Відділення та банкомати

Soft Skills: як підготувати себе до роботи майбутнього

24 травня

Soft Skills. Частота, з якою останніми роками доводиться чути цю англомовну фразу декого навіть дратує. Попри це, концепція «м’яких навичок» не нова. Ба більше, її ніхто не вигадував, тим більше не створював з неї культ. Можна впевнено казати, що м’які навички, як потреба, з’явилися разом з цивілізацією. Просто приблизно 65 років тому хтось з армії США знайшов назву для того, про що всі й так давно знали.

У первинному розумінні авторів словосполучення «м’які навички» – це будь-які пов’язані з роботою навички людини, що мають лише незначний або взагалі не мають зв’язку з машинами. Мабуть, це найпростіше пояснення сутності концепції. А заодно – й причина посиленої уваги до неї з боку роботодавців в останні роки.

Структура економіки змінюється. Ми все менше працюємо на заводах та фабриках, та все більше рушаємо з понеділка по п’ятницю до офісу. Ускладнюються продукти, які випускає бізнес, що потребує залучення все більшої кількості людей.

Якщо минулого сторіччя повозку цілком міг зробити один єдиний ремісник, для виробництва сучасного авто потрібно залучити тисячі й тисячі людей. Причому зовсім не для того, щоб прикручувати деталі одну до одної, а для проектування, дизайну, маркетингу, інженерних інновацій тощо. А це потребує ефективної взаємодії окремих людей та цілих команд. За таких умов немає нічого дивного, що soft skills все частіше почали виходити в лідери хіт-параду вимог роботодавців до кандидатів.


Soft Skills в пріоритеті

Минулого року, під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі були представлені результати опитування компаній щодо навичок, які вони насамперед шукають в кандидатах. Вся перша п’ятірка – це класичні м’які навички.

Очевидно, оскільки йдеться про абстрактну посаду, вузькі та конкретні кваліфікаційні вимоги в принципі не можуть домінувати в такого роду опитуваннях. Менше з тим, ось ТОП-5 навичок, які хоче бачити в працівнику сучасний бізнес.

  1. Абсолютний лідер рейтингу аналітичне мислення. Щось схоже, до речі, хочуть бачити в працівниках й американські компанії. В дослідженні, про яке трохи згодом, перше місце пріоритетних навичок обійняло стратегічне мислення.
  2. Креативне або творче мислення посідає другий рядок рейтингу.
  3. Три наступні місця обійняли навички самоефективності: «бронза» за стійкістю, гнучкістю і спритністю.
  4. На четвертому місці мотивація та самосвідомість (привіт віддаленій роботі під час пандемії).
  5. На п’ятому – допитливість та потяг до навчання протягом всього життя.

Лише на шостій сходинці опинилися навички, які коректніше віднести до Hard Skills – технологічна грамотність. Та після неї роботодавці знову хочуть бачити елементи самоефективності – надійність та увагу до деталей.

І, звісно, ти можеш вважати цей перелік цілком конкретним рецептом успішного та щасливого працевлаштування: якщо б в Україні було проведене аналогічне дослідження, впевнена, значної різниці в результатах ми б не помітили.

На протилежній стороні планети панує аналогічний культ м’яких навичок. Американська компанія на початку цього року проаналізувала понад 17 мільйонів публічно розміщених вакансій на предмет вимог до Soft Skills і склала власний рейтинг найбільш затребуваних навичок. На першому місці, як я вже зазначала, опинилося стратегічне мислення.

Ще американці шукають кандидатів з навичками ведення переговорів та презентації, вмінням переконувати та критично мислити.


Хороша людина чи хороший спеціаліст

Я невипадково так багато уваги приділила якісним світовим рейтингам навичок. Наведені приклади доволі чітко окреслюють рамки поняття Soft Skills. До того ж демонструють, наскільки важливими вони є в сучасному світі.

Хочеш ще простіше пояснення? Тримай. Soft Skills – це здебільшого про особистість, про характер людини. Hard Skills – про експертність та професійність. Повертаючись до прикладу з сучасною автівкою, тепер тобі має бути набагато зрозуміліше, чому більшість компаній в усьому світі так уважно дивляться, яка людина претендує на посаду. Найкращий в світі спеціаліст, якщо в нього немає пристойного набору Soft Skills, може розвалити роботу команди і повністю знищити шанси на результат.

А якщо всім так потрібні Soft Skills, то треба їх постійно розвивати. Але почни з основної вправи: спершу знайди відповідь, які саме чесноти притаманні саме тобі, в яких моментах маєш прогалини. Почни з перших – розвивай їх. Не забувай про другі. Може, супер-оратор з тебе і не вийде, але трохи приділити часу на подолання труднощів у спілкуванні на публіку, якщо такі маєш, не нашкодить.

Загалом, серед розповсюджених та відносно простих і недорогих у застосуванні порад, що допоможуть підтягнути Soft Skills, згадують кілька. Але всі вони потребують часу та чималих зусиль. От, наприклад, участь у волонтерських ініціативах, командних видах спорту, театральних гуртках тощо чудово допомагають розвинути низку м’яких навичок: від спілкування та емпатії, до взаємодії в команді та стресостійкості.

Бракує часу, але є гроші – можна скористатися послугами тренера. І, абсолютно точно, не слід відмовлятися від пропозицій пройти тренінг, що тобі пропонують на роботі. Навіть якщо йдеться про напрацювання навичок продажів, а ти виконуєш виключно функції підтримки для фронт-офісу.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?