Відділення та банкомати

Машина часу: чому людство не може відмовитися від переходу на літній час

27 березня

В ніч на 30 березня Україна разом з усією Європою перейде на літній час, а США та Канада зробили це на 4 тижні раніше. Тож саме час підлити трохи палива в дискусію про одну із найсумнівніших ігор людства за всю його історію: переведення годинникових стрілок двічі на рік у різні боки.

Ти здивуєшся, але перші згадки про тимчасову зміну часового поясу, за найбільш розповсюдженою версією, датовані ще 1784 роком. Того року Бенджамін Франклін опублікував здебільшого сатиричну колонку у Journal de Paris, пропонуючи парижанам вставати раніше, щоб економити на свічках. Шанувальники людини, що ніколи не була американським президентом, вирішили, що в тій публікації Франклін вигадав сучасний «літньо-зимовий час», хоча це не так.

Насправді вперше щось схоже на літній час з’явилося у 1810 році, коли Національні збори Іспанії постановили пересунути час початку засідань на одну годину з 1 травня до 30 вересня. Те саме запропонували впровадити і приватному бізнесу. Але тоді ще стрілки годинників ніхто не чіпав.

Ідея виявилася настільки заразною, що реального її автора визначити неможливо. Починаючи з кінця XIX сторіччя науковці різних країн намагалися переконати парламенти запровадити весняне переведення стрілок, але всюди стикалися із значним супротивом: громадяни не надто радо зустрічали пропозицію подорожувати у часі двічі на рік. Менше з тим, у період масштабної індустріалізації ідея все ж перемогла, хоча приголомшливою цю перемогу назвати не можна. До речі, в Україні стрілки почали переводити лише 1981 року.

Синім та помаранчевим на мапі позначені країни та регіони, які досі переходять на літній час (відповідно у північній та південній півкулі). Світло-сірим - країни, що відмовилися від літнього часу. Темно-сірим - країни, що ніколи не його вводили. Графіка - en.wikipedia.org.


Цікаво, що від часу запровадження часового переходу дискусії щодо його доцільності, шкідливості, економічності і зручності не вщухають. А сама історія зі стрибками у часі поросла цілим лісом вигадок та міфів. З деякими з них спробуємо розібратися далі.


Міф перший: літній час дозволяє економити електроенергію

Економічною основою запровадження літнього часу була спроба зменшити споживання електроенергії завдяки більш раціональному використанню денного світла. Цей факт ні в кого не викликає сумнівів. Але протягом останніх років, коли людство почало переходити на енергоефективне освітлення, цей аргумент наче почав втрачати сенс.

2018 року група науковців провела метааналіз 44 досліджень, які з’ясовували реальну економію електрики, та констатували: перехід на літній час економить 0,34% енергії протягом всього періоду літнього часу. Багато це чи мало – вирішувати тобі. Але маємо констатувати: бодай невелика економія від переходу на літній час все ж існує.


Міф другий: літній час зменшує кількість ДТП

Це твердження прихильники літнього часу згадують доволі часто. В науковій літературі й справді є чимало цілком серйозних робіт, що підтверджують цей факт. Одне з нещодавніх провели на базі даних ДТП у Греції в період між 2006 та 2016 роком. Автори констатували різке зниження на 15-20% серйозних ДТП у дні, близькі до весняного переходу на літній час. Оскільки зменшення аварійності відбувалося за рахунок пригод у вечірні години, автори дійшли висновку, що позитивний ефект викликаний кращою освітленістю.

Та от халепа! На кожне таке дослідження знайдеться аналогічне, що приходить до діаметрально іншого висновку. Дослідження Університету Колорадо, засноване на аналізі 732 835 аварій, зареєстрованих за допомогою Системи аналізу смертельних випадків США з 1996 по 2017 рік, зафіксувало зростання смертельних ДТП на 6% протягом робочого тижня після переходу на літній час.


Міф третій: переведення стрілок шкодить здоров’ю

В цьому питанні взагалі годі шукати істину. Маса проведених досліджень справді виявляли невеличкий негативний вплив на імунну систему через порушення циркадних ритмів (вони регулюють сон та активність). Загалом, сучасні уявлення зміщують баланс в сторону скасування літнього часу. Скажімо американське Товариство дослідження сну минулого року опублікувало роботу під назвою «Настав час скасувати переведення годинника та прийняти постійний стандартний час у Сполучених Штатах».

Але і тут не все так однозначно. Просто величезне дослідження, опубліковане у лютому цього року, що базувалося на аналізі медичних записів понад 36 мільйонів американців, не виявило статистично значущого зв’язку між переходом на літній час та серцево-судинними захворюваннями.

Дивні вчені

Не можу не поділитися й ще одним цікавим спостереженням. Здається, навіть серед науковців є як гарячі прихильники літнього часу, так і завзяті його вороги. Чому я дійшла такого висновку? А як інакше пояснити появу таких чудернацьких робіт, як дослідження Вашингтонського університету про вплив літнього часу на кількість зіткнень автомобілів з оленями. За підрахунками вчених, запровадження постійного літнього часу в США зекономить $1,9 млрд щороку, збереже життя 36 550 тварин та 33 людей.

Переходити чи ні?

Як ти вже, певно, зрозумів, однозначної відповіді на вічне питання не існує. Навіть якщо зануритися у цю тему з головою, вивчити всі існуючі наукові роботи, завжди знайдуться аргументи як за літній час, так і за його довічне скасування. Так, економія електрики має місце, хоча реальний ефект дуже скромний. Так, деякі потенційні проблеми через тимчасову сонливість людей також цілком ймовірні, але вони, як і наслідки для здоров’я, не настільки серйозні, як про це кажуть прихильники відмови від стрибків у часі. Тим більше, що в епоху повітряних подорожей можна за кілька годин змінити одразу пару часових поясів.

Відтак насправді вирішення цього питання слід шукати не в наукових роботах і навіть не в економічних наслідках, а в громадській дискусії. Європа, орієнтуючись на дані опитування громадян, 84% яких висловилися за відмову від літнього часу, мала скасувати перехід ще 2021 року. Але досі остаточного рішення немає: люди навіть всередині однієї держави не можуть дійти єдиного висновку. А між країнами дискусія точиться ще гостріша.

Отже, все, що залишається – насолоджуватися тим, що маємо. А маємо, насправді, не так вже й мало. Чого вартують лише неймовірно нескінченні червневі вечори. Квітневі світанки, що ми неодмінно проспали б, якби не переводили годинники. Та, нарешті, цілі 25 годин одного чудового дня наприкінці жовтня. То ж не забудь перевести годинника у найближчі вихідні: літньому часу – бути!

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?