Відділення та банкомати

Що писати в «Призначенні платежу»

14 лютого

Чимало людей стикаються із складнощами, коли справа доходить до заповнення поля «Призначення платежу», навіть якщо йдеться про звичайний IBAN переказ на рахунок магазину. Як заповнити «вільне» поле – розбираємося в матеріалі.


Що таке призначення платежу

Безготівковий переказ коштів – звична для кожного українця процедура. Можливо не кожен стикався з відправкою коштів на поточний (IBAN) рахунок, але точно всі бодай кілька разів на місяць переказують гроші за номером картки. Ці дві технології дещо відрізняються з точки зору простоти та нормативного регулювання. Але загалом йдеться про одну й ту саму операцію.

Поле «Призначення платежу» можна зустріти і при відправці грошей з картки на картку, але обов’язковим воно є саме для IBAN-переказів. Тож з них і почнемо.

Призначення платежу – це обов’язковий реквізит, який входить до переліку даних, що супроводжують грошовий переказ між двома рахунками. Насамперед він потрібен, щоб отримувач міг розрізнити гроші від різних платників. Одна справа, коли ти відправляєш гроші другу та повідомляєш йому про це телефоном. Інша – коли оплачуєш замовлення на виготовлення дивану меблевій фабриці.

В таких випадках призначення платежу при переказі коштів дає компанії чітке розуміння: хто, за яке саме замовлення якого товару перерахував гроші. Ідентична логіка може стосуватися й невеличких компаній, ФОПів, самозайнятих і навіть друзів. Погодься, репетитору набагато простіше розібратися, за якого саме учня йому надійшли гроші, якщо ти вкажеш у призначенні його прізвище.

У більшості життєвих випадків лякатися поля «Призначення платежу» не варто. Якщо отримувач коштів попросив тебе заповнити поле якимись конкретними даними, скажімо, номером замовлення чи договору – просто виконай його прохання. Якщо ти переказуєш гроші другу чи родичам звичайним картковим переказом, можеш написати в полі коротке привітання, або вказати, від кого саме йдуть гроші. Або просто залиш його пустим.


Що вказувати в призначенні платежу

Та не в усіх випадках все настільки просто. Інструкція Національного банку «про безготівкові розрахунки в Україні» встановлює окремі вимоги до заповнення призначення платежу для окремих специфічних операцій. Здебільшого – в залежності від їхнього отримувача.

«Реквізит "Призначення платежу" платіжного доручення заповнюється платником так, щоб надавати повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється перерахування коштів отримувачу. Повноту інформації визначає платник з урахуванням вимог законодавства України», - відповідає інструкція на питання, що писати в призначенні платежу.

Значно суворіші вимоги до заповнення поля Призначення висуває податкова. Але саме тут до вмісту реквізиту слід поставитися з підвищеною увагою. Справа в тому, що системи ДПС автоматично розпізнають ці дані та у відповідності до них вносять інформацію про здійснений платіж до бази. Тож якщо ти не хочеш обмінюватися листами з установою, пояснюючи, чому ти не поставив крапку з комою у потрібному місці, краще одразу заповнити поле уважно.

1 липня 2023 року набрав чинності оновлений Наказ Міністерства фінансів, який встановив чіткі вимоги до порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» у так званому «структурованому» вигляді. Через що такі платежі, зокрема податкові та митні, почали називати «структурованими».

Для окремих напрямів та видів платежів передбачені свої чіткі вимоги до заповнення поля. Нижче, скажімо, ти можеш побачити витримку з інструкції з прикладом: призначення платежу зразок заповнення для сплати оренди нерухомого майна, що належить держпідприємству.

Щоправда те, що здається зрозумілим та простим комп’ютерним алгоритмам, виглядає не надто дружньо до людини. На щастя, мобільний застосунок Unex Bank має вбудовану функцію, що допомагає коректно заповнити поле. Тобі слід лише відповісти на кілька питань, вказавши, за що саме ти намагаєшся сплатити, та суму платежу.

В звичайному житті стикатися з структурованими платежами ти можеш лише у виняткових випадках: при сплаті податків, штрафів та інших «бюджетних» платежів.

Набагато частіше тобі потрібно буде вводити призначення при сплаті комуналки – тут зазвичай потрібно вказати ім’я платника, номер особового рахунку чи договору, адресу, за якою надається послуга. Або призначення платежу за товар - у цьому випадку постачальник чи магазин самостійно надасть тобі інформацію для внесення у поле. Та навіть акцентує твою увагу на необхідності дотримання рекомендацій.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?