Відділення та банкомати

Чому дорожчає долар або ефект гнучкого курсу

20 вересня

На готівковому валютному ринку від початку тижня спостерігається справжнє ралі. З понеділка по середу вартість американської валюти зростала щодня на 20 копійок і до середини тижня сягнула позначки 38,70 грн/$. Востаннє таких позначок курс діставався у березні цього року. Тоді, щоправда, гривня зміцнювалася з вищих рівнів.


Чому дешевшає гривня

Економічних причин для зростання курсу чимало. Та жодна з них не може пояснити сьогоднішню ситуацію. Так, торговельний баланс дефіцитний, імпортери на початку осені активізують закупівлі товару напередодні зимового зростання споживчого попиту. Який, до речі, в умовах війни підживлюється не тільки подарунками під ялинку, а ще й побоюваннями щодо повторення блекаутів минулорічної зими.

Та усі ці виклики фактично парирує Національний банк, що закриває дефіцит безготівкової валюти в межах дозволених валютними правилами обсягів. Ще існує так званий сірий імпорт, який значною мірою являє собою дрібних підприємців, що закуповують спекулятивно популярні товари, як ті самі павербанки та генератори, завозять їх в Україну дрібним гуртом та продають у роздріб. Але їхні гривневі ресурси не безмежні – створити аж такий тиск на гривню на тривалому часовому проміжку вони не здатні. То що ж сталося?

Перше, що слід розуміти – курс гривні зростає виключно на готівковому ринку. Шукати джерело підвищеного попиту варто саме тут, адже усі джерела на безготівковому ринку, як зазначалося вище, закриває інтервенціями регулятор.


Монстр на ім’я Гнучкий курс

Протягом минулого тижня відбулося дві важливі події, що суттєво змінили настрої на ринку. Перша – виступ голови Мінфіну на економічному форумі. Де він зазначив, що відомство стурбоване заміцним курсом гривні, що стримує експорт. Та додав, що у Мінфіні очікують на наступний рік курс на рівні 41,4 грн/$.

На той момент готівковий курс потроху знижувався під тиском конкуренції з боку нового інструменту: за кілька днів до того НБУ дозволив українцям купувати безготівкову валюту онлайн на 50 000 гривень на місяць в одному банку. А також вдвічі збільшив ліміт на придбання валюти з розміщенням на тримісячному депозиті. 

Та слова міністра суспільство прочитало однозначно - курс буде підвищуватися. На додачу за три дні потому було заплановано засідання монетарного комітету НБУ та рішення правління щодо облікової ставки. Сама ставка має опосередкований зв’язок із курсом, але на таких засіданнях іноді ухвалюються рішення не тільки по обліковій ставці. Тож експерти та звичайні люди почали пов’язувати дві події, очікуючи якогось шокового рішення від Національного банку. Наприклад – скасування режиму фіксованого курсу гривні.

В четвер Національний банк оголосив про зниження ставки на два відсоткові пункти й не ухвалив жодного валютного рішення. Здається, це мало чи не миттєво заспокоїти ринок. Але під час прес-брифінгу очільнику НБУ довелося відповісти на найгарячіше економічне питання тижня: чи буде гнучкий курс та коли на нього чекати.

Андрій Пишний відповів одночасно й чесно, й не сказав нічого нового. Альтернативи поверненню до гнучкого курсоутворення немає. Проте жодних чітких дат чи графіків в НБУ також не існує. Відмова від фіксованого курсу відбудеться тоді, коли для цього утворяться необхідні умови.


Трохи гіпотез

Ці слова очільника Національного банку не тільки не заспокоїли людей, а ще й додали приводів для розмов та конспірологічних теорій. За останній тиждень питання про гнучкий курс мені задавали, здається, півсотні разів. Від журналістів до друзів та родичів. Бо гнучкий курс лякає.

В результаті на валютному ринку почався справжній ажіотаж. Люди, малий бізнес, імпортери: всі, хто мав вільну гривню, час, натхнення та можливості з точки зору обмежень НБУ, прагнули придбати валюту.

Ми фіксували суттєве зростання попиту на валюту з усіх джерел протягом останніх двох тижнів. Люди купують долари на депозит, у додатку в межах 50 000 гривень, у касах готівкою. І така ж ситуація на всьому ринку. Курс не має значення, адже 38,6 грн/$ це менше, ніж 41,4 грн/$.

Звісно, провини ані НБУ, ані Мінфіну цьому курсовому ралі немає. Ні міністр фінансів, ні голова НБУ нічого не сказали про плани перегляду курсу чи відмови від фіксованого показника. Ба більше, усе сказане не є чимось новим. Очевидно, що Мінфін не задоволений курсом 36,57 грн/$, коли у бюджеті закладена позначка 42,2 грн/$. Та це не означає, що НБУ запланував якесь підвищення.

