Відділення та банкомати

Прогноз від НБУ: як заробити, знаючи майбутнє

24 травня

На початку травня цього року Національний банк опублікував традиційний інфляційний огляд – масштабний документ що містить глибоку аналітику поточної економічної ситуації, низку гіпотез та прогнозів на майбутнє. Яким, на думку НБУ, буде курс гривні, коли чекати на повернення плаваючого курсоутворення, що буде із споживчими цінами та скільки грошей потребуватиме бюджет у наступні роки – ці та багато інших прогнозів регулятора можуть відповісти на багато питань. Хоча, звісно, попри все вони залишаються лише прогнозами.


Вірити чи ні

Перш за все зазначу, що ставитися до прогнозів слід вкрай обережно. Головне правило: не плутати прогноз із передбаченням. Якими б даними та алгоритмами не оперував аналітик чи цілий аналітичний підрозділ центрального банку, міжнародної фінансової організації чи інвестиційного банку, прогноз у будь-якому разі базується не тільки на фактичних даних за минулі періоди, але й на низці гіпотез та припущень. В сучасних українських умовах, очевидно, значна їх частина прямо чи опосередковано пов’язана з війною.

До речі, квітневий інфляційний звіт НБУ містить досить цікавий розділ, в якому регулятор зробив оцінку прогнозів кількох ключових економічних показників, зроблених низкою організацій: Мінекономіки, Сенс Банку, ICU, Dragon Capital, Райффайзен Банку Аваль, J.P. Morgan, ОТП Банку, Goldman Sachs, МВФ, а також кількох консенсус прогнозів та власних розрахунків. Нажаль, у зведених графіках усі оцінки, окрім зроблених МВФ та НБУ знеособлені, тож визначити, хто саме з прогнозистів найчастіше помиляється, неможливо. У той же час саме прогнози Нацбанку виглядають по багатьох позиціях найбільш точними, виграючи в тому числі в оцінок МВФ та консенсус прогнозів.

Це не є гарантією, що й майбутні прогнози регулятора будуть так само влучними. Але все ж дає змогу ставитися до наведених оцінок з більшою уважністю.


Що буде з доларом найближчим часом

Питання, що буде з курсом долару, цікавить, мабуть, кожного українця. Хороша новина – поки стабільності гривні нічого не загрожує. Так, дефіцит бюджету залишається досить суттєвим і найближчі роки самотужки Україна не зможе фінансувати усі потрібні видатки. Надходження валютної виручки є обмеженим через логістичні проблеми, значні руйнування виробництва та зниження врожаю через зменшення посівних площ. І це значні ризики для гривні.

З іншого боку тільки цього року Нацбанк очікує надходження у вигляді грантів та кредитів від західних партнерів близько 42 мільярдів доларів. Це забезпечить позитивний приплив валюти та навіть дасть змогу НБУ запроваджувати нові кроки валютної лібералізації, не ризикуючи стабільністю національної валюти. Зрештою, за оцінками регулятора, наприкінці року обсяг золотовалютних резервів становить близько 35 мільярдів доларів.

Це дає підстави говорити, що курс долара на 2023 рік не буде переглядатися. Хоча, звісно, це лише прогнози. Якою буде ситуація за місяць, два, три - сказати не може ніхто. Відатк жодних гарантій наразі ніхто не дасть.

Обсяг міжнародної фінансової допомоги, млрд дол. США. Дані - Національний банк України


Щодо 2024 року, то тут впевненості у світлому майбутньому трохи менше. Національний банк сподівається на бодай часткове повернення вимушених мігрантів, та надходження 26,4 мільярдів доларів у вигляді грантів та кредитів від партнерів. Але ці очікування певною мірою базуються на припущеннях та гіпотезах. Але якщо вони виявляться справедливими, чистий приплив валюти збережеться щонайменше до 2025 року. До цього часу валютні резерви мають сягнути 37 мільярдів доларів.

