Відділення та банкомати

Як відкрити ФОП

20 грудня

Що таке ФОП

З юридичної точки зору фізична особа-підприємець, а саме так розкривається абревіатура ФОП не є організаційно-правовою формою. А сам ФОП, всупереч широко розповсюдженій думці, не є бодай якимось підтипом чи спрощеним різновидом юридичної особи.

Де-факто ФОП, або для кращого розуміння – підприємець, це такий законний спосіб вести легальну та транспарентну з точки зору держави бізнес-діяльність, сплачувати помірні податки, при цьому зберігаючи право на належну допомогу держави: від лікарняних до пенсії.


Як відкрити ФОП

Перш ніж приступити до з’ясування процедури відкриття ФОП, давай визначимо, кому та у яких випадках він справді потрібен. З юридичної точки зору, звісно, будь-яка підприємницька діяльність потребує тієї чи іншої реєстрації. Але якщо ти, наприклад, займаєшся продажем власноруч зв’язаних шкарпеток поки перебуваєш у відпустці по догляду за дитиною, жодного сенсу відкривати ФОП немає. Адже навіть мінімальні податкові платежі, скоріш за все, перевищуватимуть весь твій заробіток. Якщо, звісно, те не придбав в’язальний апарат та не почав виробляти шкарпетки тисячами пар.

Суто формально, навіть пара проданих шкарпеток вимагає від тебе сплати податків, та це можна зробити й в інший спосіб, подавши навесні наступного за звітним роком майнову декларацію до податкової. Та саме ФОП відкривати для цього немає сенсу. Інша справа, якщо ти звільнився з роботи та вирішив започаткувати бізнес.

Реєстрація ФОП – не надто складна процедура. Існує кілька способів відкрити ФОП. Один з найпростіших – скористатися послугами найближчого ЦНАПу. З собою треба взяти паспорт громадянина України та ідентифікаційний код (РНОКПП). Усі необхідні заяви, в тому числі заяву на приєднання до спрощеної групи оподаткування, можна заповнити у ЦНАПі. Але також це можна зробити й дома, надіславши заповнені документи рекомендованим листом.


Як відкрити ФОП онлайн

Та навіть така спрощена процедура від моменту запуску послуги реєстрації ФОП на порталі Дія стала архаїчною та складною. На порталі усі необхідні процедури можна провести не більше ніж за 10 хвилин, при цьому система максимально автоматизована й усі потрібні заяви формує самостійно. Тож ймовірність помилок при заповнені бланків є нульовою.

Та перш ніж тиснути на кнопку «Відкрити ФОП», знайди відповідь на кілька питань.

  1. Яку саме діяльність у статусі ФОП ти хочеш вести. Це не пусте запитання, а сувора необхідність. Кожен вид діяльності відповідає коду КВЕД, а від нього залежить як можливість відкриття ФОП взагалі, так і його конкретно група, що відповідає системі оподаткування.
  2. Який обсяг виручки ти плануєш отримувати протягом року. Очевидно, що ти можеш бути невпевнений у точній відповіді на це питання, але бодай приблизну суму розуміти треба, адже кожна група ФОП має певні обмеження.
  3. Чи плануєш ти надавати послуги юридичним особам. Якщо так, для тебе недоступні I та II групи ФОП.
  4. Який тип оподаткування ти плануєш обрати. Насправді, відповіді на попередні три питання й мають тебе підвести до головного висновку – групи ФОП та виду оподаткування: спрощене або на загальних умовах.

Маєш усі відповіді? Тепер ти можеш відкрити приватного підприємця.


Документи для відкриття ФОП

Для оформлення ФОП на порталі Дія тобі не потрібні якісь документи. Після ідентифікації на порталі, система автоматично підставить усі дані про тебе з державних реєстрів у потрібні поля. Твоя роль здебільшого полягатиме лише в перевірці даних та заповненні пустих полів.

Загалом портал може запитати адресу твоєї реєстрації, прізвище та ім’я, так званий УНЗР (унікальний номер запису в демографічному реєестрі). Останній ти можеш знайти на ID-картці або, якщо в тебе паспорт-книжечка, у закордонному паспорті. Також портал на одному з кроків запитає тебе про вид діяльності (система не дозволить відкрити ФОП тієї групи, на якій не можна вести відповідну діяльність).

Якщо ти тільки починаєш бізнес-діяльність, за інших рівних краще обирати стартову I групу. В такому випадку на тебе чекають мінімальні з можливих податки, відсутність зобов’язання встановлювати РРО та спрощена звітність.

Але існує й безліч обмежень. Лише дуже нечисленна група КВЕДів (тобто видів діяльності) може працювати на першій групі ФОП, суворо обмежено й обсяг річної виручки: у 2023 році він був трохи вищий за 1,1 млн гривень.


Рахунок для ФОП

Фізична особа-підприємець не має зобов’язання відкрити рахунок ФОП у банку. Якщо ти, скажімо, весільний фотограф та береш платню за свої послуги готівкою, жодної необхідності відкривати рахунок немає.

З іншого боку, якщо ти плануєш надавати якісь послуги юридичним особам, наприклад, як дизайнер чи копірайтер, без рахунку в банку тобі просто не обійтися. Оскільки твої клієнти просто не мають іншого законного способу розрахуватися з тобою за зроблену роботу. При цьому закон прямо забороняє використовувати для ведення підприємницької діяльності звичайні рахунки фізичної особи.

Що таке рахунок ФОП? Це звичайний поточний рахунок, який банк відкриває підприємцю для ведення його діяльності. Рахунок ФОП – це необхідність, якщо ти маєш намір приймати від своїх клієнтів безготівкові платежі. 

Майже усі українські банки відкривають рахунок ФОП для підприємця, більшість також пропонує тарифні плани без абонплати для бізнесменів-початківців. Та лише цих умов недостатньо, щоб обрати справді вигідний пакет банківського обслуговування. Наприклад, в Unex Bank ФОП не просто отримує послугу безкоштовного відкриття рахунку та тарифний план без абонплати. Але ще й відсотки на гроші, що зберігаються на рахунку. Банк не бере комісій за платежі, ініційовані підприємцем в клієнт-банку, а також видає готівку в касі з рахунку ФОП в межах 100 000 грн на місяць без комісії.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?