Відділення та банкомати

Що робити, якщо банкомат забрав картку

26 грудня

Як заблокувати банківську картку

Залишитися без банківської картки у момент, коли ти тільки-но зібрався зняти трохи грошей в банкоматі – ситуація не з приємних. Але тимчасово втрачений доступ до грошей – це ще не найгірший варіант. Набагато неприємніше втратити й самі гроші, що зберігаються на картці. Тож у деяких випадках, коли банкомат забрав картку, найоптимальнішим виходом з точки зору безпеки та швидкості вирішення питання стане її блокування та випуск нової. Але як зрозуміти, в яких випадках варто спробувати повернути картку з банкомату, а коли легше її просто заблокувати? 

Ось просте правило: якщо неприємність трапилася з тобою в банкоматі, що стоїть поза межами банківського відділення, якому належить банкомат, краще просто заблокуй її у застосунку свого банку та одразу замов нову. Якщо банк достатньо технологічно просунений, за лічені хвилини ти матимеш нову картку в електронному форматі. Додаш її до гаманця Google Pay чи Apple Pay і знову матимеш доступ до грошей. За потреби трохи згодом замовиш у свого банку пластикову картку.

Якщо ж банкомат не віддає картку у відділенні банку (не важливо, твого або чужого), має сенс спробувати дістати її. У більшості випадків співробітники відділення мають ключ від банкомату та можуть відкрити його. Усі картки, що з’їв банкомат, зберігаються у спеціальній кишені та доволі просто вилучаються з нього, за умови, що політика безпеки банку дозволяє співробітникам відчиняти апарат.

В такому випадку співробітник вилучить твою картку, проведе ідентифікацію, щоб переконатися, що вона справді тобі належить, складе простий протокол передачі (це необхідно, щоб зафіксувати факт передачі картки тобі) та віддасть її.


Причини, чому банкомат може «забрати» картку

Найбільш розповсюджена причина, через яку банкомат проявляє надмірний апетит до карток – тричі невірно введений пін-код. Конкурувати з нею може хіба що забудькуватість людини, що забрала гроші, перерахувала їх для надійності, а про картку забула. Щоб твоя картка не потрапила до чужих рук, банкомат лише певний час (10-20 секунд) чекатиме, поки ти її забереш, а потім проковтне.

Крім того, теоретично картка може опинитися всередині банкомату через технічний збій або тимчасове вимкнення електроенергії.


Як забрати картку з банкомата

Після того, як банкомат з’їв картку, вона зберігається у спеціальній кишені всередині машини до того часу, поки інкасатор не приїде наповнювати банкомат грошима або обслуговувати. В залежності від «популярності» банкомату це відбувається з періодичністю 1-2 рази на тиждень.

Важливо розуміти, що у випадку, коли банкомат знаходиться далеко від відділення, співробітник банку спеціально не поїде до нього, щоб вилучити твою картку. А чекати моменту чергової інкасації можна й тиждень. Можна, звісно, спробувати з’ясувати у службі підтримки банку, якому належить банкомат, коли планується найближчий візит співробітника. Та, скоріше за все, таку інформацію з міркувань безпеки ніхто повідомляти не стане.

Після вилучення усіх карток, інкасатор передає їх відповідальному співробітнику у регіональному представництві. Певний час, що може тривати до кількох місяців, картки зберігаються у захищеному місці, чекаючи, поки власник (тобто банк-емітент) не звернеться по них. Якщо протягом часу очікування таких звернень не було, картки фізично знищуються у присутності комісії з мінімум 4-х співробітників банку, а за результатами цього процесу складається протокол.


То що робити, коли банкомат з’їв твою картку? 

  • Спершу спробуй зателефонувати до служби підтримки фінустанови, що обслуговує банкомат. Там тебе зорієнтують відносно процесу вилучення та повернення, що діє в банку, та підкажуть орієнтовний час, який потрібен для повернення.
  • Якщо зазначений часовий проміжок є неприйнятним для тебе, заблокуй картку у застосунку свого банку або попроси це зробити фахівця служби підтримки твого банку.
  • Деякі банки вважають усі картки, що вилучив банкомат, скомпрометованими та блокують їх автоматично та безповоротно. Тобто назавжди й без можливості відновлення. В такому випадку в тебе залишається лише варіант з блокуванням.
  • Після блокування замов нову картку у найближчому відділенні свого банку або оформи її онлайн. Звісно, якщо твій банк надає таку послугу. Зауваж, перевипуск картки у більшості випадків є платним та коштує 50-250 грн в залежності від тарифів фінустанови та типу картки.
  • Цифрову картку, випущену онлайн, можна одразу ж додати до гаманця Google Pay чи Apple Pay та продовжити користуватися нею – усі твої гроші будуть автоматично доступні на новій картці.

І наостанок. Будь пильним, коли рушаєш до банкомату по гроші. Переконайся, що пам’ятаєш ПІН-код, або встанови новий, якщо не певен. Коли отримуєш готівку, не забудь забрати ще й картку.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?