Відділення та банкомати

Блокування коштів на рахунках: причини та способи вирішення

25 серпня

Наприкінці весни 2023 року українське суспільство обурило масове блокування рахунків або коштів на них банками. Найбільше критики, звісно, дісталося великим роздрібним банкам, в яких мільйони українців тримають свої кошти. Проте оновлені правила арешту рахунків та коштів на них, стосуються абсолютно усіх фінансових установ, в тому числі й небанківських. Відтак стикнутися з подібною ситуацією теоретично може будь-який українець, клієнтом якого б банку він не був.


На які рахунки заборонено накладати арешт

Насамперед розберемося із найбільш розповсюдженою причиною блокування – накладання арешту виконавчою службою на рахунок боржника. У травні цього року набрав чинності Закон України № 3048-IX від 11.04.2023, що змінив правила блокування коштів боржників. Насправді слово «зміна» в цьому контексті застосовувати не зовсім коректно. Адже йдеться про повернення правил, що діяли до початку війни та були суттєво пом’якшені на її початку.

Відтак банки на вимогу виконавчої служби почали блокувати рахунки чи кошти українців в межах зазначеної суми боргу. При цьому самі боржники отримали право витрачати 13 400 грн на місяць з визначеного арештованого рахунку.

Закон містить поняття «рахунок із спеціальним режимом використання», накладання арешту на який заборонено. Але воно не стосується фізичних осіб та застосовується лише до рахунків підприємств. Відтак рахунок, на який боржник отримує зарплату, може бути заарештовано.

В той же час норми закону містять чітке визначення, на які кошти заборонено накладати арешт. «Припиняється звернення стягнення на пенсію, стипендію», - йдеться в документі. Проте навіть це обмеження містить виключення: якщо йдеться про стягнення аліментів чи відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, навіть пенсійні виплати чи стипендія можуть бути заарештовані.

Крім того, загальними нормами закону «Про виконавче провадження» забороняється звертати стягнення на окремі соціальні виплати на кшталт допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, так звані опікунські, виплати одиноким матерям, багатодітним сім’ям тощо. Але зауважте, що йдеться саме про виплати, а не про рахунки.

Витримка з закону "Про виконавчу службу", що діяв станом на 25.08.2023


Оскільки виконавча служба зазвичай й гадки не має, які саме гроші потрапляють на рахунок, навіть якщо жодних інших виплат, крім захищених на нього не надходить, накладення арешту на соціальний рахунок є дуже розповсюдженою практикою.


Які рахунки можуть заблокувати

Нормативний акт, який в народі зветься закон про блокування рахунків, не визначає жодних спеціальних рахунків фізичних осіб, до яких не може бути застосований арешт. Поточні, депозитні, карткові й навіть «соціальні» рахунки можуть бути арештовані за зверненням виконавчої служби.

Так званий закон про блокування рахунків боржників обмежує право звертати стягнення лише на окремі типи виплат, а не на самі рахунки. А також надає право боржнику визначити будь-який один рахунок, з якого виконавча служба повинна дозволити витрачати кошти в межах 13 400 гривень на місяць. Як саме розблокувати захищені виплати, якщо на них було накладено арешт, поговоримо далі.


Як розблокувати тимчасово заблоковані кошти

Перш за все слід зазначити, що питаннями арешту рахунків та блокування коштів займається виконавча служба. Банки в цьому процесі є лише інструментом такого блокування: вони не ухвалюють рішень ані про накладання арешту, ані про його скасування. Відтак для вирішення питань, щоб вивільнити тимчасово заблоковані кошти, боржнику треба напряму комунікувати із виконавчою службою.

Для цього, звісно, насамперед слід з’ясувати контакти конкретного виконавця, що опікується справою конкретного боржника. Для цього, наприклад, можна пошукати деталі своєї справи в єдиному реєстрі боржників – ця база даних містить зокрема й контакти виконавця.

Приклад даних з Єдиного реєстру боржників


Найпростіший спосіб розблокувати кошти – погасити заборгованість. Дуже часто йдеться про доволі незначні суми в межах 1000 гривень за необачно несплачений своєчасно штраф ПДР. Варто його сплатити та надіслати квитанцію про сплату виконавцеві, як той спрямує до банків звернення про зняття арешту з усіх рахунків.

Якщо борг значний, можна скористатися тимчасовою процедурою часткового розблокування рахунків. Для цього також треба звернутися до виконавця та разом з ним визначити рахунок, з якого буде дозволено витрачати 13 400 грн на місяць. Виконавець спрямує відповідне звернення до банку, а той виконає вимогу, розблокувавши кошти.

Те саме стосується й захищених соціальних виплат. Щоправда в такому випадку потрібно буде додатково підготувати докази: виписку з банку про рух коштів по рахунку та довідку з пенсійного фонду чи соціальної служби, з якої буде видно, що захищені виплати надходять саме на визначений рахунок. Теоретично, якщо жодних інших платежів, крім захищених, на соціальний рахунок не надходило, виконавець може ухвалити рішення про повне розблокування рахунку.


Розблокування рахунків під час війни

Процедура блокування рахунків під час воєнного стану з травня 2023 року мало відрізняється від такої, що діяла до війни. Додаткові послаблення стосуються лише правила «13400 гривень», про яке ми детального говорили вище, та заборони на звернення стягнення на пенсії та стипендії.

Відтак найбільш слушною стратегією для українців слід вважати недопущення формування боргів. Якщо стати боржником змусила життєва ситуація – це одна справа. Якщо арешт було накладено через незначний штраф у пару сотень гривень, який був просто ненавмисно забутий через клопоти – зовсім інша.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?