Відділення та банкомати

Винахідник грошей. Як той, хто ніколи не був президентом США, опинився на 100-доларовій банкноті

07 березня

Бенджамін Франклін, людина, що ніколи не була президентом США, є винахідником сучасних паперових коштів. Деякі види захисту від підробок, що він застосовував ще у 1779 році, застосовуються до цього часу.

Навряд чи буде великим перебільшенням сказати, що банкнота $100 є однією з найулюбленіших купюр українців. Попри це чимало наших співгромадян й гадки не має, хто саме зображений на ній. Ще більше дивуються, коли дізнаються, що Бенджамін Франклін ніколи не був президентом країни.

А от чим він справді увійшов в історію, крім, звісно, прямої участі у заснування нової держави, незалежної від Великої Британії, так це створенням паперових доларів. І в нещодавньому дослідженні науковців з Університету Нотр-Дам (США), з’ясувалося, що застосовані ним методи захисту паперових грошей від підробок на десятиріччя випередили сучасні на той час технології та досі використовуються центробанками у всьому світі.

Ще у колоніальну епоху Франклін дуже цікавився концепцією паперових грошей, що тоді тільки приходили на зміну золотим та срібним монетам. Але цікавила його не тільки теорія, а й практика. В ті часи гроші на замовлення окремих колоній друкували приватні друкарні. Єдиного дизайну банкнот не існувало, тож злодіям нічого не вартувало друкувати будь-що, схоже на гроші, видаючи їх за справжні купюри.

Франклін, який займався друкарською справою з 12 років та у 21 вже мав власну друкарню у Пенсильванії, взяв справу у свої руки, досліджуючи способи друку, що могли б захистити гроші від підробки. Він почав використовувати свої напрацювання під час першого контракту на друк 40 000 фунтів (тоді ще фунтів) для колонії Пенсильванія. А паралельно продовжував працювати над новими винаходами.

На жаль, робота, в якій Франклін описував свої напрацювання, була втрачена. Але науковці з Університету Нотр-Дам на прикладі купюр, що збереглися до цього часу, взялися за вивчення технологій Франкліна хімічними та фізичними методами.

Про перші відкриття, що були знайдено, вони розповіли в академічній роботі, опублікованій в PNAS.

Наприклад, вони з’ясували, що Франклін за понад 100 років до офіційно визнаного винахідника методу, почав додавати в папір кольорові шовкові волокна. Ця технологія використовується при друку грошей і сьогодні.

Фото - University of Notre Dame

Серед інших його ноу-хау – унікальна чорна фарба із додаванням графіту, що навіть візуально відрізнялася від застосованого тоді «кістяного чорного», виготовленого з сажі спалюваних кісток.

Крім того, науковці виявили у папері надрукованих Франкліном грошей мусковіт – напівпрозорий матеріал, що у стародавні часи використовувався замість скла. Причому з часом вміст матеріалу в грошах Франкліна збільшувався. За гіпотезою науковців, спершу друкар додавав мусковіт, щоб збільшити стійкість банкнот до зносу. Але з часом зрозумів, що він також допомагає захистити гроші від підробок й почав збільшувати концентрацію.

Звісно, друк грошей, яких Франклін протягом життя виготовив понад 2,5 млн банкнот, не найбільша його заслуга перед американським народом. Але й ця робота є важливою і лише додає аргументів тим, хто вважає справедливим розміщення його портрету на банкноті номіналом 100 доларів.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?