В самому НБУ озвучені Андрієм Пишним тези до минулого тижня проговорювалися разів з десять. А може й більше.

Можливо, я ідеалізую представників фінансової гілки влади. Та все ж справедливо відзначити, що висловлені ними позиції є послідовними та однозначними. Чи наближаємося ми до гнучкого курсу? Однозначно так. Час іде, НБУ ухвалює нові й нові кроки лібералізації валютних правил. Це перше з завдань на шляху до гнучкого курсу, яке неодноразово озвучували в НБУ. Відтак кожен місяць, що минув, ще на місяць наближає нас до повернення гнучкого курсу.

Але. По-перше, у цьому питанні не може бути навіть мови про якісь затверджені дати. Ситуація надто плинна, щоб заздалегідь будувати графіки та планувати кроки. По-друге, що саме слід розуміти під гнучким курсом?

«Ми будемо своїми валютними інтервенціями компенсувати структурний дефіцит валюти на ринку, створюючи ситуацію, щоб курс міг коливатися як в один бік, так і в інший бік. При цьому, особливо на перших стадіях курсової гнучкості, ми будемо досить суттєво обмежувати ці курсові коливання», – сказав під час прес-брифінгу заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Це може означати, наприклад, що на першому етапі Національний банк лише розширить коридор допустимих коливань курсу на міжбанку, який зараз становить +/-1%. При цьому продовжить закривати інтервенціями дефіцит валюти. Якщо так і станеться, гнучким такий режим курсоутворення можна буде назвати лише умовно. Ба більше, в якомусь сенсі навіть сьогоднішній режим можна назвати гнучким. Тільки в сильно обмеженому діапазоні.


Зміна фіксованого курсу

Друга ймовірність – перегляд фіксованого значення. Як сценарій його також не можна виключати. Врешті решт один раз такий крок НБУ вже робив. Та от питання: який курс слід вважати справедливим?

У звичайній ситуації на нього міг би відповісти ринок. Зростання імпорту та потреб у валютних надходженнях для його оплати призводить до здешевшання національної валюти та, відповідно, здорожчання імпорту. Попит на останній через дорожнечу починає падати, імпорт скорочується. Відтак на його придбання потрібно менше валюти. Ця спрощена модель демонструє як природна девальвація національної валюти балансує торговельні потоки та валютний ринок.

Але у країні, що воює, вона не може працювати повноцінно. Ми не відмовимося від закупівлі палива та інших матеріалів, що потрібні армії, лише тому, що вони стали дорожчими. Так само ми не перестанемо купувати генератори та промислові трансформатори на заміну знищеним російськими ракетами. Скільки б вони не коштували, ми їх купуватимемо.

З іншого боку, експортери не можуть збільшити поставки товарів. Бо не можуть фізично виробити більше через зруйновані цехи та заміновані поля. Та й з логістикою питання все ще стоїть дуже гостро. За таких умов ринок не може самостійно визначити справедливий курс. А як не може ринок - не може ніхто. Хоч би які математичні моделі та алгоритми він не застосував.

Тож маємо констатувати: у поточних умовах справедливого курсу не існує.

Це чудово розуміють й в НБУ. Саме тому й не поспішають звільняти долар. В ідеалі, для цього потрібно, щоб торги на МВРУ проходили бодай іноді бездефіцитно або з мінімальним дефіцитом. На практиці поки такого стану на осяжному горизонті не проглядається. Та, ймовірно, до ідеалу в регулятора тягнути не стануть.


Купувати зараз або почекати?

Гнучкий курс не просто можливий, він неминучий. Але відповіді на найцікавіше питання, коли саме це станеться, на жаль, немає.

НБУ може це зробити ще цього року, ймовірніше – наступного. Та ми наближаємося до цієї події у будь-якому разі.

Не буду брехати – я й гадки не маю ні про початкову «обмежену» модель гнучкого курсу, яка, скоріш за все, передуватиме повній відмові від фіксованого курсу. Ні про строки її запуску. Тим більше в мене не має морального права відмовляти когось від купівлі доларів чи їхнього продажу.

Але якщо вже дуже кортить інвестувати вільну гривню в іноземну валюту, краще все ж згадати про можливість зробити це безготівкою набагато вигідніше. На момент написання цього матеріалу на готівковому ринку долари продавали по 38,7 грн/$. Ті самі долари з розміщенням на тримісячному депозиті в Юнекс Банку можна було купити по 37,21 грн/$. Якщо скористатися такою можливістю на всі дозволені 200 000 гривень, можна було б зекономити майже $200.

Купувати ж валюту на панічно зростаючому ринку – не найкраща стратегія. Особливо якщо за пару тижнів ви плануєте продати куплену валюту. Доказом тому може слугувати різкий розворот курсового тренду у вівторок. Якщо близько обіду вартість долару на сірому ринку сягала 38,7 грн/$, то вже надвечір за нього просили 38,4 грн/$.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?