Відділення та банкомати

Облікова ставка, інфляція та депозити: про що говорили члени монетарного комітету НБУ

06 липня

26 червня, за два тижня після ухвалення рішення про збереження облікової ставки на рівні 25%, Національний банк традиційно опублікував зміст дискусії членів комітету з монетарної політики. Саме під час цього засідання представники регулятора обговорюють поточну ситуацію в економіці та висловлюють думку щодо майбутнього. Зрештою це обговорення стає частиною підґрунтя для ухвалення рішення по зміні облікової ставки правлінням НБУ.

На перший погляд може здатися, що вивчення думок анонімних членів Комітету (насправді їхні імена відомі, проте в тексті публікації не вказується, хто саме висловлював ту чи іншу думку) двотижневої давності не має жодного сенсу. Проте цей текст містить багато цікавої та цінної інформації, яка дає змогу прогнозувати подальші «монетарні» кроки регулятора.


Облікова ставка

Перш за все зазначу, що під час червневого засідання монетарного комітету за зниження облікової ставки 15 червня висловилися вже троє з десяти його членів. У квітні прихильників такого рішення було двоє. Зростання не аби яке, але воно достатньо симптоматичне.

Та набагато важливіше інше. Більшість членів комітету припустили, що НБУ може перейти до циклу зниження ставки не у вересні, як очікувалося раніше, а вже у липні. На їхню думку, вже 27 липня, під час чергового засідання правління НБУ з питань монетарної політики, може бути ухвалено рішення про зниження ставки на 1-2%.


Інфляція

Ключова передумова для такого кроку – суттєве уповільнення інфляції, що «помітно випереджає прогноз НБУ». За підсумком травня темпи зростання споживчих цін уповільнилися до 15,3%, а інфляційні очікування поліпшуються. «Вже зараз процентні ставки за гривневими депозитами покривають очікувану інфляцію навіть на рік вперед, а банки успішно залучають кошти вкладників на строкові депозити», - окреслив поточну ситуацію один з тих трьох членів комітету, що висловлювався за зниження облікової ставки ще у липні.

В перекладі на зрозумілу мову це означає, що зниження депозитних ставок, як реакція на перегляд облікової, не зможе суттєво вплинути на темпи залучення банками коштів фізичних осіб з розміщенням їх на строкових депозитах з терміном понад 3 місяці. Зараз максимальна ставка за вкладами в гривні в залежності від банку знаходиться в діапазоні між 20% та 21% річних. Якщо зменшити облікову ставку на 1%, щоб дати сигнал ринку, максимальні ставки становитимуть 19-20% річних. Це суттєво вище за прогноз інфляції на річному горизонті. Відтак, вважає неназваний член комітету, в українців не стане менше бажання та наснаги вкладати заощадження на гривневі депозити.

Але з такою думкою погодилися не всі члени комітету. Дійсно, інфляція стрімко уповільнюється, але проінфляційні ризики залишаються вкрай високими. Ракетні атаки на критичну інфраструктуру, військові ризики, нестабільність «зернового коридору» - все це непередбачувані чинники, що можуть швидко та суттєво вплинути на темпи зростання цін.

Одним з прикладів такого впливу може стати підрив дамби Каховської ГЕС. За оцінками регулятора, у короткостроковій перспективі це додасть інфляції 0,3%. Але навіть приблизних оцінок більш довготривалого впливу зараз ніхто зробити не може.

Слід звернути увагу на ще одну тезу. «Крім того, залишки на поточних рахунках у банках залишаються рекордно високими (майже 400 млрд грн коштів фізичних осіб), що генерує ризики для валютного ринку за подальшого пом'якшення обмежень».

Іншими словами, в НБУ побоюються, що у разі різкої зміни ситуації частина цих коштів потрапить на валютний ринок у вигляді попиту. Це один з чинників, що утримав Національний банк від зниження облікової ставки ще у червні, хоча суто макроекономічні передумови для такого рішення вже були сформовані.


Ставки за депозитами

І все ж «свято» зниження ставки невпинно наближається. Після вивчення підсумків червневої дискусії монетарного комітету можна дійти однозначного висновку: вже наприкінці липня НБУ з високою вірогідністю ухвалить рішення про зниження ставки. Перший крок буде дуже обережним та більшою мірою матиме на меті дати сигнал ринку - скоріш за все ставку буде знижено на 1%.

За умови, що інші параметри дизайну монетарної політики залишаться незмінними, це призведе до миттєвого перегляду максимальних ставок за вкладами в гривні. Максимальна ймовірна ставка за тримісячними вкладами при цьому становитиме 20% річних. Але якщо загальна безпекова та економічна ситуація виглядатиме оптимістичною, ймовірне й глибше просідання.

Більшість членів монетарного комітету очікують, що наприкінці року облікова ставка опуститься в діапазон 20-21%. Відтак максимальний рівень депозитних ставок буде обмежено стелею на рівні 16-17% річних.

Як розпорядитися цією інформацією – вирішувати кожному самостійно. Тому, хто вірить у неминучу девальвацію гривні, мабуть, не варто зараз вкладати вільну гривню на депозит під високу ставку. Тим, хто сумнівається в знецінюванні гривні або навіть вірить в національну валюту, точно слід поспішити з відкриттям депозиту. Сезон високих ставок за вкладами в гривні доходить кінця.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?