Це, звісно, не означає, що курс весь цей час зберігатиметься на сьогоднішньому рівні. Стратегічно Національний банк має на меті повернутися до гнучкого курсоутворення, як тільки це буде можливо та безпечно. Й слід відзначити, що ми потроху наближаємося до цього моменту: обсяг інтервенцій НБУ на міжбанку поволі скорочується, різниця між офіційним та готівковим курсом знизилася до 3,6%, хоча навесні минулого року сягала 28%.


Ставки по депозитах та кредитах

Аналітики НБУ добре розуміють, що для швидкого відновлення економіки потрібно буде змінювати дизайн монетарної політики. Але наразі в пріоритеті в регулятора цінова та курсова стабільність. Відтак прогноз щодо збереження облікової ставки на рівні 25% річних залишається незмінним: зменшувати показник НБУ планує не раніше четвертого кварталу 2023 року. Звісно, жодних гарантій в цьому питанні також не може бути, проте, скоріш за все, ставки за депозитами та кредитами залишатимуться високими щонайменше найближчі 3-4 місяці.

Облікова ставка, відсотків річних. Дані - Національний банк України


Це хороша новина для українців, що мають заощадження. Ба більше, вона має стимулювати звернути увагу на більш тривалі строки за депозитами. Адже це дасть змогу зафіксувати високу ставку, наближену до 20% річних, на рік чи навіть півтора.

У той же час це означає, що у найближчі півроку годі й мріяти про дешеві кредити. Як для бізнесу, так і для простих українців.

Інфляція та ВВП

Квітневий прогноз НБУ відрізняється надзвичайним оптимізмом. Якщо у січні регулятор очікував на зростання ВВП на «косметичні» 0,3% до кінця цього року, то вже у квітні прогноз переглянули у бік збільшення до 2%. Така зміна головним чином пояснюється неочікувано швидким відновленням енергетики після ракетних обстрілів восени та взимку, а також нарощуванням бюджетних видатків.

Регулятор очікує ще більш стрімке зростання економіки впродовж наступних років, але ці оцінки насамперед базуються на припущенні, що з початку наступного року безпекові ризики суттєво знизяться. Іншими словами, в Національному банку розраховують, що війна або повністю завершиться цього року, або буде якимось чином локалізована. Та зрештою не буде вже так сильно пригнічувати економіку.

Суттєво Нацбанк покращив прогноз й щодо інфляції. За оцінками регулятора, до кінця року темпи інфляції в Україні уповільняться до 14,8%. Ще на початку року в НБУ очікували, що інфляція в Україні становить 18%.

Індекс інфляції: причини для оптимізму

Індекс інфляції – це показник насамперед знецінення грошей, який вимірюється у відсотковому вираженні, як темпи зростання цін. При цьому враховується цінова динаміка відносно багатьох товарів та послуг. Зокрема й зростання цін на продукти. В НБУ зазначають, що пропозиція продуктів харчування постійно зростає, що стримує рівень інфляції в Україні. Крім того, позитивно впливає на коефіцієнт інфляції зниження безпекових ризиків, що сприяє налагодженню логістики та зменшує дефіцит товарів.

Індекс споживчих цін (інфляція). Дані - Національний банк України


Важливо, що покращена оцінка вже включає анонсоване повернення податків та відповідне подорожчання палива, яке має відбутися у липні. За підрахунками регулятора, внесок цього цінового стрибку зрештою відобразиться у вигляді додаткового 1% інфляції. Проте стриманий попит, уповільнене зростання доходів українців та збільшення пропозиції зокрема продуктів харчування буде стримувати темпи зростання цін.

До речі, це ще один привід звернути увагу на довгі депозити. Якщо зараз зафіксувати ставку у 19-20% річних за вкладом у гривні, а прогноз НБУ виправдається, можна не тільки компенсувати втрати від інфляції, а ще й отримати досить непоганий прибуток.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?