Відділення та банкомати

Дешевий долар: НБУ суттєво пом’якшив валютні обмеження

29 серпня

Національний банк пізно ввечері 28 серпня ухвалив довгоочікуване рішення, що вже найближчим часом радикально змінить правила гри на валютному ринку та в теорії має скасувати режим кількох курсів.

Може регулятор й не переслідував такої мети, та вийшло доволі символічно: один з найбільших подарунків від початку війни гривня отримала напередодні 27-го дня народження. 


Що змінилося

Національний банк вніс до 18-ї постанови, яку було ухвалено ще на початку повномасштабної агресії, лише дві зміни.

По-перше, збільшив ліміт покупки українцями безготівкової валюти на МВРУ з розміщенням на тримісячному депозиті з 100 тис. грн до 200 тис. грн. Збільшення дозволеної суми купівлі вдвічі, звісно, дуже суттєва зміна. Проте на фоні іншого рішення воно все ж виглядає «косметичним».

Набагато важливішим для ринку є той факт, що вже від 29 серпня 2023 року усі українці отримали можливість купувати в банків безготівкову валюту в межах 50 тис. грн на місяць. Без якихось пояснень щодо мети такої покупки, надання будь-яких документів тощо.

На практиці це означає, що українці відтепер можуть у пару кліків просто зі свого смартфону придбати долари та євро й в той самий момент отримати доступ до купленої валюти на картці.

Зазначений вище ліміт кожен банк має рахувати окремо для кожного клієнта. Відтак за потреби ніхто не заважає клієнту придбати валюту в кількох банків. В межах 50 000 гривень у кожному з них раз на місяць.


Чому це важливо

Фактично це означає, що тепер, як і до війни, українські банку можуть виходити із заявками приватних клієнтів на МВРУ та купувати для них валюту за курсом міжбанку. Тож валютний ринок загалом отримав дуже міцний інструмент, що тягнутиме готівковий курс до офіційного.

Як тільки котирування на готівковому ринку відриватимуться від офіційної позначки на більш-менш значну відстань, попит на придбання безготівкової валюти зростатиме. Готівковий ринок почне втрачати клієнтів та буде змушений коригувати котирування, щоб повернути частину попиту.

Саме таким чином працюють й так звані «конвертаційні» депозити. Але все ж слід визнати, що не всіх українців влаштовує зобов’язання розміщати придбану валюту на тримісячному вкладі під майже нульові відсотки. Нова хвиля валютної лібералізації від НБУ значною мірою закриває цю прогалину.


Коли чекати дешевих доларів

Перша реакція ринку на зміни не забарилася. Одна лише новина про запуск нового інструменту придбання валюти населенням змінила настрої на готівковому ринку та спровокувала хвилю зниження курсу. Але це лише початок.

Банкам потрібно трохи часу, щоб перезапустити у своїх застосунках купівлю безготівкової валюти. Хтось це встиг зробити за лічені часи, комусь знадобиться день-два. Але до дня народження гривні, впевнена, усі банки, що мали такий інструментарій до війни, зможуть відновити його працездатність. Ми в Unex Bank вже працюємо над цим питанням та сподіваємося надати клієнтам доступ до нього до кінця сьогоднішнього дня.

Звісно, банкіри будуть намагатися заробити на цьому сервісі. Тому різкого одномоментного зниження курсу не відбудеться. Та й до фактичних котирувань МВРУ справа навряд чи дійде. Але до рівня 37,0-37,2 грн/$ курс впродовж найближчих тижнів цілком може знизитися.

Теоретичною перешкодою на цьому шляху може стати підвищений попит на зняття безготівкової валюти з поточних рахунків. На жаль зараз неможливо передбачити реальну клієнтську поведінку: як багато українців, що придбають безготівкову валюту, захочуть зняти її в касі фінустанови того ж або наступного дня. 

Якщо частка таких клієнтів буде значна, на ринку може виникнути ситуативний дефіцит готівкових доларів та євро. З часом, звісно, його вдасться подолати. Але на певний період такі тенденції зможуть стримати тренд на зміцнення гривні як у готівковому, так і у безготівковому сегменті. Та все ж поки зарано говорити про це ствердно. Спочатку потрібно, щоб усі банки запустили продаж безготівкової валюти у застосунках. А потім на практиці оцінити реальний попит на зняття цієї валюти за рахунків.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?