Відділення та банкомати

Переказ коштів з картки на картку: які правила діють у 2023 році

26 червня

Перекази з картки на картку

Переказ коштів з картки на картку – найпопулярніша послуга з використанням банківських карток в Україні. Принаймні, якщо рахувати за обсягом проведених операцій. За даними Національного банку України, з травня по грудень 2022 року такі операції займали 53,3% усіх карткових операцій за сумою. Загалом українці протягом вказаного періоду переказали один одному 1,8 трильйони гривень. Ці дані не містять навіть операцій через системи переказу коштів. Йдеться лише при звичайні карткові p2p перекази.

В середньому за однією такою операцією українці надсилають один одному 2 451 гривень. Для порівняння, середній чек при купівлі товарів та послуг у торгівельно-сервісній мережі за допомогою банківських карток складав у той же період 424 грн. Тобто у 6 разів менше.

Така популярність карткових переказів може пояснюватися кількома причинами. З одного боку, це зручний та безпечний спосіб передати гроші друзям та родичам, віддати борг знайомому, що мешкає в іншому місті тощо. З іншого, звісно, частково у цих цифрах міститься й складова тіньової економіки. Далеко не завжди йдеться про якісь жахливі схеми. Але коли ти купуєш новенькі товари з Китаю на OLX, переказуючи кошти на картку фізичної особи, чи можеш ти бути впевнений, що продавець сплачує податки?

У будь-якому разі, уявити сучасне життя без переказів з картки на картку неможливо. Цей банківський сервіс став настільки популярним, що ним користуються навіть діти шкільного віку.


Скільки це коштує: комісія за переказ коштів

Існує кілька способів зробити перекази між картками. Наприклад, скористатися одним з сотень сервісів в інтернеті. Будь-який пошуковик за лічені мілісекунди запропонує кілька варіантів. Більшість з них – цілком безпечні та зручні. Проте таким чином здійснити переказ коштів з картки на картку без комісії не вийде. В середньому такі сервіси беруть з клієнта 1% від суми переказу та додатково фіксовану суму. Зазвичай – 3-5 гривень. Це доволі дорого, особливо коли треба відправити невеличку суму.

Другий спосіб – скористатися мобільним застосунком банку, що випустив картку, з якої ти хочеш надіслати гроші. В середньому комісія банку за перерахування коштів в такому випадку становить також біля 1% від суми операції. Проте більшість банків все ж утримується від додаткової фіксованої частини комісії.

До речі, з картки UnexSmart від Unex Bank у мобільному застосунку банку ти відправлятимеш кошти вдвічі дешевше - лише за 0,5%. А в окремих тарифних пакетах плата за такі операції взагалі не стягується.


Ліміт на переказ коштів

Максимальна сума переказу на картку одного українського банку на іншу з точку зору формальних законодавчих вимог ніяк не обмежена. Але це не означає, що таким чином можна переказувати мільйони.

По-перше, по твоїй картці встановлено ліміти на такі операції, якими ти може керувати самостійно. По-друге, кожен банк, керуючись ризик-орієнтованим підходом виявлення підозрілих операцій, встановлює обмеження на максимальну щоденну та щомісячну суму переказів. В залежності від банку вона може становити від 20 до 60 тисяч гривень на одну операцію. Абсолютна більшість банків також встановлює обмеження на рівні 400 тисяч гривень на місяць. Саме така сума є граничною для застосування обов’язкових вимог щодо фінансового моніторингу.

Зауваж, що вказані обмеження актуальні лише для переказів всередині України.

Для переказів на закордонні картки діють жорсткіші обмеження. Від початку війни Національний банк взагалі заборонив переказувати гроші з гривневих карток українських банків на закордонні картки. А ліміт на переказ коштів за кордон з валютних карток українських банків встановлено на рівні еквіваленту 100 тисяч гривень на місяць.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?