Відділення та банкомати

Як сплатити адміністративний штраф: відповіді на популярні питання

31 січня

Всі ми помиляємось, і так чи інакше ці помилки або залишаються непоміченими іншими, або інколи призводять до порушень законів, що в кращому випадку тягне за собою адміністративну, а в гіршому — кримінальну відповідальність. Якщо подібне трапилось, докори совісті варто залишити на потім: перш за все слід подбати про своєчасну сплату штрафу за порушення. Тож давайте розберемось, як це найкраще зробити.



В яких випадках виписують штраф?

Штраф є грошовим стягненням, що накладається на осіб, які вчинили адміністративне правопорушення. Накладати його може суд, посадова особа Національної поліції та Державної прикордонної служби України, інспектори Держпраці, Екологічної служби та інші органи влади.


Виписують штрафи у багатьох випадках, передбачених КУпАПом, однак найбільш розповсюдженими є:

  • порушення Правил дорожнього руху (проїзд на червоний сигнал світлофора, спричинення ДТП тощо);
  • порушення вимог законодавства про працю та охорону праці (невиплата зарплати працівникам, не оформлений трудовий договір, наприклад);
  • незаконне придбання та зберігання наркотиків без мети збуту;
  • порушення санітарних норм;
  • дрібне викрадення чужого майна;
  • псування/забруднення земель та вод.


Розмір штрафу залежить від скоєного порушення: наприклад, найбільший штраф за порушення правил дорожнього руху становить 51 тисячу гривень і накладається за керування ТЗ у стані алкогольного сп'яніння водієм втретє за рік.


Як сплатити адміністративний штраф онлайн?

Що зроблено, те зроблено, а тому залишається лише два варіанти — або оскаржити штраф у суді, або сплатити його. Якщо ти робиш все за законом, просто знай, що сплата адміністративного штрафу онлайн відбувається наступним чином:


За реквізитами

Після оформлення штрафу тобі мають надати й реквізити для його оплати. За ними можна здійснити безготівковий переказ коштів через інтернет-банкінг або мобільний застосунок банку (наприклад, через Приват24).


Через офіційні застосунки

Серед таких — функція оплати штрафів в Дії, а також сервіси та застосунки МВС. Відбувається все в кілька кліків, а порушники навіть отримують знижку: при сплаті штрафу впродовж 10 днів з моменту отримання постанови, сума штрафу зменшується на 50%.


Через сторонні сервіси

Це, наприклад, системи iPay.ua, Portmone, EasyPay, Polis.ua та інші. Такі платформи пропонують пошук штрафу за даними фізособи, швидку оплату онлайн, а також сплату штрафу за реквізитами.


Оплата онлайн зручна своєю швидкістю: сплата відбувається за кілька секунд, а зробити це можна будь-де, де є підключення до інтернету. Водночас я закликаю до обережності: не довіряй незнайомим сервісам, адже в мережі багато шахраїв, які під виглядом оплати штрафів переадресовують надіслані людьми кошти на власні рахунки.


Як дізнатися суму штрафу за адміністративне правопорушення?

По-перше, варто перевірити, чи є штраф взагалі. По-друге, дізнатися, скільки потрібно сплатити. Для цього скористайся одним зі способів нижче:

  • Зайди на сайт МВС https://bdr.mvs.gov.ua/ або в офіційний застосунок «Штрафи ПДР», там можна знайти постанову.
  • Увійди в сервіс Дія, де в розділі Сервіси здійсни пошук за Штрафами, Судовими Штрафами або Виконавчими провадженнями.
  • В інтернет-банкінгу свого банку (якщо там є така послуга), з ПК або смартфона знайди розділ Сервіси, потім — Штрафи і порушення.
  • Переглянь постанову, якщо таку видали представники охоронних органів або інші посадові особи.


Перевіряючи дані, ти побачиш дату накладання штрафу, причину такого рішення, а також суму, яку необхідно внести. Пам'ятай, що сплачуючи штраф за порушення ПДР протягом 10 банківських днів з моменту отримання постанови, ти зможеш отримати знижку у розмірі 50%. А також про те, що всього на оплату штрафу дається 15 днів.


Наступний крок — сплата адміністративного штрафу, яку, в перших трьох випадках, можна виконати онлайн просто в застосунку чи на сайті.


Де сплатити штраф за адміністративне правопорушення офлайн?

Куди сплачувати штраф за адміністративне правопорушення, якщо доступу до інтернету немає? Пропоную кілька варіантів:

  1. Через касу Unex Bank за реквізитами або через застосунок банку.
  2. У відділенні Нацполіції, надавши працівникам постанову та особисті дані.
  3. Через термінали iBox та інші небанківські платіжні термінали за реквізитами, вказаними в штрафі.
  4. Через термінал представника Нацполіції або іншої посадової особи, яка наклала штраф, на місці вчинення правопорушення, якщо з собою є картка з достатньою кількістю коштів на рахунку.


На що впливає отриманий штраф?



Більшість хвилюється через отриманий штраф чи виписану постанову, адже це може вплинути на репутацію особи. Поспішаємо заспокоїти: штрафи, на відміну від кримінальних проваджень та позбавлення волі, не впливають на ділову репутацію порушника. В «базах» інформація про такі стягнення зберігається лише рік, а тобто по закінченню цього терміну ніхто, крім представників Нацполіції та інших уповноважених органів, не дізнається про отримані тобою раніше штрафи. Ні на приймання на роботу, ні на кредитну історію такі стягнення не вплинуть. Але за умови, якщо вони були сплачені вчасно.

Головна мета штрафів — притягнення порушника до відповідальності, поповнення бюджету країни або міста, а також запобігання майбутнім порушенням. Так, якщо порушувати систематично, рано чи пізно форма стягнень може змінитись зі штрафів за повторні порушення на арешт майна, громадські роботи чи навіть позбавлення волі.

Пам’ятай, що попри те, що штраф майже ні на що не впливає, крім, звичайно, фінансового становища, порушувати все ж не варто: по-перше, повторні порушення можуть призвести аж до позбавлення волі, по-друге, так ти, ймовірно, нестимеш загрозу для інших (скоєння ДТП, пожежа через спалювання листя тощо), і по-третє, порушуючи, ти надаєш негативний приклад іншим. Поводься відповідально! А якщо вже і трапилося порушення — сплачуй штрафи вчасно. 



icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?