Відділення та банкомати

Бізнес змінив кредити на депозити

04 березня

В червні 2023 року на банківському ринку України відбулася видатна подія. Вперше за багато років обсяг депозитів юридичних осіб перевищив кредитний портфель корпоративного сектору.


Бізнес воєнного часу

За підсумками минулого року кредитний портфель бізнесу в межах пільгової програми 5-7-9% збільшився на 34%, повідомив регулятор у черговому огляді банківського сектору. Загалом, за даними міністерства фінансів, від моменту старту держпрограми підписано 81 822 кредитні договори на загальну суму 278,7 млрд грн. Це видатний результат, особливо якщо згадати, що лише за два воєнні роки програма компенсувала ринкові ставки підприємцям за кредитами на загальну суму 189 млрд грн.

Величезні цифри, щоправда, можуть вводити в оману. Пільгова держпрограма справді стала одним з ключових елементів підтримки бізнесу та економіки у вкрай важкий час. Але вона може допомогти лише тим, хто попри усі ризики та негаразди продовжує розвивати бізнес. Відновлює магазини, будує багатоповерхівки, купує обладнання та започатковує виробництво.

Проте далеко не всі підприємці готові брати на себе воєнні ризики. Надзвичайна невизначеність стимулює насамперед ті бізнес-напрями, що можуть дати швидку окупність. Звісно, з цього правила є чимало виключень, якими можна лише пишатися. Та все ж масштабні та тривалі інвестиційні проекти під час війни – екзотична матерія.

Аграрії ніколи не полишать землю. Роздрібна торгівля буде розвиватися, поки є споживчий попит. Логістика продовжить підлаштовуватися під нові обставини, адже без неї не може функціонувати інший бізнес. Харчова промисловість та енергетика, транспорт – все те, що закриває базові людські потреби не просто працює, а ще й рухається вперед. Але, судячи з статистики, цього замало, щоб впевнено говорити про звикання бізнесу до ризиків.


Кредити падають, депозити ростуть

У червні минулого року, вперше щонайменше за 10 останніх років, депозитний портфель юридичних осіб в абсолютних цифрах перевищив обсяг виданих бізнесу кредитів. В нормальній ситуації таке явище неможливе, адже бізнес, як економічний агент, воліє інвестувати, використовуючи як власні кошти, так і залучені. Акумулювати вільні ресурси на банківських рахунках – нетипова поведінка для бізнесу.

Дані - Національний банк України. Графіка - Unex Bank


Процес зближення двох кривих, «кредитної» та «депозитної», почався ще до повномасштабної війни. Причиною стала вже забута нами пандемія коронавірусу, що тоді дуже сильно налякала людство та спровокувала глобальний бум на заощадження. Наприкінці 2021 року «депозитна» крива вперше торкнулася «кредитної» і, ніби налякавшись, стрімко пішла вниз. Але у березні 2022 року не менш різко розвернулася.

Надзвичайні ризики, спричинені війною, скорочення населення, дорожнеча кредитних ресурсів – цих трьох чинників достатньо, щоб зрозуміти, чому саме відбувається ця «бізнес-аномалія». Навіщо підприємцю брати на себе воєнний ризик, інвестувати дорогі гроші у виробництво, яке принесе 10-15% річних доходу за кілька років, якщо можна отримати стільки ж, розмістивши гроші на банківському рахунку?

Це не дуже здорова картина, якщо дивитися на неї з точки зору перспективи розвитку економіки. Але у нашій конкретній ситуації в ній немає й нічого катастрофічного. Ба більше, акумульовані банками десятки й сотні вільних мільярдів бізнесу зрештою, через ОВДП, фінансують бюджет України. Тобто фактично стають важливою частиною фінансового фронту України. Минулого року, наприклад, банки збільшили інвестиції в ОВДП на 172 мільярди гривень.

Як тільки безпекова ситуація почне покращуватися, цей тренд неодмінно зміниться. Це, до речі, наочно демонструє наведений вище графік – навесні та влітку 2023 року, коли в Україні спостерігалася невеличке зростання оптимізму, депозитний портфель бізнесу скорочувався. Та наразі підприємці воліють тримати активи у найбільш ліквідній формі – грошах.

І наостанок. Ключова функція банків полягає в перерозподілі вільних ресурсів. У звичайному житті вільні гроші людей та компаній потрапляють в економіку у вигляді кредитів. І ми звикли вважати це нормою. Але навіть зараз ця базова функція банків ані трохи не змінилася. У базовому рівнянні змінилися лише «донори» та «реципієнти». І, зважаючи на війну, це також абсолютно нормально.

А наша «банківська» задача залишається незмінною: забезпечити клієнтам фінансовий комфорт. Ми в Unex Bank, добре знаємо, як це зробити. Тож якщо ваш бізнес шукає вигідні та комфортні умови розміщення вільних коштів – вітаємо в Unex Bank.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?