Відділення та банкомати

Різка зміна: як перегляд облікової ставки вплине на депозитний ринок

14 вересня

14 серпня 2023 року правління Національного банку України ухвалило рішення про зниження облікової ставки одразу на 2 відсоткових пункти до 20%. Ще у липні, під час попереднього засідання монетарного комітету, таке здавалося малоймовірним: члени комітету очікували на зниження ставки до кінця року до 18-19%. До завершення 2023-го року НБУ має провести ще два монетарних засідання, а ставка вже впритул наблизилася до очікуваного річного мінімуму.


Ставки вниз

І все ж було б неправдою сказати, що це рішення НБУ було неочікуваним для ринку. Напередодні кілька знаних інформагентств та інвесткомпаній провели опитування банкірів та експертів фінансового ринку. Під 80% респондентів, в тому числі й голова правління Unex Bank іван Світек, спрогнозували саме такий крок від НБУ.

Перше, на що вплине зниження облікової ставки – дохідність гривневих депозитів терміном 3 місяці. Гроші, що банки збирали в населення на ці вклади, значною мірою інвестувалися в депозитні сертифікати НБУ з таким же терміном розміщення під ставку, що дорівнювала обліковій.

Національний банк знизив останню, відповідно автоматично впаде й перша. Відтак залучати вклади під 19% річних миттєво стає невигідно. Й ті банки, що пропонували найбільші рівні дохідності за депозитами в гривні вже у найближчі дні ухвалять рішення про зниження максимальних ставок до 16-17% річних.

Більші банки, що в принципі не давали високих ставок, з переглядом поспішати не будуть. Таким чином загальна ситуація на ринку почне вирівнюватися, а конкуренція між банками додатково підсилиться.


Нова формула

Додатковим стимулом для цього буде друге важливе рішення, ухвалене під час засідання правління НБУ. Йдеться про формулу розрахунку ліміту, в межах якого банки мали змогу вкладати кошти на тримісячні депозитні сертифікати регулятора.

До сьогодні він вираховувався як сума двох складових:

  • Загального обсягу депозитів строком від 93 днів, помноженого на спеціальний коефіцієнт К, що встановлює НБУ. До 15 вересня він дорівнював 0,7.
  • Різниці між поточним обсягом таких вкладів та об’ємом на 4 квітня 2023 року, який теж множився на коефіцієнт М, але вже інший. До 15 вересня він дорівнював 3.

14 вересня НБУ зменшив перший коефіцієнт К вдвічі, до 0,35, та залишив незмінним коефіцієнт М. Таким чином вага першої складової розрахунку ліміту зменшилася, а другої – збільшилася. На практиці це означатиме, що банкам важливіше буде досягати максимальної динаміки приросту строкових вкладів на понад 3 місяці, ніж просто тримати їх великий обсяг. Теоретично це має змусити банки активніше конкурувати між собою за гроші вкладників.


Без сюрпризів

Попри такі, дуже значні для ринку та українців зміни, вони все ж були очікуваними та до жодних шоків не призведуть. За кілька тижнів ситуація на депозитному ринку стабілізується, а вкладники почнуть звикати до нових рівнів ставок.

Набагато більше хвилювань напередодні засідання монетарного комітету спричинили чутки про ймовірний перегляд офіційного курсу. Зізнаюся, я не дуже вірила у високу ймовірність такого кроку, оскільки в поточній ситуації визначити якийсь реальний чи ринковий курс просто неможливо. Але значна частина ринку гаряче обговорювала ймовірні сценарії та рішення, а також нові курсові орієнтири. Тож повністю їх виключити все ж не можна було.

Реакція ринку не забарилася. Від понеділка курс у готівковому сегменті почав динамічно зростати, швидко перетнув позначку 38,0 грн/$ та загальмував лише близько рівня 38,25 грн/$. Девальваційні настрої відчутно посилилися й на безготівковому ринку. Від початку тижня ми фіксували щоденні оновлення рекордів придбання валюти населенням у застосунку в межах ліміту 50 тис. грн на місяць та із розміщенням на тримісячному депозиті - у відділеннях.

Та все ж Національний банк вирішив не створювати додаткової напруженості на ринку та не ухвалив жодних «курсових» рішень 14 вересня. Звісно, це не означає, що їх тепер можна виключити. Але найближчим часом ринок має заспокоїтися.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?