Відділення та банкомати

Банківська картка для дитини

17 липня

Банківська картка для дитини

Останнім часом в Україні багато говорять про фінансову грамотність. Приводом для цього здебільшого є дві ключові проблеми. По-перше, дуже стрімкий розвиток кібершахрайства, жертвами якого стають десятки тисяч наших співгромадян. За даними НБУ, 2023 року було зафіксовано 272 тисячі випадків шахрайства. Зловмисники вкрали в Українців понад 830 мільйонів гривень. При цьому 80% випадків цифрових крадіжок відбувалися за технологією соціальної інженерії. А найкращий захист від останньої – фінансова грамотність.

Друга проблема не менш важлива. Йдеться про значне кредитне навантаження на значну частку українців, які користуються надто дорогими позиками мікро-фінансових організацій. Простота оформлення таких кредитів та обіцянки низьких відсотків приваблюють сотні тисяч громадян. Та чимало з них не здатні адекватно оцінити власні фінансові можливості та нерідко потрапляють до боргової пастки. Коли для погашення одних позик, треба брати інші, ще більші та дорогі.

Ця проблема є більш комплексною та виставляє набагато більше вимог до рівня фінансової грамотності. Мало просто навчитися читати договори та порівнювати істотні умови кредитних продуктів. Потрібно навчитися вести та контролювати бюджет, формувати заощадження, оцінювати «фінансові сили». А ці навички з’являються лише за умови самостійного керування грошима.

За даними дослідження «Фінансова грамотність, фінансова інклюзія та фінансовий добробут в Україні у 2021 році», який було проведено в рамках проєкту USAID «Трансформація фінансового сектору» у співпраці з Національним банком України напередодні повномасштабного вторгнення, загальний рівень фінансової грамотності українців дорівнював 12,3 бали з 21 можливого. Причому найнижчі показники фіксувалися у наймолодшій з досліджуваних вікових груп (18-19 років) – лише 10,1 бали.

Ось чому банківська картка з 15 років або навіть раніше – дуже слушна думка, якщо вона тільки з’являється в батьків.

Отже, давай резюмуємо. Банківська картка дитині потрібна, якщо:

  • Твоїй дитині виповнилося 10-12 років, вона вже знайома з грошима та проявляє цікавість до новітніх платіжних технологій;
  • Ти хочеш виховати фінансово незалежну дитину;
  • З високим рівнем фінансової грамотності;
  • При цьому зберігати контроль за її витратами, щоб мати змогу коригувати фінансову поведінку;
  • Та мати змогу надати термінову фінансову підтримку, навіть коли тебе нема поруч.
x

З якого віку можна оформити банківську карту

Насамперед, давай розберемося з поняттям дитячої, або як її часто називають українці – карткою юніора. Останній термін став загально вживаним через запуск однойменної картки одним з найбільших банків України багато років тому.

Поточне українське законодавство дозволяє відкривати банківські рахунки неповнолітнім з 14 років. Для його відкриття банк має отримати в клієнта паспорт та ідентифікаційний код (РНОКПП). Іншими словами, з точки зору закону, така дитина вважається достатньо дорослою, щоб самостійно, без відома батьків чи опікунів розпоряджатися власним рахунком. Проте такому клієнту із зрозумілих причин не відкриють кредитний ліміт. Тобто картка буду виключно платіжною.

Але відповідь на питання, з якого віку можна зробити банківську картку, набагато складніша. Адже батьки й до 14 років можуть відкрити картку й надати її дитині. Яку б назву не мав відповідний продукт у конкретному банку, завжди йдеться лише про додаткову картку одного з батьків, що випускається банком до його рахунку. Це означає, що «дитяча» картка може бути відкрита у будь-якій фінустанові, оскільки фактично вона є додатковим «ключем» до рахунку батька чи мати.

Суто технологічно така картка та операції по ній будуть відображатися в мобільному банкінгу, як окрема. По ній можна встановити окремі ліміти, контролювати витрати, заблокувати її у разі потреби у пару кліків. Але дитина використовуватиме її лише у якості платіжного інструменту.

Оформити таку додаткову картку можна й онлайн. Та й отримувати фізичний пластик, випуск якого зазвичай тарифікується окремо, не обов’язково – цифрову картку можна прив’язати до смартфону дитини, якщо вона вже має такий. Більшість платіжних терміналів в магазинах та кафе приймають оплату смартфонами та іншими гаджетам, на кшталт смарт-годинника.

x

Суто формально відповідь на питання, з якого віку можна зробити банківську картку – 6 років. Та навряд чи такій малечі справді потрібна платіжна банківська картка. Навіть кишенькові гроші у такому віці не завжди є слушною думкою. Але що старше стає дитина, тим важливішим стає питання створення для неї невеличкого простору фінансової самостійності.

Сніданки у школі, смаколики по дорозі додому – все це потребує не тільки наявності кишенькових грошей, але й навичок їх контролювання. Відкриваючи окрему платіжну картку для дитини, крім того ти починаєш навчати дитину сучасним платіжним технологіям, правилам фінансової безпеки. І це вже не кажучи про той факт, що дитяча картка й тобі надає ретельний звіт по усіх витратах дитини. Може й не надто деталізований, адже витрачені з картки 100 грн в супермаркеті можуть означати й чіпси з колою, й пляшку кефіру з глазурованим сирочком. Проте так ти бодай знатимеш, де саме і скільки витрачає гроші твоя дитина.

Тож якщо твоїй дитині виповнюється 9-10 років, запитай її, чи не хоче вона власну банківську картку для зручних розрахунків. Звісно, якщо вона сама не запитає тебе про це раніше.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?