Відділення та банкомати

Впевненість у платежах: як перевірити достовірність електронної квитанції

21 лютого

Уяви ситуацію: ти отримав квитанцію про переказ коштів за товар від покупця на OLX і чимшвидше біжиш на Нову Пошту відправляти посилку. Але за деякий час розумієш: грошей на картці більше не стало. Як перевірити квитанцію та не потрапити до рук шахраїв – розбираємося в матеріалі.


Перевірка квитанції

Шахрайські схеми стають все більш витонченими. Зараз вже мало кого здивуєш СМС-кою з ніби-то надходженням коштів на рахунок з дивного номеру. Такий спосіб ввести в оману українців працює вже геть погано. Тож шахраї переключаються на більш складні варіанти. Останнім часом побільшало випадків, коли у якості підтвердження переказу люди отримують повноцінні електронні квитанції – з печаткою та підписом банку.

Звісно, не всі такі чеки шахрайські. Але якщо й так, візуально відрізнити справжній чек від фейкового майже неможливо. В цьому немає нічого дивного. Маючи бодай один примірник автентичної квитанції банку, шахраям нескладно зробити хоч тисячу аналогічних документів на довільні суми, час та дату, призначення платежу. Тому якщо ти маєш отримати переказ від незнайомої людини, вкрай важливо спершу перевірити квитанцію, перш ніж робити подальші дії.

Найпростіша та доступна усім без винятку перевірка квитанцій – контроль балансу рахунку у мобільному застосунку. Просто відкриваєш додаток банку на смартфоні та дивишся на перелік останніх операцій. Якщо серед інших транзакцій є очікуване надходження – все ок. Підробити інформацію у твоєму застосунку шахраї не можуть жодним чином.

Іноді, щоправда, буває, що гроші не надходять миттєво. У такому випадку можна скористатися іншим способом перевірки, про який поговоримо згодом. А якщо він недоступний (адже не всі банки підтримують його), то слід чекати надходження коштів стільки, скільки буде потрібно. Ти маєш проявити тим більше терпіння та витримки, чим більш наполегливо відправник вмовляє тебе прискоритися. Адже саме така поведінка є притаманною для усіх шахрайських схем, побудованих на технологіях так званої соціальної інженерії.


Державний сервіс перевірки квитанцій

Тепер давай поговоримо про сервіс перевірки квитанцій check.gov.ua. Його було вперше представлено українцям у грудні 2019 року. Логіка роботи сервісу дуже проста: банк або фінансова установа, яка проводить платежі клієнтів за їхнім розпорядженням, надає кожній транзакції окремий код, який разом з обмеженими даними про транзакцію передає державному сервісу. На жаль, щоправда, перелік підключених до сервісу установ доволі обмежений.

Код квитанції, це 16-значний буквено-цифровий набір символів, який підключені установи вказують у кожному чеку. Насправді, платнику навіть не обов’язково надсилати отримувачу всю квитанцію pdf-документом. Достатньо надіслати лише код.

Щоб перевірити квитанцію онлайн, отримувачу достатньо перейти на сайт check.gov.ua, обрати у першому полі банк чи фінустанову, яка проводила платіж. А у друге вставити код квитанції. У підсумку сервіс видасть коротку інформацію про переказ: дату та час, суму, дані про відправника, картку отримувача та призначення платежу. Ти можеш бути абсолютно впевнений в автентичності переказу, якщо дані з сервісу відповідають заявам відправника коштів.

Скріншот з сайту check.gov.ua


Зауваж, що сервіс також дозволяє отримати квитанцію за кодом у повному обсязі: у вигляді pdf-документу з факсиміле печатки банку та підписом уповноваженої особи.

Сподіваюся, ця інформація була корисною для тебе. І пам’ятай базове «антишахрайське» правило: якщо незнайомець у фінансових питаннях в будь-який спосіб намагається тиснути на тебе, «погрожувати» втратою вигідної пропозиції тощо – слід проявити максимальну уважність та обережність.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?