Відділення та банкомати

Які монети та купюри виходять з обігу

26 грудня

Які купюри виходять з обігу

Заміна старих купюр на нові – рутинний процес, що не завершується ніколи. Здебільшого він стосується зношених банкнот, що вичерпали свій життєвий ресурс. Але час від часу Національний банк оголошує про масштабні кампанії з вилучення з обігу застарілих зразків банкнот. 

Востаннє про таку кампанію регулятор оголосив у жовтні 2022 року: починаючи з 1 січня 2023 року НБУ поступово вилучає з обігу усі паперові гривні номіналом 5 та 10 гривень. Ці банкноти виходять з обігу назавжди та будуть поступово замінюватися на монети відповідного номіналу.

Крім того, з тієї ж дати поступово вилучаються купюри 20 та 100 гривень 2003-2007 років випуску. Ці гроші виходять з обігу, але замінюються не на монети, а на аналогічні паперові купюри нового зразка.

Процес вилучення зазначених банкнот НБУ здійснює на максимально лояльних та комфортних умовах: українцям не потрібно нікуди йти та здавати старі гроші в обмін на нові. Зазначені вище зразки грошей вилучатимуться на рівні банків. На практиці це виглядатиме так.

  1. Ти рушаєш до магазину чи на базар, платиш за проїзд у транспорті старими грошима. Ніхто не має права відмовити тобі у їхньому прийомі – вони залишаються законним платіжним засобом (винятком може бути лише дуже значна зношеність, що не дозволяє визначити справжність банкноти).
  2. Інкасаторська служба банку, що обслуговує торгове підприємство, забирає гроші з магазину, перераховує та сортує їх.
  3. Банкноти, які мають бути вилучені з обігу, відкладаються та обмінюються в НБУ на еквівалентні банкноти нового зразка.

На даному етапі, тривалість якого не визначена, українці не беруть прямої участі у процесі.


Які монети вийшли з обігу

Трошки складніше виглядає процес вилучення з обігу монет дрібних номіналів 1, 2, 5 та 25 копійок. До певного часу їх, так само як й зазначені вище банкноти, вилучали «природним» шляхом. Але з жовтня 2019 року 1, 2 та 5 копійок були позбавлені статусу платіжного засобу, трохи пізніше така ж доля спіткала й 25 копійок. Відтак процедура обміну автоматично змінилася.

Зараз обміняти копійки, які вийшли з обігу, можна лише у регіональних підрозділах Національного банку, а також в окремих відділеннях уповноважених банків (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк, ПУМБ). Спочатку планувалося, що процес буде припинено 30 вересня 2023 року. Але зважаючи на величезну кількість монет – за даними НБУ, у вересні цього року в обігу залишалися понад 7,2 мільярди таких монет – процес обміну подовжили. Він триватиме до скасування режиму воєнного стану та ще 90 днів потому.

А от інформація, начебто, монети 1 гривня вийшли з обігу, не відповідає дійсності. Й старі «золотисті» монети, що Національний банк випускав з 1997 року, й нові, випущені після 2018-го залишаються законним платіжним засобом. Так, НБУ поступово вилучає старі монети номіналом 1 гривня та замінює їх на нові, але цей процес не потребує жодних дій з боку пересічних українців.

Резюмуємо: вилучені з обігу монети – усі монети номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок. Обміняти їх можна в підрозділах НБУ та відділеннях (не усіх) уповноважених банків.


Обмін грошей старого зразка

На завершення поговоримо про паперові гривні старого зразка. Ті, що було випущено до 2003 року. Як і дрібні монети, вони вже позбавлені статусу платіжного засобу, та можуть обмінені лише в окремих банківських установах.

Обмін старих купюр ранніх років випуску також було подовжено. Замінити їх на нові гроші можна до скасування режиму воєнного стану та ще впродовж трьох місяців після того. Як і обмін монет на купюри, зробити це можна в регіональних офісах НБУ:

  • Київ, Контрактова площа, 2А;
  • Дніпро, вул. Воскресенська, 13;
  • Льві, вул. Коперника, 4;
  • Одеса, вул. Рішельєвська, 8;
  • Харків, Театральна пл., 1;
  • Хмельницький, вул. Володимирська, 91.

А також в окремих відділеннях уповноважених банків (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк, ПУМБ). Адреси відділень, що обмінюють старі гроші на нові, дізнавайся безпосередньо у зазначених банках.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?