Відділення та банкомати

Про рефінансування простими словами

18 березня

Певно, ти не раз зустрічав термін «рефінансування». Але, виявляється, через різні способи його застосування на практиці час від часу люди не розуміють, що саме він означає.


Що таке рефінансування

В самому широкому сенсі рефінансування – це процес зміни одного кредитора на іншого. Уяви просту ситуацію: ти позичив 1000 гривень в друга на півроку, але за два місяці він звернувся до тебе з проханням повернути 500 грн раніше, бо йому самому знадобилися гроші. Ти не хочеш псувати стосунки, але і не маєш потрібної суми в гаманці. Тому телефонуєш іншому другу та позичаєш 500 гривень в нього. Щойно ти зробив операцію часткового рефінансування.

Вимога дострокового погашення повної суми позики чи її частини не є обов’язковою. Скажімо, Міністерство фінансів, розміщуючи нові ОВДП, може використовувати залучені кошти для повного або часткового погашення держоблігацій, обіг яких завершується. І це також є рефінансуванням.

Як бачиш, в різних ситуаціях можуть змінюватися масштаби операцій, джерела залучення коштів тощо, але суть залишається незмінною: позичальник віддає борг одному кредитору за рахунок коштів, залучених в іншого.


Що таке рефінансування банків 

Так само цей термін застосовується і в операціях між комерційними банками та НБУ. Ключовим джерелом грошей для видачі кредитів клієнтам в банка є клієнти, що зберігають кошти на рахунках та депозитах. Якщо гроші зберігаються на так званих безвідкличних вкладах, тобто таких, що не можуть бути зняти достроково, банку доволі легко спланувати свою діяльність. Але чимало грошей люди та компанії тримають на поточних рахунках, які можуть бути зняті будь-якої миті.

Якщо одного дня значна частина таких клієнтів захоче зняти гроші зі своїх карток та рахунків, в банка може виникнути розрив ліквідності: оскільки залучені на рахунки гроші використовуються для кредитування та не можуть бути миттєво повернуті, в банка якоїсь миті може просто не вистачити грошей на виплату вкладникам. На щастя, таке трапляється вкрай рідко, тож переживати не треба. Ба більше, сучасні вимоги до банків здебільшого страхують фінустанови від таких ситуацій, але все ж виключити ймовірність такої ситуації на 100% неможливо.

Тут у нагоді й стає рефінансування. Рефінансування банків – це надання йому тимчасового кредиту з боку НБУ. Банки можуть використовувати кредити рефінансування НБУ й для інших потреб, скажімо, для збільшення обсягу кредитування чи купівлі ОВДП. Але суть від того не змінюється: йдеться про залучення позики в Національного банку.

x


Зазвичай НБУ видає рефінансування під ліквідну заставу, наприклад, цінні папери надійних емітентів (здебільшого державні облігації). Але в окремих випадках може надавати кредит і без застави. Бланкове рефінансування – це надання кредиту рефінансування без будь-якої застави. Востаннє НБУ використовував цей інструмент у лютому 2022 року. Тоді, побоюючись масового відтоку грошей з банківської системи через паніку, регулятор відкрив можливість для усіх банків залучати в нього бланкове рефінансування. Як швидко з’ясувалося, це була надмірна дія – українці не тільки не почали спустошувати рахунки, але й за деякий час почали збільшувати залишки на рахунках. Проте у якості превентивного заходу НБУ запроваджував інструмент бланкового рефінансування.


Чим небезпечне рефінансування кредиту

Але, звісно, в звичайному житті термін «рефінансування» більшість українців зустрічають в контексті рефінансування кредитів. Давай розглянемо такий приклад детальніше.

Пан Тарас через низку життєвих обставин був вимушений взяти спочатку одну позику в банку, за два місяці, не розрахувавшись з першим кредитором, залучив кредит в іншому банку та ще й скористався лімітом на картці третього. Виходить, що зараз він винен гроші одразу трьом установам.

Можливо, ставки за усіма цими кредитами навіть й не дуже кусючі. Але виконання кредитних зобов’язань одразу за трьома позиками – логістично дуже неприємна історія. Потрібно контролювати три дати платежів, тримати під рукою три пари реквізитів рахунку для погашення або бігати в каси трьох різних банків. А якщо таких позик 5 чи 10?

Саме для таких випадків і стане у нагоді рефінансування кредитів. Unex Bank, зокрема, пропонує одночасне рефінансування до 10 кредитів інших банків. При цьому клієнт отримує комфортні умови за новим кредитом, включно зі ставкою та терміном кредитування. Має пільговий період 3 місяці, протягом якого може сплачувати лише відсотки за кредитом, та більше не повинен контролювати одразу кілька позик.

Щоправда слід зауважити, що банки ставляться до позичальників з кількома кредитами з особливою увагою. Крім довідки про доходи, вони вимагають, щоб у позичальника не було простроченої заборгованості по вже оформленим кредитам. Саме тому, якщо вже ти опинився у ситуації з кількома кредитами, вкрай важливо не доводити ситуацію до критичної: якщо кредитна історія зіпсована, банки відмовляють у рефінансуванні. Але якщо своєчасно звернутися до банку, рефінансування кредиту є дуже комфортним способом спростити обслуговування заборгованості та зменшити навантаження на сімейний бюджет за рахунок кращої ставки та більшого терміну кредитування.

x


Наостанок давай ще поговоримо про ставку рефінансування, щоб остаточно розібратися у тлумаченнях складного терміну. Вище ми вже розбиралися із рефінансуванням банків. Отже ставка рефінансування – це відсоткова ставка, яку Національний банк застосовує до таких кредитів банкам.

Впливає ставка рефінансування на весь кредитний ринок та вартість грошей в економіці. Якщо інші інструменти залучення коштів для банків стають дорожчими, їм може бути вигідніше залучати кредит рефінансування. Відтак цей інструмент стає конкурентом, скажімо, депозитам. Та може стримувати їхню доходність. Ставка рефінансування прив’язана до облікової ставки НБУ. Тож, якщо змінюється остання, змінюється і перша.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?