Відділення та банкомати

Індекс борщу: наскільки подорожчало життя в Україні з початком великої війни

10 січня

На три речі можна дивитися вічно: як горить вогонь, як тече вода і як хтось рахує хрусткі купюри. Щоправда, мова йде про доходи, а не про витрати, адже скільки не заробляй, однак віддавати завжди важче, ніж отримувати.

Тим не менш, пропоную разом порахувати, наскільки подорожчало життя в Україні з початком великої війни, використовуючи Індекс борщу — середню вартість приготування страви за класичним рецептом.


Чому борщ?

Випереджаючи питання, скажу: борщ споконвіку вважається культовою українською стравою, яку готують майже в кожному домі. Навіть туристи з'їжджаються з інших країн до нас у тому числі для того, щоб спробувати її. І ні, росія до нашого борщу немає жодного відношення! Те, що 1 липня 2022 року ЮНЕСКО внесла борщ до списку нематеріальної культурної спадщини саме України, є ще одним доказом тому.

До того ж, борщ складається з безлічі продуктів, серед яких картопля, м’ясо, буряк, морква, капуста, олія тощо. Саме тому ця страва чудово демонструє реальний рівень інфляції в країні.


Індекс борщу: ціни на приготування страви вдома

Для початку розберемося, як готуватимемо борщ, адже у кожній області, та що там — у кожної господині, рецепт свій. Щоб нікого не образити, за основу візьмемо рецепт класичного борщу, опублікованого Євгеном Клопотенком, відомим українським шеф-кухарем, який ініціював включення борщу до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО:

  • 300 г буряку
  • 400 г свинини (лопатка)
  • 1 морква
  • 3 цибулини
  • 400 г білокачанної капусти
  • 5 картоплин
  • 3 ст.л. соняшникової олії
  • 200 г сметани

Заправку до борщу з рецепту замінимо на буряк, а воду та 4 горошини перцю не враховуватимемо, адже вони коштують копійки. 

Перейдемо до аналізу цін на ці продукти (для зручності я перевела штучні показники в грами за середніми значеннями):

Дані щодо вартості продуктів за 2023 рік отримано з онлайн-магазину Сільпо, а за 2021 рік — з сайту Мінфін (вони ґрунтуються на щомісячних зведеннях, що публікуються на офіційному сайті Державної служби статистики України).


Що в результаті? Вартість приготування борщу зросла в 1,6 рази, а тобто майже вдвічі. Найвідчутніше змінилася вартість буряку та цибулі (майже в 3 рази), капусти (у 2,2 рази), а також моркви й сметани (в 2 рази). Нагадаю, що інфляція в Україні у 2022 році становила 26%, а у 2023-ому — 7%. Трохи далеко від того, як це позначилося на вартості нашого борщу, правда? 

Річ у тім, що при розрахунку річного темпу інфляції враховуються зовсім інші показники, ніж ціни на продукти в АТБ чи Сільпо. Хоча офіційно рівень інфляції й склав 7%, відчувається вона на всі 177%, адже масла у вогонь підливає й зарплата: «мінімалка» у 2021 році становила 6000 грн, тоді як наприкінці 2023 року — 6700 грн. Якщо перевести у відсотки, за 2 роки це 111% зростання. Як бачимо, ціни зростають значно швидшими темпами, ніж заробітна плата більшості громадян.


Індекс борщу: ціни в закладах

Для тих, хто не любить готувати вдома, пропоную порівняти ціни на борщ в популярних мережевих ресторанах України. Для порівняння візьмемо заклади в різних містах нашої неньки. Джерела — офіційні сайти компаній, публікації в соцмережах брендів, а також архівні фото та відгуки на Google Maps. Результати — в таблиці нижче:

Як бачимо, в середньому ціни на український борщ в закладах харчування за 2 роки зросли на 151%, тобто в 1,5 рази.

Якщо порівняти борщ вдома та борщ у закладі, у 2023 році домашній варіант коштував 130 грн (за каструлю 3 л), а порція страви (200-300 мл) поза домом — в середньому 77 грн.

Я в жодному разі не відмовляю нікого харчуватись у закладах! Але в той же час не можу не показати, скільки можна заощадити, приготувавши борщ на власній кухні. 

Що ж до відсотків подорожчання страви — тут дані збігаються: що борщ домашній, що ресторанний зросли на 150-160%.


Чому ж ціни ростуть так швидко? 

Ось кілька факторів, що суттєво впливають на зростання цін (зокрема на наш борщ):

  • Окупація аграрних регіонів;
  • Замінування територій;
  • Неврожай;
  • Розірвані ланцюги постачання;
  • Подорожчання енергоносіїв;
  • Девальвація гривні через війну.

Розберемо це все на простому прикладі, як кажуть, “на пальцях”. Ціни на трактори та комбайни виросли, а трактористи та комбайнери вступили до лав ЗСУ. Кількість робітників галузі різко зменшилась, і відчутний для агро-сектору брак кадрів вплинув на кількість продукції, що виробляється — її стало менше. Щоб залучити нових працівників і зменшити дефіцит кадрів доводиться збільшувати зарплатню. Витрати виробника-аргарія зростають не лише із-за зарплат, а й завдяки іншим чинникам: приміщення, які руйнуються в результаті “прильотів”, поля з урожаєм, які пошкоджуються в результаті бойових дій, логістика, що змінюється і дорожчає, вартість добрив і палива, запчастини та нова техніка — як бачимо, витрати на виробництво продукції лише ростуть. І, звісно, це не може не впливати на її ціну. 


І що робити?

Борщ — страва не з дешевих, але з дууууже смачних. Розрахунки показали, що вартість і ресторанного, і домашнього борщу зросла на 150-160%, а це більш ніж в 1,5 рази. 

І хоч зростання цін в Україні не вдавалось зупинити ще нікому, зекономити все таки можна і тут. Якщо, наприклад, відмовитися від м’яса і готувати борщ пісний, який є не менш смачною стравою. Або якщо харчуватися з власної, а не ресторанної, кухні. 

А куди ж направити заощадження? Впевнена, в кожного є безліч варіантів. Але я все ж таки дозволю собі згадати тут найпопулярніші в українців способи вкладення грошей: 

  • Не знаючи втоми донатити, щоб підтримати ЗСУ; 
  • Відкрити депозит, щоб вберегти свої гроші від інфляції. 

Або робити і те, і те, якщо гаманець дозволяє.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?