Відділення та банкомати

НБУ знизив облікову ставку: що буде з депозитами

15 березня

14 березня Національний банк ухвалив рішення про зниження облікової ставки. Але набагато важливіше не зниження показника на 0,5%, а перегляд інших параметрів дизайну монетарної політики.

Зниження облікової ставки у березні стало неочікуваним для ринку. Усі консенсус-прогнози, складені агентствами за підсумком опитування банкірів та фінансистів вказували на те, що ставка залишиться незмінною. Звинувачувати останніх у необачності важко – в ході попереднього засідання монетарного комітету регулятор дав чіткий сигнал ринку: у першому півріччі ставку змінювати не на часі.

Проте зниження інфляції до 4,3% за підсумками лютого все ж залишало простір для сумнівів. Темпи зростання цін вкотре виявилися меншими за прогнози НБУ. Тож, очікуючи консервативного рішення, банкіри у бесідах один з одним зізнавалися: не здивуємося, якщо регулятор все ж вирішить трохи зменшити ставку.


Ставки по депозитах впадуть

Проте сама зміна ставки на 0,5 відсоткових пункти не матиме значного впливу на ринок. Здебільшого це сигнал, що буде враховано у подальших прогнозах. Значно вагоміший вплив матиме інша зміна.

Національний банк ухвалив рішення знизити дохідність депосертифікатів зі строком розміщення 3 місяці на 1,5% до 17,5% річних. Цей інструмент дуже активно використовується фінустановами для розміщення вільної ліквідності. В тому числі, залученої через депозити населення. Ба більше, саме ці депозитні сертифікати забезпечували ставки 17-18% річних за тримісячними депозитами в гривні.

Зниження відсотків за депосертифікатами автоматично та швидко призведе до падіння доходності вкладів для населення. В найближчі тижні абсолютна більшість банків перегляне депозитну лінійку і максимальна ставка опуститься в діапазон 15-16% річних.

Але є для вкладників й хороша новина. Разом із зниженням ставки НБУ переглянув і формулу розрахунку ліміту вкладень в такі депосертифікати. Останні кілька місяців банки могли придбати їх на суму, що не перевищувала чистий приріст депозитів населення зі строком розміщення понад 3 місяці починаючи з 4 квітня 2023 року. Наприклад, якщо таких вкладів на початку квітня у банка було 100 млрд грн, а на сьогодні їх стало 120 млрд грн, установа може вкласти в тримісячні сертифікати НБУ не більше 20 мільярдів.

З 19 квітня формула дещо зміниться. Зокрема замість фіксованої дати для розрахунку будуть використовувати плаваючу дату: «мінус» 12 місяців від дати проведення аукціону регулятора. Це означає, що банкам потрібно буде постійно підтримувати темп приросту строкових депозитів, якщо, звісно, вони зацікавлені у розміщенні коштів в тримісячні депосертифікати НБУ.

З одного боку, це обмежуватиме їх у можливості радикально знижувати ставки за вкладами, з іншого – стимулюватиме розширювати кредитування.

Та поки тим українцям, хто розмірковував про відкриття депозиту найближчими днями, можна порекомендувати поквапитись. Високі ставки за вкладами протримаються зовсім недовго.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?