тож може це все ж Біг Мак в Україні занадто дешевий?

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?