Відділення та банкомати

5 кроків для ефективного планування власного бюджету

15 травня

Намагаєшся владнати сімейний бюджет, але кожного місяця грошей не вистачає на найнеобхідніше? Ці п’ять простих правил допоможуть тобі не тільки позбавитися браку коштів, але й зібрати гроші на мрію.


Крок 1: рахуй

Будь-яке планування, а надто – планування бюджету, треба починати із з’ясування повної картини. Які в тебе є ресурси, які ти маєш потреби, чого бажаєш. Без цього кроку, на жаль, всі інші не матимуть жодного сенсу.

Щоб не впасти в депресію завчасно, почни з доходів. Спочатку наявних, а потім й потенціальних. Зарплата, відсотки за депозитом з щомісячною виплатою, якщо такі є, дохід від здачі квартиру в оренду, підробіток по вихідних – маєш ретельно порахувати все. Тільки не забудь виокремити податки: особистий дохід, який ти отримуєш не за основним місцем роботи, слід декларувати та сплачувати з нього податки.

Не слід переоцінювати свої можливості. Наприклад, додавати до суми регулярного доходу випадкове надходження від вдалого продажу велосипеду на OLX – це вже зайве. Навряд чи ти кожного місяця зможеш отримувати з цього джерела співставні суми.

Завершив з доходами? Рахуй видатки. Ця вправа набагато складніша. Якщо прокалькувати більш-менш стабільну комуналку легко, то порахувати витрати на їжу вже складніше. І зовсім непросто спрогнозувати ймовірні платежі за ліки дитині, що захворіла, непрогнозовані збори батьківського комітету, штраф за порушення ПДР, витрати на пломбування зубу і тисячі інших маленьких і великих прикростей, що супроводжують наше життя.

Тому на першому етапі планування витрат буде достатньо врахувати все, що тільки можеш. Почни з регулярних платежів: комуналка, інтернет та мобілка, усі ці Youtube Premium та Netflix, щомісячні перекази бабусі. Додай, як розумієш, середні витрати на продукти, проїзд та ліки. Окремо від усіх витрат порахуй платежі за кредитом, якщо в тебе такі є.

x


Крок 2: Плануй

Що таке бюджет? Насамперед це планування! Коли все підраховано, можна приступати безпосередньо до планів. Тут в нагоді тобі стане правило «трьох відсотків». Якщо ти не вперше цікавишся, як навчитись економити гроші, певно тобі вже зустрічалися окремі його варіанти, на кшталт «50-30-20%», або «70-20-10%». Насправді конкретні цифри не мають значення, адже сімейний бюджет – це не універсальна формула. Важливо лише зрозуміти базовий принцип, а потім підлаштувати конкретний розподіл відсотків під власні можливості та потреби.

  1. Найбільша частина формули, що стоїть першою серед трьох значень – це твої базові витрати: комуналка, оренда житла, їжа, ліки, освіта дітей тощо. Тобто все те, від чого неможливо відмовитися фізично.
  2. Друга складова – це бажання: підписки на потокове телебачення, кава в кафе, нова ну дуууже красива сукня, поїздка на таксі з роботи, бо був важкий день. Загалом те, що робить твоє життя яскравішим, але від чого можна відмовитись.
  3. Третя – це твої заощадження або обслуговування боргу чи кредиту.

Давай розберемо на прикладі, як розподілити бюджет за правилом трьох відсотків. Щоб легше було рахувати, проігноруємо поточні ціни та уявімо, що ми повернулися на десяток років в минуле, коли середній українець отримував зарплату 10 000 грн. Почнемо з ключових витрат – нехай їх буде 7000. В такому випадку 70% доходу ми витратимо на найнеобхідніше. Припустимо, в нас ще є кредит, за яким щомісяця треба платити 2000 грн. Отже наша третя складова – 20%. І тільки решту 10% ми можемо дозволити собі витрачати на забаганки. А загальна формула для нашого уявного випадку виглядає як «70-10-20%».

Крок 3: Контролюй

Тепер приступаємо до ще одної вкрай складної вправи – дотримання формули. Пам’ятай, з першої ітерації сімейний бюджет за складеною формулою може не зійтися. Це має не зупинити тебе, а лише спонукати все ще раз ретельніше прорахувати. Тепер вже з реально зафіксованих даних.

Для цього встанови на смартфон будь-який додаток, який допомагає рахувати та консолідувати за групами усі витрати. Попроси чоловіка або дружину зробити те саме, щоб врахувати все. І головне – не лінуйся вносити навіть найдрібніші платежі. Без цього нормально все спланувати не вийде.

Твоя задача відкоригувати формулу сімейного бюджету до реалістичної, а потім неухильно її дотримуватись, коригуючи поточні витрати.


Крок 4: Домовляйся

Важливо, щоб правила заощадження були прийняті усіма членами родини. Якщо ти чітко слідуватимеш формулі, а чоловік придбає новий спінінг або дружина – туфлі, на тебе чекатиме прикре фіаско.

Те саме стосується і третьої складової формули. Варто одразу домовитися, на що сім’я планує витратити заощадження у майбутньому. Відсутність такої домовленості може й не завадить плануванню бюджету, але цілком може зруйнувати родину.

x


Крок 5: Заощаджуй

Для третьої складової формули сімейного бюджету бажано завести власний рахунок. Ще краще – покласти гроші на депозит або придбати на заощадження ОВДП. Пам’ятай, що навіть помірна за українськими мірками інфляція щороку знищує близько 5% твоїх заощаджень. Отже гроші, які ти відкладаєш на майбутнє, мають бути захищені не тільки від власних ситуативних бажань, а ще й від природного знецінення грошей. А досягти цієї мети можна лише в один спосіб: вклавши гроші в інвестиційний інструмент, який приносить прибуток, вищий за інфляцію. Наприклад, банківський депозит.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?