Відділення та банкомати

Як відкрити салон краси

19 червня

Бізнес план салону краси: починай з цифр

Салон краси – цілком природня еволюція багатьох майстрів, що починали кар’єру в індустрії краси. Робити зачіски та манікюр власноруч, особливо коли до тебе вишиковується черга із задоволених клієнток та клієнтів довжиною у кілька тижнів, – це, безперечно, цікавий та надихаючий досвід. Але, по-перше, з часом починає фізично не вистачати сил на обслуговування нескінченного потоку, а, по-друге, стабільний попит мотивує масштабувати бізнес.

Саме за таких умов щороку Україна народжує тисячі нових підприємців. Не всі вони мають амбіції зрештою запустити франшизу та вийти на глобальний ринок краси. Здебільшого йдеться про план, як відкрити салон краси невеликого розміру в себе на районі. Логіка такого рішення проста та чітка: тут вже є стабільний клієнтський потік, зрозуміла картина з постачальниками косметики та сервісних послуг. Та й від власного житла недалеко.

Проте не завжди такий підхід є справедливим. Перш за все, слід розуміти, що твої власні «потужності» після старту бізнесу здебільшого будуть спрямовані на управління салоном краси. Часу власноруч робити зачіски стане набагато менше. А якщо так, то підходити до відкриття слід з усією серйозністю. Та починати з бізнес-плану.

x

Скільки коштує відкрити салон краси

Ця вправа є просто необхідною, адже інакше ти не зможеш визначити, скільки потрібно грошей, щоб відкрити салон краси. Назвати однозначну суму дуже складно. Загалом, мінімальні інвестиції у відкриття, з врахуванням ремонту та меблів, закупівлі необхідної техніки й косметики складають близько $20 000. Навіть за умови старту за моделлю франшизи.

Але сума може бути в кілька разів більшою, в залежності від обраної тобою моделі, маркетингу та цінового позиціонування. Тому без детального бізнес-плану не обійтися. Почни з кількох ключових параметрів:

  1. Цільова аудиторія. Спершу визначься, які саме послуги та кому ти надаватимеш. Навряд чи тобі слід нагадувати, що салон краси продає не зачіски, не манікюр і навіть не красу, а емоції. Якщо хочеш, задоволення та щастя. А в цих товарів в принципі немає ринкової вартості. Проте чим більшу ціну ти ставиш, тим очевиднішим має бути для твого клієнта, за що саме він платить.
  2. Локація. Від відповіді на перше питання залежить місце розташування твого салону. Київ в центрі підійде для салону VIP-рівня. А от не надто престижний спальний район не зможе забезпечити його клієнтами.
  3. Від вибору клієнтського сегменту та локації залежить і вартість ремонту, дизайну, необхідного обладнання, якості персоналу, допоміжних послуг. Якщо клієнток в салоні краси початкового рівня можна пригостити кавою з невеличкої побутової кава-машини, то для VIP-рівня слід подбати про дорогий та якісний напій. Пам’ятай: ти продаєш емоції, відтак маєш дивувати навіть в дрібничках.

Подбай про вибір обладнання що потрібно для відкриття салону краси. Вже на старті тобі знадобиться мінімум 2 крісла та мийка, клімазон, манікюрний стіл, обладнання для дезінфекції інструменту та сам інструмент, стартовий набір косметики. Вже на цьому етапі в залежності від класу обладнання тобі знадобиться $10 000 – $30 000. Ремонт середнього класу в 2024 році обходився в $450-500 за квадратний метр. І це без врахування дизайну, на якому економити також категорично не можна. 

Отже, на перший погляд проста вправа, як відкрити салон краси з нуля, перетворюється на цілу пригоду, до якої краще добряче підготуватися. В тому числі подбати про фінансування. Наприклад, взяти кредит в банку.

x

Які документи потрібні для відкриття салону краси

Якщо все вірно підрахувати, добре попрацювати з брендом та маркетингом, питання, чи вигідно відкривати салон краси стане для тебе риторичним. Такий бізнес без проблем може приносити щомісяця від $1000 до $5000 чистого прибутку. І це не межа. Загалом, тобі треба орієнтуватися на 15-20% чистого прибутку від виручки, тобто всього вхідного потоку грошей від клієнтів. Решта суми підуть на оренду приміщення та податки, матеріали, зарплату персоналу та ін.

Якихось дуже складних документів для відкриття салону краси не потрібно. Якщо масштабна реконструкція в приміщенні не проводиться, а раніше в ньому працював салон краси, все взагалі просто – достатньо подбати про внутрішні документи, на кшталт сертифікатів на обладнання (їх надасть продавець), документи ФОП, санітарні книжки співробітників тощо.

Якщо приміщення реконструюється або в ньому вперше відкривається салон краси, краще спершу проконсультуватися з представниками санітарних органів та пожежною безпекою. Так ти одразу зрозумієш, чи підходить приміщення для відкриття салону та які вимоги слід врахувати при ремонті. Їх слід буде передати дизайнерам та проектантам, щоб потрібне устаткування було своєчасно змонтоване.

Важливо також мати договір на вивіз сміття та утилізацію небезпечних відходів, угоду на надання послуг прання білизни, договір з балансоутримувачем будівлі (ЖЕК або ОСББ) на надання комунальних послуг. Від останнього, у випадку серйозної реконструкції, також потрібно отримати відповідний дозвіл.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?