Відділення та банкомати

Зняти гроші з закордонної картки в Україні

19 лютого

Чимало українців – вимушених мігрантів мають закордонні картки, на які отримують допомогу європейських країн. Тож як зняти з них готівку, подорожуючи в Україну до рідних та друзів?


Як зняти гроші з закордонної картки

Станом на кінець 2023 року в країнах Європи перебувало 4,2 мільйони «воєнних» мігрантів – українців, що покинули рідні домівки, рятуючи себе та своїх дітей від війни. За останні два роки частина з них навіть влаштувалася на роботу та отримує зарплатню на картку місцевого банку. Та навіть ті, хто ще отримує допомогу від країни, знаходять її щомісяця на картці європейської фінустанови.

Не секрет, що час від часу українці ненадовго повертаються до України. Провідати родичів, побачитись з друзями. Під час таких поїздок може виникнути необхідність зняти трохи готівки з закордонної картки. І хоча за інших рівних таких операцій краще уникати, життєві ситуації бувають різними.

Зняти гроші з польської картки в Україні можна. Так само, як і з будь-якої іншої картки, випущеної закордонним банком. Та перш за все зважай, що вартість такої послуги може сягати 3-5% від суми, що ти знімаєш. Більшу частину з цієї комісії візьме банк-емітент, що випустив картку, близько 1,5% – банк, якому належить банкомат в Україні.

Крім того, слід зважати на особливості обміну валюти. Для власника банкомату операція з обміну, скажімо, Євро на гривню, відбуватиметься за курсом міжнародної платіжної системи, що дуже близький до офіційного курсу НБУ. Але банк, що випустив картку, морже застосовувати власний курс. Ситуація ускладнюється тим, що базовою валютою Visa та Mastercard є американський долар. Тож коли ти, скажімо, хочеш зняти гроші з німецької картки в Україні, застосовуватиметься подвійна конвертація: спочатку євро обміняють на долар США, а потім, в Україні – на гривню. І якщо на другу частину операції банк-емітент не має впливу, конвертація з євро на долари може відбуватися за курсом, що встановив банк.

Аналогічний механізм застосовується, коли ти хочеш зняти гроші з чеської картки в Україні, або з карти з будь-якої іншої країни Європи чи світу.


В якому банку краще зняти гроші з польської карти

А от щодо питання, банкоматом якого саме банку користуватися в Україні, щоб зняти гроші з закордонної картки, то тут великої різниці немає. Більшість установ беруть приблизно однакову комісію за такі транзакції. Як правило, вона складається із процентної складової (зазвичай – 1,5%) та фіксованої частини. Остання сама по собі є відносно невеликою – 15-25 грн. Але слід зважати на обмеження щодо разової операції, які встановлює власник банкомату.

Деякі банки з метою максимізації прибутку встановлюють обмеження на суму разового зняття, коли йдеться про картки «чужих» або навіть закордонних банків. Наприклад, якщо банк встановив обмеження в своїх банкоматах на рівні 2000 грн за одну операцію, щоб зняти 10 000 гривень тобі доведеться зробити п’ять операцій. Відтак розмір фіксованої комісії за зняття зросте з умовних 20 гривень до 100 гривень. Про умови зняття коштів з закордонних карток ти можеш дізнатися на сайті банку, якому належить банкомат.

І ще одна маленька деталь, на яку варто звернути увагу. В Україні усі картки мають стандартний 4-значний ПІН-код, без введення якого зняття готівки в банкоматі неможливе. Але деякі закордонні банки дають клієнтам довший ПІН. Тому українські банки в своїх банкоматах дають можливість вводити більше ніж 4 цифри у полі ПІН-коду, якщо до банкомату вставили закордонну картку. Зважай на цю особливість.


Зняти валюту в українському банкоматі

Одне з найчастіших питань, які задають клієнти – чи можна зняти долари в банкоматі. Саме в іноземній валюті, а не еквівалентну суму у гривні. На жаль, зняти євро в банкоматі, так само як і долари, а також інші іноземні валюти станом на початок 2024 року було неможливо.

Технічно та з точки зору обмежень такі операції можливі, але жоден український банк таких послуг не надавав. Ймовірно, якщо попит на цю послугу зросте, фінустанови почнуть переглядати свої підходи. Але поки доцільності у цьому вони не вбачають.

Чому так відбувається? Пояснень може бути кілька. По-перше, це доволі складна з точки зору логістики процедура. По-друге, вона не надто вигідна з фінансової точки зору: якщо в касі фінустанови валюту можна постійно продавати та купувати, заробляючи на різниці курсів купівлі та продажу, то в банкоматі гроші просто лежатимуть, доки не знайдеться достатньо клієнтів, щоб їх зняти.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?