Відділення та банкомати

Забули пін код картки, що робить?

30 жовтня

Що таке пін код картки

ПІН-код, або персональний ідентифікаційний код – це чотиризначне число, що використовується у якості ідентифікатора санкціонованості проведення окремих карткових операцій. Якщо полишити в стороні складні формулювання – це такий собі числовий пароль, що присвоюється кожній платіжні картці, та відомий лише її власнику.

В сучасному світі він найчастіше використовується як спосіб перевірити, чи справді картка належить клієнту під час операцій зняття готівки. Іноді ПІН-код можуть просити ввести й при розрахунках карткою в магазині, хоча такий спосіб його використання зустрічається все рідше.


Як дізнатися ПІН код сім карти

Слід зазначити, що крім банківських карток, ПІН код – теж чотиризначне число – використовують й мобільні оператори. Й в окремих випадках, при певних налаштуваннях телефону, люди намагаються знайти його. І хоча ПІН-код до сім-карти не стосується банківських послуг, підкажемо, що знайти його можна у стартовому пакеті.

Щодо ПІН-коду банківської картки, то він видається клієнту разом з пластиковою карткою під час оформлення останньої. Жоден співробітник банку чи навіть організації, що фізично виробляла картки, не має доступ до ПІН-коду. Він друкується та запаковується у спеціальний конверт, захищений від сторонніх очей. Зламати цей конверт, звісно, не важко. Але під час видачі картки клієнт має впевнитися в його цілісності та поставити підпис, яким підтверджується, що конверт з ПІН-кодом було передано неушкодженим.


Забули ПІН код картки що робить

Банківські протоколи безпеки забороняють навіть доставляти картки та пін-коди до них разом. Наприклад, якщо картки випускаються центральним офісом та потім транспортуються на відділення, ПІН-коди до них рушають, а потім і зберігаються окремо. Відтак жоден спеціаліст банку не допоможе з питанням, як згадати ПІН код картки.

Та все ж, якщо забув ПІН код картки, не впадай у відчай. Це настільки розповсюджена ситуація, що кожна фінустанова має цілком прості алгоритми відновлення чи встановлення нового пін-коду. В одних фінустановах це можна зробити самостійно через додаток, в інших треба рушати до найближчого відділення та писати заяву. У будь-якому разі процедурі відновлення ПІН коду передує належна ідентифікація клієнта: співробітник банку має впевнитися, що картка належить саме тобі і тільки після цього зможе ініціювати процедуру відновлення.

В Unex Bank «згадати» ПІН код можна, зателефонувавши до центру турботи за безкоштовним номером 0 800 3 111 33. Приготуйся, що співробітник ретельно розпитає тебе, щоб ідентифікувати. Він може попросити назвати тебе паспортні дані, слово-пароль та іншу інформацію, що може бути відома лише тобі. Лише після цього відправить тобі ПІН-код у вигляді СМС на твій фінансовий номер. Зауваж, співробітник не бачить самого ПІН-коду, та не зможе назвати його тобі. Він лише ініціює повторне надсилання коду.


Як змінити ПІН код картки

ПІН-код банківської картки може бути змінено будь-якої миті. Ба більше, періодична зміна ПІН -коду рекомендована, якщо ти регулярно здійснюєш операції з його використанням. Зробити це найпростіше у найближчому банкоматі, обравши в меню пункт «змінити ПІН».

При цьому банкомат запитає тебе старий ПІН-код. Як перевірити ПІН -код після заміни? Просто встав картку до банкомату та зніми трохи грошей. Під час цієї операції ти зможеш переконатися, що все відбулося як треба. Хоча, зізнаємося, ця процедура зайва.


Як зняти гроші з картки без пін коду

На жаль, зняти гроші з картки без знання ПІН-коду майже неможливо. Так, теоретично можна зняти гроші з рахунку, до якого випущено картку, у касі. Для цього потрібно пред’явити паспорт, щоб співробітник міг провести належну ідентифікацію.

Та все ж, якщо ти забув ПІН-код і тобі потрібні гроші, набагато легше відновити його чи встановити новий (така процедура передбачена деякими банками замість відновлення), ніж шукати відповідь на питання, чи можна зняти гроші з картки без пін коду.

Й наостанок найголовніше! Як би тобі не хотілося убезпечити себе від забування пін-коду, в жодному разі не слід записувати його на самій картці чи папірцях, що зберігаються у безпосередній близькості до картки. Наприклад, в гаманці. Адже за такого сценарію втрата картки чи гаманця рівносильна втраті грошей.

Забутий ПІН-код ще не означає втрату грошей на картці, а от загублена картка разом з ПІН-кодом, гарантує негативний сценарій.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?