Відділення та банкомати

Як навчити дітей управляти грошима

20 травня

До певного віку діти не сприймають гроші, як щось справді цінне. А в сучасному світі, коли гроші фактично перетворюються на абстракцію, пояснити їхню цінність стає ще складніше.


Що таке фінансова грамотність

Фінансова грамотність для дітей – поняття доволі складне. Не тому, що важко зрозуміти його сутність, а через дуже різні підходи формування здорових фінансових навичок в дітей різного віку. Одна справа, коли йдеться про основи фінансової грамотності для дітей 6-8 років, зовсім інша, коли ми говоримо про підлітків 14-16 років.

Але у будь-якому віці відповідь на питання, для чого потрібна фінансова грамотність є однаковою. Адже йдеться про формування здорових звичок поводження з грошима. То як же зробити, щоб школярі опанували основи фінансової грамотності? З якого віку почати знайомити дитину з грошима? Які вправи допоможуть сформувати в неї правильні звички? Про все це поговоримо далі.


Як говорити з дітьми про гроші

Як і в будь-яких інших аспектах виховання дітей, братися за навчання слід з себе. Навряд чи розмови про важливість формування заощаджень та охайного ведення власного бюджету принесуть результат, якщо тобі хронічно не вистачає грошей до зарплати через емоційні покупки у перші дні після отримання зарплати. Тож насамперед почни з себе.

Друге важливе зауваження – формування здорових фінансових звичок можливе лише за умови регулярної практики. Ти можеш як завгодно довго розповідати дитині про гроші та поводження з ними, вмикати їй мультфільми, які пояснюють, що таке фінансова грамотність для дошкільнят, але все це не має значення, якщо твоя дитина буквально власними руками не відчує гроші.

Ти маєш розуміти, що для маленької дитини гроші самі собою не є чимось коштовним. Вона розуміє, що за ці кумедні кольорові папірці можна купити солодощі в магазині, але не розуміє, звідки вони беруться та що треба зробити, щоб їх отримати. Відтак твоя найперша задача – дати дитині зрозуміти, чого гроші вартують не стільки з точки зору цукерок, скільки з точки зору праці.

Звісно, змушувати дитину 6-8 років, а саме з цього віку експерти рекомендують починати навчати дитину основам фінансової грамотності, заробляти кишенкові гроші миттям посуду не треба. Але вже у цьому віці в неї мають з’явитися власні гроші.

x

Ти можеш називати їх кишеньковими, стипендією або будь-яким іншим терміном. Але саме з власного бюджету й слід почати навчати дитину фінансовій грамотності. Почни з паперових грошей. Не тому, що технології занадто складні для малечі. А щоб уникнути так званого ефекту «фінансової абстракції».

Останній в широкий вжиток ввів Адам Керолл, який під час виступу на TEDx розповів про власний сімейний експеримент. Помітивши, що його діти постійно порушують правила гри в Монополію, зневажливо ставлячись до іграшкових грошей, він запропонував їм пограти зі справжніми грошима. І помітив, що їхня поведінка змінилася радикально.

«Фінансова абстракція», на його думку, притаманна не тільки вигаданим ігровим грошам, але й усім сучасним методам безготівкової оплати. Віртуальні гроші в смартфоні, спрощений доступ до позикових грошей провокують нераціональну фінансову поведінку. І якщо не почати готувати дітей до викликів сучасних технологій змалку, фінансова грамотність для підлітків стає абсолютно нереальною задачею.


Правила заощадження для дітей

Існує чимало різних вправ та методик опанування фінансової грамотності в дітей. Проте я спеціально не буду тут згадувати про ті чи інші освітні технології. Ти впораєшся з цією задачею самостійно, якщо розумітимеш ключові принципи.

  1. Гроші не є безмежним ресурсом. Важливо вже з початкового шкільного пояснити дитині, що ані в тебе, ані в неї самої гроші не є нескінченними, що таке кишенькові гроші. Досягти цього не так вже складно – в дитини має бути власний бюджет. З твого боку важливо дотримуватися взятих зобов’язань: видавати «кишенькову стипендію» чітко в обумовлені строки та в жодному разі не давати екстра грошей.
  2. Гроші треба заробляти. Дитину 6-8 років не слід змушувати працювати, навіть виконуючи просту хатню роботу. На цьому етапі достатньо буде щотижневих кишенькових. Але у віці 12-14 років ти цілком можеш вигадати для дитини посильну роботу, яка приноситиме їй додаткові, понад кишенькові, доходи. До речі, в цьому віці вже має сенс банківська картка для дитини. Закон чітко обумовлює, з якого віку можна оформити банківську картку для дитини. З 14 років підліток може мати власний рахунок в банку. До цього віку він може користуватися так званим суб-рахунком, який де-факто обліковується на рахунку одного з батьків.
  3. Гроші треба заощаджувати. З часом матеріальні бажання дитини будуть трансформуватися. На зміну цукеркам прийде скейт чи велосипед, а їх згодом змінить смартфон чи брендовий одяг. На цьому етапі можна почати вчити дитину заощаджувати. Відкладаючи 20-30-50% від кишенькових та зароблених грошей вона зможе зібрати потрібну суму на бажану покупку.
x

Ти можеш змінювати ці правила на власний розсуд. Сплачувати кишенькові раз на тиждень чи кожен день, змінювати суму. Можеш давати більше самостійності, наприклад, пропонуючи підлітку самостійно придбати все необхідне до школи напередодні 1 вересня. Для більш дорослої дитини – випустити банківську картку та запропонувати вести власний бюджет у застосунку. Розуміючи базові принципи, методи заохочення та навчання фінансовій грамотності можна й навіть треба змінювати, підлаштовуючи під сталі сімейні звички.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?