Відділення та банкомати

Що таке NFC

07 червня

Мабуть кожному доводилося чути чи навіть бачити, як просто та легко можна заплатити за покупки у супермаркеті смартфоном. Комусь доводилося зустрічати й диваків, які купують каву, торкаючись до терміналу годинником. Насправді нічого фантастичного в такій оплаті немає – сучасні технології дозволяють приладнати чіп для оплати майже до будь чого. Існують навіть кільця, якими можна здійснювати оплату в магазинах.

NFC

Жителів великих українських міст ці факти навряд чи здивують. Але далеко не всі українці мають змогу скористатися сучасними технологіями. Із зрозумілих причин свіжої статистики по продажах смартфонів немає, але за підсумками 2019 року лише 4 з 10 смартфонів, які купували українці, були обладнані чіпом NFC. Мабуть, за останні кілька років ситуація змінилася. Але ще недавно більшість українців більше цікавила кількість SIM-карток у новому телефоні, ніж наявність чіпу NFC.

Що таке NFC? Не буду поглиблюватися в технічні деталі. Тут достатньо розуміти, що саме ця мініатюрна та тонесенька мікросхема й робить можливою безконтактну оплату різноманітними пристроями. Найчастіше – смартфонами. Безконтактна оплата – це річ неможлива, якщо у твоєму телефоні немає чіпу NFC. Скільки б застосунків ти не встановив, які б фантастичні інструкції тобі не пропонував безмежний інтернет, без цього чіпу платити телефоном ти не зможеш.

Що таке NFC в телефоні

Що таке модуль NFC? Це мініатюрна мікросхема, більшу частину якої (за площею) займає антена. Модуль використовує дуже розповсюджену технологію радіочастотної ідентифікації RFID. Ти можеш зустріти її скрізь: від ключа до під’їзду в твій будинок, до проїзного на тролейбус. Чіпи RFID вбудовують в біометричні паспорти та візитні картки. І, звісно, у банківські платіжні картки – саме так стає можливою безконтактна оплата карткою.

Так виглядають чіпи RFID. За цією ж технологією виготовляються й модулі NFC


Хто першим вигадав використовувати NFC для здійснення безконтактних платежів, достеменно невідомо. У 2004 році трійка технологічних компаній Sony, Nokia та Philips домовилися розвивати технологію. А через два роки світ побачив перший в світі мобільний телефон (тоді ще не смартфон) з NFC – Nokia 6131. Щоправда, 2006 року користі від того не було жодної. Скористатися технологією було майже ніде. Крім, звичайно, лабораторних стендів.

На той час, щоправда, безконтактні платежі в принципі були не аби якою екзотикою. Скажімо, перша безконтактна картка з’явилася в Україні у 2011 році. Зробити це було не надто складно, але щоб привернути увагу до новинки та переконати користувачів у безпеці такого способу оплати, довелося витратити чимало коштів (зокрема на встановлення безконтактних терміналів в магазинах) та часу. 

Та українці досить швидко звикли до зручної технології, й за 4 роки було випущено мільйон карток із підтримкою технології Mastercard PayPass. А ще через півроку Київ став п’ятим у світі містом, де сплатити за проїзд у метро можна було напряму банківською безконтактною карткою.

Ця новина, щоправда, не одразу привернула увагу двох цифрових гігантів Apple та Google на нашу країну. А саме від них залежав запуск в Україні можливості оплачувати покупки смартфоном. Справа в тому, що окрім самого чіпу NFC для безпечного користування безконтактною оплатою потрібні передові цифрові технології. 

Як перевірити чи є NFC у телефоні

Тепер давай відволочемось від історії розвитку сучасного цифрового банкінгу в Україні. Та поки трохи корисної технічної інформації. Адже якими б просунутими не були Apple Pay та Google Pay, без смартфону з чіпом NFC вони працювати не можуть.

Раніше я згадував, що технологічно смартфон з NFC – це та сама безконтактна картка. Й навіть не одна, а безліч. Адже в одному смартфоні може «жити» скільки завгодно різних карток різних банків. Тож як дізнатися про наявність чіпу NFC у твоєму смартфоні?

Звісно, можна знайти модель свого смартфону в мережі інтернет та переглянути його характеристики. Але є простіший спосіб. Просто перейди в розділ налаштувань та у пошуку вбий NFC. Якщо чіп вбудовано, система видасть варіанти його налаштування. Якщо чіпу немає, результати пошуку будуть відсутні.

Цифровий гаманець

Якщо твій смартфон не обладнано NFC, скористатися новітніми технологіями не вийде. Але якщо такий є – можна приступати до налаштування безконтактної оплати. Давай домовимось – тут і далі йтиметься лише про смартфони на базі Android. Значної різниці між технологіями Android та Apple немає, хоча окремі відмінності в налаштуваннях, звісно, присутні. Але все ж зважай на цей дисклеймер.

На обох платформах можливості безконтактної оплати заховані у додатку Гаманець (Wallet). На перший погляд може здатися, що це лише такий собі електронний гаманець, в якому зберігаються різні банківські картки. Але в дійсності все набагато складніше. З метою безпеки ані смартфон, ані Apple чи Google не зберігають реальних карткових даних. Замість того вони оперують так званими токенами – захищеними від зловмисників цифровими клонами картки. За складною методикою телефон обмінюється даними з магазином, а той - з банком. При цьому лише останній розуміє, що ось цей конкретний токен відповідає конкретній карті.

Тобто в якомусь сенсі Apple Pay та Google Pay є глобальними інформаційними системами, що з’єднують між собою покупця і його смартфон, продавця та банк, що випустив картку. Саме завдяки їх роботі усі сторони розуміють одне одного й безконтактна оплата смартфоном стає можливою.

Щоб користуватися нею, тобі потрібно лише додати банківську картку до додатку Wallet. Зробити це не складно, користуючись підказками застосунку. З метою безпеки смартфон при цьому попросить тебе встановити пароль блокування – підійде будь-який спосіб: від графічного ключа до розблокування обличчям чи відбитком пальцю. Без цього смартфон відмовиться відкривати доступ до безконтактної оплати.

Під час додавання картки до гаманця на смартфоні, також з метою безпеки, система надішле запит до банку, щоб впевнитися, що картка дійсно належить вам. Зазвичай при цьому система надсилає тимчасовий запит на списання невеличкої суми, при цьому зазначаючи в призначення платежу одноразовий пароль. Побачити його може лише платник та його банк. Тож для підтвердження достатньо ввести цей код у додаток Wallet. Після цього можна рушати в магазин та платити смартфоном.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?