Відділення та банкомати

«Дирява» крипта: за 5 років злочинці вкрали $30 млрд

02 листопада

Час від час світову криптоіндустрію стрясають гучні скандали: банкрутство бірж, крадіжки величезних сум. Але більшість шахрайських операцій залишаються поза увагою світових ЗМІ.

Майже рік тому, 11 листопада 2022 року світова криптоіндустрія пережила один з найбільших шоків. Біржа FTX, що входила до трійки світових лідерів, оголосила про банкрутство. Сем Бенкман-Фрід, генеральний директор компанії, залишив крісло керманича та написав у Twitter: «Вибачте. Я облажався». Це вибачення, за оцінками самої компанії, коштувало 50 найбільшим кредиторам 3,1 мільярди доларів.

Індустрія пережила цей випадок дуже болісно. Славнозвісний Bitcoin майже миттєво втратив 20% вартості, а довіра до галузі, як тоді здавалося, була надовго підірвана. На щастя для криптоентузіастів, драматичні прогнози аналітиків так і залишилися лише словами. Може тому, що нічого екстраординарного насправді й не відбулося?


30 мільярдів доларів

Днями на сервісі препринтів arxiv.org було опубліковано масштабне дослідження групи Complexity Science Hub та Монреальского університету щодо масштабів та структури втрат криптосектору через різноманітні злами, шахрайство тощо.

Дослідники провели ретельний аналіз численних баз даних, шукаючи згадки про задокументовані випадки кримінальних справ в криптосекторі з 2017 по 2022 роки. Загалом їм вдалося ідентифікувати 1155 кейсів. Автори роботи попереджають: далеко не всі випадки потрапляють у поле зору, відтак навіть згадані втрати у розмірі $30 млрд протягом п’яти років, що дорівнюють річним доходам Люксембургу, можуть бути суттєво заниженими.

«Ці 1155 випадків, можливо, не є повною картиною, але вони є одним із наймасштабніших наборів подій, проаналізованих на сьогоднішній день, що є першим кроком до оцінки розміру та масштабу злочинності у DeFi», - цитує слова Кетрін Карпентьє-Дежарденс з Монреальського університету платформа EurekAlert.

Важливо, що кількість зафіксованих подій з часом дуже динамічно зростає. Автори дослідження наводять красномовний приклад: 2017 року було зафіксовано лише 16 кейсів. 2021-го їхня кількість зросла до 308. А минулого року відбулося 435 подій. Частково такий приріст, звісно, можна пояснити збільшенням уваги до питання шахрайства в криптоіндустрії. Але лише частково.


Ще кілька цікавих цифр з дослідження

  • Найменші збитки приніс «злам», в результаті якого було втрачено 158 доларів США.
  • Найбільші збитки інвесторам принесла афера Africrypt – 3,6 мільярди доларів.
  • Більш ніж у половині задокументованих випадків збитки перевищували $356 000.

У 52,4% випадків цілями були сервіси DeFi, і злам майже завжди досягався завдяки технічним вразливостям на рівні протоколу. 

У 40% кримінальних подій учасники DeFi самі були зловмисниками, здебільшого зловживаючи контрактами на рівні криптоактивів. Найбільш розповсюджений механізм – так званий «rug pull scams» (висмикування килимка). При цьому шахраї заманюють інвесторів привабливою пропозицією та величезними перспективами, а потім просто зникають разом з грошима інвесторів.

Та у будь-якому разі більшість шахрайських схем будуються лише на кількох базових настановах: слабка регуляція індустрії, низька обізнаність пересічних інвесторів та реноме «поля чудес», яке створили для криптоіндустрії глобальні ЗМІ.

Звісно, це не означає, що децентралізовані фінанси в широкому сенсі слід визнати шахрайством. Але для пересічних громадян, не обізнаних у тонкощах DeFi, краще щонайменше обмежити інвестиції в індустрію.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?