Відділення та банкомати

Індекс Олів’є: хто з українців заплатить за салат більше

12 грудня

Є така давня українська традиція – напередодні великих свят рахувати, як сильно за останній рік подорожчав набір продуктів, що потрібен для приготування традиційної святкової страви. Інфляція інфляцією, але гаманець аж ніяк не хоче миритися з офіційними цифрами. Ми вирішили не відставати від модних трендів та напередодні Нового року підрахували власний індекс Олів’є, щоб з’ясувати, на скільки подорожчав салат за 2023 рік та скільки за нього доведеться заплатити українцям, яких війна розкидала по всій Європі.

Чому Олів’є? 

Так, так! Може ти й не фанат Олів’є, вважаєш його радянським салатом та мрієш про декомунізацію новорічного столу, та, по-перше, своєму народженню страва завдячує французу Люсьєну Олів'є, тож як мінімум наслідує французькі кулінарні традиції. А по-друге, ми тут взагалі не про їжу, а про гроші та інфляцію.

Для цієї мети найкраще підходять максимально стандартизовані страви, рецепт приготування яких є хоч якоюсь мірою загальновизнаним. Прості інгредієнти, що можна зустріти у крамниці будь-якого міста та будь-якої країни, дають змогу порівняти, наскільки коштовним є життя у різних державах. Та з’ясувати, наскільки недооціненою є валюта тієї чи іншої країни.

Інфляція проти Олів’є

Ми скористалися сервісом шанованого minfin.com.ua, що веде моніторинг цін на усі ключові продукти в Україні, та підрахували, скільки коштувало приготувати відерце Олів’є масою 1,57 кг (рецепт дивись в кінці матеріалу) у грудні минулого та цього року.

Звісно, ти можеш сперечатися щодо конкретних інгредієнтів та рецептури загалом. Ми, скажімо, додавали в наш салат свіжі огірки, та тобі може більше до смаку солоні. Та й ковбасу обирали не найдешевшу – лікарську, щоправда взявши середню вартість між продукцією Алану та Глобіно. Впевнені, за бажання можна знайти й вдвічі дешевший «ковбасний виріб».

  • Менше з тим, у грудні 2022 року за цінами київських супермаркетів 1,5 кілограми Олів’є коштували 155,01 гривень.
  • А в грудні 2023 року салат, зроблений з тих самих інгредієнтів тих самих виробників вартує 179,95 грн.


Таким чином за рік, що минув, Олів’є подорожчав на 16,09%.


Це більш ніж в три рази більше за загальну офіційну інфляцію. Та у 8 разів більше, за «продуктову». Але не поспішай з висновками. Справа в тому, що інфляція розраховується на значно ширшому асортименті продуктів та послуг, що включає кількасот найменувань. Відтак жодного обману тут немає. Ба більше, при порівнянні цін на окремі інгредієнти, маємо абсолютно ідентичну с даними Держстату картину.

Скажімо, за нашими оцінками ковбаса за рік подорожчала на 12,44%. А Держстат в останньому звіті повідомляє про зростання ціни на м’ясо та м’ясопродукти на 13%. Яйця, за нашими даними, подешевшали на 21,43%, а за підрахунками Держстату – на 22,3%. Як бачиш, різниця суто косметична.

І все ж, за підсумками минулого року темпи «офіційного» зростання цін саме на продукти харчування (окремо від інших цінників) значно повільніші – лише 2,4%. То звідки ж настільки разюча різниця?

Є в Олів’є окремі інгредієнти, що дуже суттєво подорожчали за останній рік, але у явному вигляді не беруть участі у розрахунку інфляції. Як от консервований горошок, що зріс у ціні на 51% за минулий рік. Або свіжі огірки, які на початку грудня 2022 року коштували на 34% дешевше, ніж нині.


Найдорожчий Олів’є в Європі

Попри це, Олів’є з найкращих інгредієнтів в Україні – найдешевший в Європі. Ми порівняли вартість аналогічних інгредієнтів у низці європейських країн й всюди салат виходив дорожчим. Й це при тому, що «конкурс» проводився у не дуже дружніх до нашої країни умовах.

Якщо в Україні ми робили салат із продуктів відомих брендів, що купували у столичних супермаркетах, то за кордоном обирали найдешевші продукти, що змогли знайти. Якщо була можливість – навіть брали інгредієнти по акції.

У Франції, Португалії та Польщі джерелом цін слугували супермаркети французької мережі Auchan. В Німеччині ціни для нас зібрали українці, що проживають в країні від початку війни. Вони купували набор Олів’є в дискаунтері Netto. Таким же чином ми отримали дані з Швейцарії, а в Норвегії зібрали необхідний продуктовий кошик в місцевому сервісі доставки продуктів.

Спочатку ми хотіли охопити більше країн континенту, але досить швидко стало зрозуміло, що в зоні Євро продуктові ціни майже не відрізняються. Франція, Німеччина, Португалія – всюди ми отримали дуже схожі результати. Вартість 1,5 кілограми Олів’є становила від 205 до 215 гривень (за курсом НБУ на середину грудня). Трішечки дешевшим вийшов салат у Польщі – 204 гривні. І це найкращий після України показник серед усіх країн, включених до нашого дослідження.

В Норвегії, що славиться своїми цінниками на всю Європу, вартість салату підскочила до 375,6 гривень, що вдвічі дорожче за Український Олів’є.

А беззаперечним антигероєм нашого рейтингу стала Швейцарія, де за аналогічну порцію Олів’є довелось би викласти 708 гривень.

Що з того?

Індекс Олів’є, як, насправді, й індекс Бігмаку, не можна розглядати у якості серйозного економічного показнику. Але саме такі, зрозумілі кожному формули дають розуміння про справжню вартість життя у різних регіонах.

Дослідження, що ми провели, дає змогу зробити кілька висновків. Продуктові ціни в Україні нижче за європейські, хоча різниця не настільки значуща, щоб її можна було вважати досягненням. Особливо з врахуванням середніх зарплат. Середньостатистичний француз вже після сплати податків отримує 2200 євро на місяць. За ці гроші він би зміг приготувати Олів’є за нашим рецептом 413 разів. З даними Держстату, середня зарплата в Україна у другому кварталі 2023 року становила 17 176 грн, що еквівалентно 95 порціям салату. Тож сама собою дешевизна продуктів не робить людину більш заможною.

Як ми рахували?

На останок для найдопитливіших читачів наведемо рецепт салату, який ми використовували для розрахунку індексу, а також перелік продуктів, що використовувалися для приготування його української версії.

Для приготування 1,57 кг салату ми взяли 150 грамів моркви, три чверті банки консервованого горошку (загалом 300 грамів), 250 грамів ковбаси, 300 грамів огірків, два яйця, 300 грамів картоплі. Та заправили усе 150 грамами майонезу.

В магазині купували звичайну немиту моркву та картоплю, горошок Верес у банці 410 грамів, звичайні тепличні огірки, яйця С1 (середня ціна між брендами Ясенсвіт та Квочка), «Лікарську» ковбасу (середня ціна між Глобіно та Алан), майонез 67% у пакеті 300 грам (середня ціна між брендами Щедро та Королівський смак). Усі українські ціни взято з порталу minfin.com.ua, як середнє між цінниками Metro, Auchan, Varus, Megamarket, Novus.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?