Відділення та банкомати

55 трильйонів доларів «під ногами». Як людству досягти цілей сталого розвитку

14 серпня

12 серпня планета відзначила черговий День Молоді – міжнародне свято, що було ініційовано ООН 24 роки тому. У розумінні світової спільноти – це не просто привід весело провести літній вечір у компанії однолітків, а серйозна подія, що має на меті привернути увагу світу до конкретних проблем та способів їх вирішення.

Цього року ООН проголосила темою Дня Молоді цифровізацію. Саме остання, на думку експертів та аналітиків організації, здатна бодай якось прискорити досягнення цілей сталого розвитку та зекономити на цьому шляху понад 55 трильйонів доларів.


Про сталий розвиток простими словами

2015 року країни-учасниці ООН погодили амбітний план з досягнення 17 глобальних цілей, які складаються з 169 задач. Серед них є як суто гуманістичні, наприклад, подолання бідності, голоду, гендерної та загальної нерівності, доступ до води, медицини та освіти, мир. Так і екологічні – перехід до чистої енергії, збереження екосистем суші та моря, боротьба зі змінами клімату, відповідальне виробництво та споживання.

x

Але всі разом вони мають на меті вирішення однієї надскладної задачі: змінити людство та економіку таким чином, щоб ми споживали ресурсів не більше, ніж здатна відновити планета. В іншому випадку катастрофа неминуча. А наші онуки будуть вимушені жити на планеті з піксарівського мультфільму WALL-E. Без жодних перебільшень.

Востаннє така рівновага спостерігалася 1971 року. У звіті, що був опублікований ООН 2023 року, наводяться красномовні підсумки. Якби зараз країни домовилися б одним рішенням перейти до споживацької рівноваги, людство стикнулося б з обмеженнями, що радикально перевищили б заходи під час пандемічних локдаунів.

Нам слід було б зменшити споживання енергії на 60% (українці наочно знають, як це на практиці), промислове виробництво потрібно було б скоротити на 75%. Майже повністю відмовитися від автівок та подорожей на літаках. Якщо говорити про розвинені країни, це тотожно скороченню особистого споживання на майже 80%.


Багато, дуже багато грошей

Очевидно, що такий сценарій є абсолютно неможливим. Це чудово розуміють експерти ООН, тому питання взагалі не ставиться таким чином. Натомість вони пропонують 17 цілей, за умови досягнення яких ми можемо подолати надмірне марнотратство і продовжувати розвиватися. Для цього, щоправда, потрібна чималенька сума – 176 трильйонів доларів до 2030 року. Яку (тут знову розчарування) виділити фізично неможливо.

Але є хороша новина. Якщо робити все правильно, то лише за рахунок вже існуючих та майбутніх цифрових технологій можна досягнути за дуже скромні 2 трильйони доларів виконання поставлених задач сталого розвитку щонайменше на 40%. Та зекономити ті самі 55 трильйонів. Ось чому темою цьогорічного Дня Молоді стала цифровізація.

У згаданому вище звіті ООН наведено конкретні точки застосування цифрових технологій для досягнення цілей сталого розвитку. На першому рівні йдеться здебільшого про розширення доступу до інформації. Наприклад, для цілі «Подолання голоду» значний вклад може зробити доступ в реальному часі до критичної інформації. На другому рівні цифрові технології допоможуть перейти до точного сільськогосподарського виробництва, а на третьому – до інтенсивного.

В частині «Подолання бідності» на третьому рівні ООН вважає за потрібне створити децентралізовану (тут згадуються технології блокчейн) та демократизовану фінансову систему. Звісно, на глобальному рівні.

Зрушення у цьому цифровому напрямку теж є. Серед вже реалізованих кейсів, що вже запроваджені та відповідають цілям сталого розвитку, ООН, скажімо, наводить платформу Classroom від Google, створення штучного інтелекту, телемедицину в широкому її розумінні, включно з віддаленими роботизованими операціями.

Та й загалом, на думку експертів ООН, дані стануть новою нафтою світової економіки. Для таких роздумів є цілком реальні підстави. Біля половини сучасного світового ВВП безпосередньо залежить від природних ресурсів. Ми копаємо та спалюємо, пилимо та вирощуємо, ловимо та збираємо.

Якщо «геометрична» тенденція зростання глобальної економіки збережеться, до 2080 року світовий ВВП має зрости з поточних 44 трильйонів до 2 квадрильйонів доларів. Очевидно, що ресурсів планети фізично не вистачить, щоб забезпечити таке зростання.


Глобальні цілі: чому це важливо

Треба усвідомлювати, що перелічені 2015 року сімнадцять глобальних цілей сталого розвитку є лише прагненням. Звіт ООН 2022 року констатує, що їхнє досягнення наразі виглядає неможливим. Не тільки через брак ресурсів, але й через значні безпекові кризи, які на очах змінюють пріоритети держав. Серед подій «ідеального шторму», що буквально знищив сподівання на виконання глобальних задач до 2030 року, згадується не тільки пандемія, але й війна в Україні, напруженість між Китаєм та Тайванем, а також інші існуючі та потенційні війни й конфлікти. Вони змушують країни відволікатися, скажімо, від розвитку відновлювальної енергетики, концентруючи зусилля на переозброєнні.

Іншими словами, жодних ілюзій у світового співтовариства немає. Але немає й сумнівів, що рано чи пізно людство змушене буде повернутися до глобальних задач. Адже порятунок планети, майбутнє дітей та онуків за поточних умов не можуть зникнути з порядку денного. Та й надзвичайно ресурсомістка економіка просто не зможе розвиватися в поточному вигляді.

Відтак досягати цілей сталого розвитку нам все ж доведеться. Причому – це важливо розуміти – усіх одночасно. На перший погляд може здатися, що подолання бідності чи доступ до освіти не мають жодного стосунку до глобального потепління. Але це хибна думка. Людина, що вимушена виживати, міркує лише про те, чим нагодувати дітей сьогодні ввечері, не стане думати про сортування сміття чи вимираючі біологічні види. Людину, яка живе під ракетними обстрілами, в умовах війни мало бентежать екологічні чи соціальні питання. І це цілком природно. Хоча безпека і сталий розвиток безпосередньо пов’язані.

Тут (і наостанок) хочу навести пряму цитату зі звіту ООН, якою організація намагалася пояснити останню концепцію: «Без безпеки не може бути значного сталого розвитку, а без сталого розвитку ризик безпеки людини зростає. Тому вибір між безпекою та розвитком є ​​ілюзорним. Обидва ці фактори необхідно виконати, щоб гарантувати подальший мир, процвітання та свободу в усьому світі».

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?