Відділення та банкомати

Україна замінить долар на євро

28 березня

26 березня 2024 року пресслужба Національного банку на офіційному сайті оприлюднила «Інформаційне повідомлення про результати періодичного огляду індикаторів валютного ринку». Сам «періодичний огляд», здійснений Радою оверсайту, відбувся ще 28 лютого. Але результати його були опубліковані тільки зараз.

За складними термінами, насправді, криється доволі проста сутність. Національний банк, як регулятор фінансових ринків, розраховує та регулярно публікує низку індикативних показників: від офіційного валютного курсу до вартості грошей. І кожен з таких індикаторів має чітку формулу та регламент розрахунку і публікації.

Скажімо, офіційний курс долару – це не якась абстрактна позначка, а цілком реальне відображення ситуації на торгах на Валютному ринку України (ВРУ), який багато хто за звичкою продовжує називати міжбанком.

Формула розрахунку доволі складна, тому не стану наводити її тут. Достатньо розуміти, що офіційний курс – це середньозважений показник, вирахуваний за усіма угодами на ВРУ протягом дня до 15:00, за винятком операцій, курс за якими більш ніж на 2% відрізняється від медіанного значення. До речі, методика не є секретом та офіційно опублікована.

Цю та інші схожі за логікою методики розрахунку індикаторів й збирається час від часу переглядати Рада оверсайту. Просто щоб переконатися, що вони залишаються релевантними та справді можуть відображати реальну ситуацію на ринку. Важливо розуміти, що Рада оверсайту є консультативним органом, отже не ухвалює жодних рішень. Відтак наведені в прес-релізі висновки де-факто не є навіть анонсом найближчих змін. Хоча й зовсім не звертати на них уваги теж не варто.


Що змінилося?

Під час свого засідання Рада розглянула кілька питань, але зупинюся лише на “валютному”. Головний висновок, який слід зробити з наведених підсумків – в жодних радикальних змінах у формулі розрахунку офіційного курсу долару найближчим часом потреби немає. Зокрема й тому, що «валютна структура угод на валютному ринку України підтверджує статус долара США як основної курсоутворюючої валюти», - цитує висновки Ради пресслужба регулятора.

У той же час Рада констатувала, що «у сегменті операцій банків з клієнтами частка угод в євро в загальному обсязі ще з довоєнних часів має тенденцію до зростання. Зокрема, за операціями з купівлі безготівкової валюти клієнтами частка угод в євро упритул наблизилася до 50%».

Причина таких зрушень цілком очевидна. Торгівельні відносини з країнами ЄС посилюються, до того ж від початку великої війни в країнах Європи оселилося кілька мільйонів українців, частина з яких не втрачає економічних зв’язків з батьківщиною.

В контексті євроінтеграційного вектору України подальше домінування саме євро в угодах між банками та їхніми клієнтами виглядає неминучим. Тож, зазначають члени Ради, «продовження цієї тенденції з урахуванням євроінтеграційних прагнень України може вже в недалекому майбутньому актуалізувати питання доцільності переходу з долара до євро як основної валюти курсової прив’язки».

Простою мовою це означає, що в НБУ вже розмірковують над переходом від розрахунку курсу гривня/долар до євроорієнтиру. На практиці такий перехід означитиме, що торги іноземною валютою на ВРУ відбуватимуться саме у євро. А курс гривні до долару визначатиметься через фактичне співвідношення пари євро/долар на міжнародному ринку. Тобто за тією ж методикою, за якою наразі розраховується курс євро.

Коли саме відбудеться ця трансформація – невідомо. Скоріше за все, це питання навіть не найближчого року. Але, з огляду на інтенсивність євроінтеграційних процесів, очевидно, що такий крок Україна в недалекому майбутньому все ж повинна буде зробити.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?