Відділення та банкомати

Що таке лізинг

31 травня

Все більше споживачів в Україні надають перевагу лізингу замість кредиту. Особливо це стосується придбання автомобілів, хоча за цією кредитною моделлю насправді можна придбати навіть пилосос. В чому переваги останньої та за яких умов краще скористатися саме лізингом? Спробуємо відповісти на ці питання.


Лізинг

На відміну від кредита лізинг суто юридично не є операцією з придбання активу. Лізинг – це форма оренди, згідно якої лізингонабувач користується якимось активом, поступово виплачуючи його вартість лізингодавцю. Багато людей плутають два поняття та називають цей процес терміном лізинговий кредит. Це в корні не вірно, адже кредит і лізинг радикально відрізняються з юридичної точки зору.

До речі, ці нюанси часто відлякують українців від лізингу. Споживачі побоюються того факту, що автомобіль протягом всього строку фінансування належатиме банку. В цих застереженнях немає жодного раціонального зерна. Адже сам автомобіль не потрібен банку, його бізнес аж ніяк не передбачає набуття у власність парку автотехніки. Мета банку – своєчасно повернути кошти, які було проінвестовано в придбання об’єкту та передано майбутньому власнику в оренду.


Фінансовий лізинг

Натомість такий спосіб придбання автомобілю – особливо саме автомобілю – має кілька дуже серйозних переваг перед класичним кредитом. І всі вони є результатом головної відмінності двох видів фінансування: у випадку з лізингом протягом строку фінансування майно належить кредитору.

Отже, усі паперові питання щодо його придбання, страхування, діяльність щодо постановки на облік в держорганах, встановлення додаткового обладнання стають головним болем банку. Лізингоодержувач просто сідає за кермо і рушає в дорогу на вже готовому авто. Це дуже цінують компанії – для підприємств важливо мінімізувати бюрократичні процедури. Але, на жаль, недооцінюють приватні клієнти.

Тобто насправді усі «страшилки» про фінансовий лізинг не просто не відповідають дійсності, але й протирічать істині. Ба більше, на лізингу ще й можна трохи зекономити. Купуючи авто в кредит позичальник має укласти з банком договір застави. Ця процедура має обов’язково проходити в нотаріуса, адже при цьому на майно накладається заборона на відчуження: протягом строку кредитування власнику забороняється продавати, дарувати чи передавати іншому банку в заставу автівку. Відтак треба додатково до усіх податків та зборів ще й заплатити вартість послуг нотаріуса та держмито у розмірі 1% від вартості автомобілю.

Види лізингу

Розрізняють два основних види лізингу. Фінансовий лізинг є найбільш розповсюдженим та класичним. Він передбачає передачу у власність лізингоодержувача автомобілю по завершенню строку лізингу. Тобто фактично це дуже схоже на звичайний банківський кредит. З тією різницею, що протягом строку фінансування автівка знаходиться у власності лізингодавця.

Оперативний лізинг має значно більш короткий строк фінансування – зазвичай від одного до трьох, іноді – чотирьох років. За цей період автівка не встигає амортизуватися повністю. Саме цей факт, до речі, є головною відмінністю одного виду лізингу від іншого. Але це важливо, скоріше, для бухгалтерів та фінансових директорів підприємств. Для пересічного покупця важливіша інша особливість: оперативний лізинг не зобов’язує лізингоодержувача набувати авто у власність по завершенню строку фінансування. Така дія є суто опціональною. Отже, коли завершується вказаний у договорі строк, авто може залишитися у власності лізингодавця та бути передане в лізинг іншому лізингоодержувачу. Або взагалі продане на ринку.

Договір лізингу – це головний документ

Лізинг потребує оформлення договору, який складається із загальної та індивідуальної частини. У загальній викладено основні умови фінансового лізингу: від тлумачення термінів до загальних правил користування об’єктом лізингу, обмежень, які накладаються на лізингоодержувача, правил реєстрації у держорганах, збереження та передачі права власності.

В індивідуальній частині зазначаються конкретні параметри автомобілю, включаючи його марку, модель, об’єм двигуна, ідентифікаційні номери тощо. Крім того, в цій же частині викладено інформацію про лізингоодержувача, зазначено конкретний графік платежів із сумами та строками їх внесення, умови страхування, яке є обов’язковим у випадку лізингу.

Фінансовий лізинг автомобіля

У випадку придбання автомобіля, звісно, класикою є фінансовий лізинг. Тобто той підвид лізингу, який передбачає перехід права власності на авто після завершення строку фінансування. Особливо це важливо для приватних осіб, які прагнуть володіти автівкою, а не орендувати її.

Про оформлення фінансового лізингу можна дізнатися й в автосалоні – усі ключові дилери можуть запропонувати щонайменше 2-3 варіанти. Хоча, звісно, можна звернутися й напряму до банку. Для цього, перш за все, треба обрати бажану автівку та підготувати пакет документів. Він доволі простий, та складається із документу, що підтверджує платоспроможність лізингоодержувача – пам’ятаєте, банк не прагне створювати парк власних авто, тож навіть тут хоче впевнитися, що майбутній власник машини може вносити лізингові платежі. Якщо авто хоче придбати один з подружжя, додатково треба підготувати стандартний бланк згоди дружини чи чоловіка, адже така власність зрештою стане загальною для подружжя.

Якщо всі папери в порядку, банк підготує договір лізингу. Залишиться лише підписати його, внести аванс, що наразі складає 30-40% від вартості авто, та трохи почекати. Банку потрібен час на придбання автівки, її страхування та реєстрацію в сервісному центрі МВС. Коли усі процедури завершено, можна брати ключі та рушати в дорогу.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?