Відділення та банкомати

Українці люблять валюту: міф чи реальність?

10 липня

Іноді може здатися, що українці буквально закохані в американські долари. За статистикою НБУ, за перше півріччя цього року вони придбали більше $14 мільярдів доларів США та євро (в еквіваленті американської валюти).

Звісно, люди не тільки купують валюту, а й продають її. Проте в значно скромніших обсягах. Відтак з січня по червень цього року чиста купівля (за винятком продажу) валюти становила 5,25 млрд. Для порівняння: за перші 4 місяці цього року (свіжішої статистики наразі немає) розмір негативного сальдо торгівельного балансу всієї країни становив $8,5 млрд.

Причому здебільшого українці купують саме готівкову валюту. Наскільки багато? За статистикою, яку регулярно публікує Національний банк, з початку 2012 року банки ввезли $91,5 мільярди готівкових доларів США та євро. А вивезли за кордон лише $11,7 мільярдів. Різниця, що складає майже $80 мільярдів, залишилася здебільшого в кишенях населення.

Звісно, наведені показники не враховують вивозу готівкової валюти самими українцями. Очевидно, що від початку повномасштабної війни обсяги цих операцій суттєво зросли. Проте аналізувати у цьому контексті можна хіба що офіційно задекларовані на митниці цінності. І їх не так вже багато: минулого року Держмитслужба на запит видання Мінфін повідомила, що за весь 2022 рік громадяни задекларували вивіз $379,2 мільйона валютних цінностей (тут і всюди цифри наводяться у еквіваленті доларів США). У 2021-му - $175,1 мільйони.

Цифра скромна, до того ж вона нічого не говорить про незадекларовані суми. А згідно чинного законодавства українці не зобов’язані письмово декларувати вивезення валютних цінностей на суму менше 10 000 євро.


Коли українці люблять валюту

Проте, якщо дивитися на статистику, далеко не завжди українці купують валюту. Потяг до доларів та євро прокидається в них лише в кризові часи. За графіком добре видно, що пікових позначок обсяги ввезення готівкової валюти сягали в 2013-2014 роках. Сплеск фіксується у період пандемії, а також після початку повномасштабного вторгнення.

x

Дані - Національний банк України. Графіка - Unex Bank

А от з кінця 2015-го до середини 2019 року обсяги ввезення різко падають. При цьому ж спостерігається навіть кілька періодів, коли банки були змушені вивозити більше готівкової валюти, ніж ввозити. Очевидно, що йдеться не про вивіз суто «некондиційної валюти», а про надлишкову готівку в євро і доларах.

Висновок зробити нескладно. Українцям потрібна не так сама валюта, як відчуття захисту від девальваційних ризиків. Чи є вони справжніми – не так важливо. Набагато більше значення мають очікування людей. Якщо вони вважають, що курс зростатиме, вони купують валюту підвищеними темпами.


Євро набирає обертів

Ще одне цікаве спостереження, яке можна зробити з «валютно-готівкової» статистики регулятора – останніми місяцями обсяги ввезення готівкових євро в Україну стрімко зростають. На діаграмі чистого ввезення валютної готівки до України видно, що попит на євро в часи стабільності раніше падав майже до нуля.

x

Дані - Національний банк України. Графіка - Unex Bank

Сплеск попиту помітний лише в 2013-2014 роках, а в період пандемії українці взагалі більше продавали єдиної європейської валюти, ніж купували. Поясненням цьому феномену може бути лише той факт, що українці за інших рівних не сприймають євро, як інструмент заощадження. Як тільки кордони європейських країн зачинилися на локдауни, знайти покупців готівкових євро в Україні стало майже неможливо і банки були змушені вивозити надлишок купюр до ЄС.

І лише зараз обсяги ввезення євро почали динамічно зростати. Очевидно, що цей ефект спричинено соціально-економічною інтеграцією наших громадян до Європейського союзу. Хтось купує готівкові євро, щоб привезти їх до місця тимчасового перебування в ЄС, хтось купує в Європі авто, волонтерам та дрібним підприємцям готівка потрібна для невеликих закупівель. Та все ще не схоже, що готівкові євро українці почали сприймати у якості інструменту заощадження.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?