Відділення та банкомати

Що таке інтернет-банкінг та в чому його перевага?

31 січня

З появою інтернету життя більшості людей змінилося: замість листів у конвертах ми надсилаємо миттєві онлайн-повідомлення, замість телебачення переглядаємо улюблені серіали та фільми на стримінгових платформах, а замість книг читаємо онлайн-матеріали та дивимося відеоуроки. Технологічний прогрес змінив і роботу банків, завдяки чому з'явився інтернет-банкінг. Що це таке, які переваги онлайн-банкінгу, а також як почати користуватись технологією — розкажу у цій статті.



Що таке інтернет банкінг

Інтернет банкінгце програмне забезпечення, за допомогою якого відбувається дистанційне керування банківським рахунком через інтернет. Отримати доступ до інтернет-банкінгу можна двома способами:

  1. За допомогою браузера: через планшет, ноутбук і ПК;
  2. За допомогою мобільного застосунку: через смартфон, смартгодинник і планшет.

В Україні «першопроходцем» у використанні масового інтернет-банкінгу став ПриватБанк, який у 2001 році запустив «Приват24», однак у світі технологія вперше була застосована ще у 1984 році в США банком Bank of America. Спочатку веббанкінг мав обмежений перелік можливостей, але з плином часу список доступних користувачам функцій розширювався. Розглянемо, що можуть зробити клієнти банків через інтернет-банкінг сьогодні.


Можливості та послуги інтернет банкінгу

Електронний банкінг більшості фінансових установ в країні наразі дає користувачам можливість:

  • переглядати баланс, реквізити та дані рахунку;
  • змінювати налаштування карток (закриття та відкриття рахунку, зміна лімітів оплати, зміна дизайну картки тощо);
  • відкривати, контролювати та закривати депозити;
  • відкривати, сплачувати та закривати кредити;
  • переказувати та отримувати кошти на рахунок;
  • проводити онлайн-платежі (оплата комунальних послуг, поповнення мобільного, оплата послуг інтернет-провайдера та інші);
  • брати участь в акціях та програмах банку;
  • отримувати та виводити кешбек;
  • оформлювати та розривати страхові поліси;
  • звертатись до техпідтримки (через бота або онлайн-менеджера);
  • переказувати гроші на благодійність у різні офіційні фонди;
  • переглядати інформацію про роботу банку (мапу відділень та банкоматів, графік роботи, наприклад);
  • замовляти довідки та готівку на касах.


Це — дуже узагальнений перелік доступних послуг, який нерідко є значно ширшим. Водночас далеко не все можна зробити онлайн: наприклад, для отримання кредиту на велику суму знадобляться оригінали довідки про доходи та інших документів, які потрібно надавати до відділення. Зняти готівку онлайн також не вдасться, адже для цього потрібен банкомат або каса банку. Ще один приклад — відкриття першого рахунку: більшість банків вимагають особистої присутності клієнта на відділенні для того, аби зробити його/її фото та отримати підпис користувача. Виняток — Monobank, який не має фізичних відділень, а все обслуговування відбувається повністю онлайн.

Попри це, більшість задач все ж допомагає зробити інтернет банкінг. «UnexBank Online» від Unex Bank, «Приват24» від ПриватБанк, «Ощад 24/7» від Ощадбанк, «Raiffeisen Online» від Райффайзен Банк та інші — це все інтернет банкінг, приклади його з різними функціями. 


Система електронних платежів інтернет банкінгу та її переваги

Доступні послуги інтернет банкінгу ми вже розглянули. Тепер час розібратись, які саме переваги має ця технологія та чому нею варто користуватись.


Дистанційне управління

Більше не треба бігти до відділення, щоб терміново відправити комусь кошти чи внести платіж за кредитом: достатньо відкрити застосунок або сайт банку, авторизуватись, а після виконати операцію. Інтернет-банкінг доступний користувачам в будь-якій точці світу, де є інтернет і пристрій, що до нього підключений (смартфон, ПК, планшет тощо).


Швидкість роботи

Онлайн-перекази коштів по Україні, як правило, миттєві, а для їх отримання/відправлення достатньо кілька кліків. Так само швидко можна зв'язатися з онлайн-підтримкою та отримати допомогу з питанням, що виникло. Інтернет-банкінг, першочергово, дуже економить час користувачів.


Безпека та захист

Готівку, а особливо великі суми, можуть легко поцупити в місті, громадському транспорті або навіть з дому. Так само легко втратити дані банківського рахунку, записані десь на папірці. Що ж до інтернет-банкінгу, то тут кошти користувачів максимально захищені: більшість банків встановлюють двофакторну аутентифікацію, надають одноразові SMS-паролі, підтверджують особистість через дзвінок за номером та автоматично блокують підозрілі платежі та транзакції. 



Економія

Так, більшість фінансових установ не стягує плату за користування веббанкінгом. Ба більше, онлайн-сервіси дозволяють клієнтам заощадити завдяки доступу до різних програм кешбеку та винагород, а також вигідним тарифам на грошові перекази та різні види онлайн-оплати. Наприклад, комісії за транзакції, як правило, в інтернет банкінгу нижчі за комісії в терміналах.

Є у цієї технології й недоліки, наприклад, технічні збої та регламентні роботи, що робить сервіси недоступними, ризик хакерських атак на банківську установу загалом, а також ризик крадіжки даних та/або коштів шахраями. Щоб уберегтись від останнього, нікому і ніколи не слід повідомляти дані картки (CVV код та термін дії), а також паролі, кодові слова та логіни до особистого акаунту.


Підключення та використання інтернет-банкінгу: інструкція

Щоб скористатися перевагами веббанкінгу та його можливостями, наприклад у Unex Bank, виконайте наступні дії:

  1. Відкрийте будь-який продукт за 10 хвилин онлайн. Наприклад, розумну картку Unex Smart, яка заробляє кешбек та відсотки на залишок коштів.
  2. Додайте картку до електронного гаманця ApplePay або GooglePlay, щоб сплачувати карткою у магазинах.
  3. Завантажте застосунок «UnexBank Online».
  4. Увійдіть до застосунку та почніть користуватись послугами: сплачувати комуналку без комісії, робити перекази коштів та інше.


Як бачимо, у випадку з Unex Bank ходити до відділення не потрібно: достатньо лише мати інтернет та 10 хвилин часу. Але якщо мова йде про інші банки, то особистий візит до найближчої філії установи все ж таки може знадобитися.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?