Відділення та банкомати

Суцільний оптимізм: чому ставки за депозитами знижуватимуться й надалі

08 серпня

7 серпня Національний банк оприлюднив на офіційному сайті підсумки дискусії членів комітету з монетарної політики, що передувала засіданню правління регулятора та зниженню облікової ставки на 3%.

На відміну від попередніх дискусій, ця відрізняється яскраво вираженим оптимізмом. Усі члени комітету відзначили, що динаміка уповільнення інфляції перевершила навіть вже більш оптимістичні оцінки, що були зроблені у квітні цього року.

Ритмічне надходження фінансової допомоги від партнерів України дозволяє нарощувати золотовалютні резерви та повністю закриває потреби у додатковому фінансуванні бюджету. Українці пристосовуються до викликів воєнного часу, відтак економіка демонструє ознаки прискореного відновлення.

Ризиків, звісно, вистачає. Але настав час дати економіці додатковий поштовх для відновлення. Саме такої думки дотримується більшість членів монетарного комітету.


Ставки будуть падати

Зниження облікової ставки одразу на 3% стало для більшості ринку сюрпризом: експерти, зважаючи на доволі консервативну позицію регулятора, що відзначають й члени комітету, прогнозували зниження в межах 2%. Проте навіть тривідсотковий перегляд ставки не всім членам комітету здавався достатнім: лише п’ятеро з одинадцяти з них висловилися за таке рішення. Троє вважали за потрібне знизити ставку до 20-21%. Ще троє вважали за доцільне обмежитися рівнем 22,5-23%.

Та важливіше навіть не це. А той факт, що усі без виключення очікують на подальше зниження ставки. Семеро вважають, що до кінця року показник впаде до 18-19% річних. Тобто значно нижче раніше озвучених прогнозів.

В такому підході є сенс. Тиск на готівковий курс гривні суттєво знизився – навіть на безготівковому ринку НБУ зафіксував вагоме падіння обсягу інтервенцій з $7,2 млрд у I кварталі до $5,1 млрд у II кварталі. Інфляція стрімко уповільнюється, не дивлячись на пожвавлення споживчого попиту та підвищення регульованих цін на електрику й здорожчання пального. Динаміка зростання ВВП перевищує найоптимістичніші оцінки. Тож саме час додати цьому тренду додатковий поштовх.


Що з депозитами

Крім того, в НБУ відзначають суттєве покращення строкової структури депозитів населення. Високі ставки зробили свою справу й за півроку зростання обсягу строкових коштів домогосподарств у гривні становило 23,3%, а їхня частка в загальному портфелі збільшилася на 4,3%. Звісно, регулятор хотів би більшого, але й такий результат аж ніяк не назвеш слабим.

Але зниження облікової ставки автоматично призводить до необхідності знижувати й ставки за депозитами. Причому цей процес з об’єктивних причин завжди протікає швидше, ніж зворотній. Відтак українцям слід готуватися до подальшого падіння дохідності депозитів.

Якщо очікування членів монетарного комітету справдяться, за умови збереження інших параметрів дизайну монетарної політики, зокрема й тримісячних депосертифікатів зі ставкою на рівні облікової, максимальна ставка за вкладами в гривні до кінця року опуститься в діапазон 14-15% річних.

Це не дуже приємна новина для тих, хто вже почав звикати до ставок під 20% річних. Але загалом для економіки, звісно, це дуже позитивний прогноз. Адже разом із депозитними будуть знижуватися й кредитні ставки.

Й вчергове можу дати цілком прикладну пораду. Ще не пізно зафіксувати високу ставку та отримувати більше відсотків за розміщення коштів на депозитному вкладі. Для цього варто поміркувати над відкриттям більш тривалого, ніж три місяці, депозиту. Звісно, таке рішення має ухвалювати кожен вкладник самостійно, зважаючи на власні очікування, прогнози та оцінки. Але зараз вже абсолютно очевидно, що ринок увійшов у тривалий період зниження ставок за депозитами. Ігнорувати цей факт вже не можна.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?