Відділення та банкомати

Кредит на рік: як все правильно розрахувати

21 березня

Позика у банку може стати простим рішенням складних життєвих проблем, а може й сама перетворитися на фінансову халепу. Як уникнути неприємностей під час кредитування – читай в матеріалі.

Взяти кредит на рік чи ні?

Хоч як би тобі не набридла стара як світ порада фінансистів, мовляв, спершу треба чітко сформулювати потребу, а вже потім шукати, де взяти кредит, до неї варто дослухатись. Перш за все слід зрозуміти, чи насправді тобі потрібна позика. Якщо зламалася пральна машина або ноутбук, на якому ти працюєш – одна справа. Якщо просто кортить оновити смартфон, бо вийшла нова модель – зовсім інша.

Звісно, навіть просте бажання вартує уваги. Але якщо у першому випадку сумнівів взагалі немає, то у другому слід спершу поміркувати, чи готовий ти обміняти доволі мінливу насолоду від покупки гаджету на річний графік платежів: рівно стільки тобі потрібно буде сплачувати кредит на 12 місяців.

Якщо рішення вже ухвалене, якою б екстреною не була ситуація – не поспішай. Не треба переходити за першим ліпшим лінком з рекламної розсилки МФО, що пропонує кредит на 1 рік під 0,01% річних. Адже якщо йдеться не про оплату частинами чи розстрочку, а саме про кредит готівкою чи на картку, за такою пропозицією точно криється фінансова пастка. У кращому випадку знижена ставка буде актуальною у перший місяць кредитування, у гіршому – реальна вартість кредиту за рахунок комісій від самого початку буде надвеликою.

Відтак отримання кредиту потребує обачності. У першу чергу слід звернутися до банку, адже тут умови за кредитом у більшості випадків будуть набагато лояльнішими. А оформлення позики мало чим відрізняється від процедури в МФО.

На що звернути уваги, оцінюючи вартість кредиту? Є кілька важливих параметрів:

Реальна річна відсоткова ставка. Зауваж, саме реальна, а не номінальна чи базова. Сприймай її здебільшого як індикатив. Тобто зручний параметр, який можна порівнювати в кредитах різних установ, оскільки він розраховується усіма кредиторами за стандартною формулою, затвердженою НБУ.

  1. Щомісячний платіж. Це ключовий критерій, що вартує твоєї уваги. Розмір щомісячного платежу не повинен перевищувати половину твого гарантованого щомісячного доходу. Ще краще, якщо він буде менший. Не треба обманювати самого себе – сплачувати за кредитом, коли платіж сягає 70% від зарплати, майже неможливо.
  2. Розмір переплати. Тобто сума, яку ти сплатиш банку за користування кредитом за увесь строк – в нашому випадку один рік. 
  3. Найпростіше з’ясувати усі потрібні параметри за допомогою кредитного калькулятору. Давай розглянемо його на прикладі кредиту готівкою.


Кредит на рік онлайн 

Як бачиш, змінюючи умови кредитування – суму та строк – калькулятор миттєво розраховує усі ключові параметри за кредитом. Тож ти можеш одразу зрозуміти, чи підходять тобі умови.

Важливо, що кредитний калькулятор – не просто іграшка. Обравши потрібні умови ти одразу можеш почати оформлювати онлайн кредит на рік на карту. Для цього достатньо натиснути на кнопку «Онлайн». Система запам’ятає твій вибір та подальше онлайн-оформлення відбуватиметься з обраними тобою умовами.

Під час оформлення тобі потрібно буде пройти просту та вже звичну фотоверифікацію, а також заповнити стандартну анкету. Під час цієї процедури банк відкриє безкоштовно рахунок та надішле кредит на рік на картку, яку випустить в електронному форматі.

Тобі залишиться лише додати її реквізити до гаманця Google Pay або Apple Pay, щоб мати змогу витрачати гроші на визначену потребу.

Зауваж, умови за оформленим онлайн-кредитом закріплюються електронним договором, який має таку саму юридичну силу, як і паперовий. Тож не слід ставитися до таких позик несерйозно. Щоб не зіпсувати кредитну історію та мати змогу й в подальшому брати вигідні кредити в банках, слід своєчасно вносити платежі за графіком.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?