Відділення та банкомати

Чи можна купити долар в банку сьогодні

29 вересня

Купівля іноземної валюти, мабуть, найпопулярніша фінансова послуга в Україні. Щодня тисячі українців купують близько $100 мільйонів доларів США. Частину з них – в небанківських обмінниках, частину – в касах та застосунках банків.


Чи можна купити долар в банку

На перший погляд це питання може здатися дивним. Якщо не можна купити долар в банку сьогодні, то що взагалі роблять тисячі відділень фінансових установ по всій Україні? Та насправді не все так просто. Міф про те, що обміняти гривні на долари в банку неможливо, народився не на порожньому місці. Одразу після початку війни Національний банк ввів численні обмеження на продаж іноземної валюти населенню. Відтак тривалий час придбати валюту в банках було майже неможливо. Наприклад, доволі довго банкам дозволялося продавати готівкову валюту лише в обсягах купленої в населення валюти. Тобто якщо фінустанова купила в одного громадянина 100 доларів, рівно стільки вона може продати іншому.

Та з того часу правила суттєво змінилися й восени 2023 року без проблем можна купити долари в банку. Причому як в готівковій, так і у безготівковій формі. Поговоримо про це детальніше.


Чи можна купити валюту в банку

Обмін валют в банках України не є абсолютно вільним й зараз. Так, Національний банк суттєво послабив обмеження, дозволив продавати набагато більше готівкової валюти та запустив два інструменти для купівлі безготівкової валюти, що, до речі, набагато вигідніше. Але все ж слід зважати, що безлімітними такі операції не є. Причому як для банків, так і для клієнтів. Згідно чинних станом на вересень 2023 року норм, банк мав змогу продавати населенню готівкову валюту в межах ліміту, який вираховується за доволі складною формулою, логіку якої тут пояснювати немає сенсу.

Набагато важливіше, що теоретично будь-який банк може стикнутися з ситуацією, коли він змушений буде тимчасово припинити продаж валюти українцям, через настання встановленого обмеження. Такі періоди можуть тривати дуже недовго. Навіть кілька хвилин, якщо українець з доларами завітає до відділення, щоб обміняти їх на гривню. До того ж ймовірність такого сценарію не надто висока. Проте гіпотетично трапитися таке може.

Важливо, що це не залежить від виду самої валюти. Адже усі ліміти рахуються в доларовому еквіваленті, а не окремо по кожній валюті. А от яку валюту краще купувати – вирішувати тільки тобі.

Традиційно українці у якості інструменту заощадження надають перевагу американському долару. Та реального економічного пояснення цьому феномену немає. Ба більше, зараз, коли мільйони українців ховаються від війни в країнах ЄС, тренд потроху почав змінюватися. Адже обміняти долари на євро в ЄС не настільки просто, як купити чи продати валюту в Україні.


Онлайн обмін валют

Віднедавна, після чергової хвили пом’якшення валютних обмежень, українці отримали право купувати безготівкову валюту без будь-яких додаткових умов. Відтак знову стало можливим обміняти валюту онлайн.

На момент написання цієї статті щомісяця кожен українець міг придбати в одному банку валюти онлайн на 50 000 гривень. В Unex Bank, наприклад, це можна зробити у мобільному застосунку, завчасно відкривши картки в гривні та доларах чи євро. Це, до речі, також можна зробити онлайн.

Гривня, за яку потрібно купити валюту, спишеться з гривневої картки, а придбана валюта впродовж пари хвилин буде зарахована на валютну картку. За потреби, ти можеш її зняти у будь-якому відділенні Unex Bank без комісії.

Крім того, в усіх українців є додаткова можливість купувати валюту на суму до 200 000 грн на місяць із розміщенням придбаних доларів та євро на тримісячному депозиті без права дострокового розірвання. Цей інструмент є найбільш вигідним з точки зору курсу придбання валюти. Тож якщо валюта, що ти купуєш, є виключно інструментом заощадження – зверни увагу на нього.


Обмін валют в обмінниках

Звісно, крім банківських установ, ти можеш придбати готівкову валюту в одному з тисяч обмінників по всій Україні. Для цього не потрібні ані паспорт чи код, ані будь-які інші документи. Обмежень на суму придбання валюти також немає, хоча за великих сум, що перевищують порогові за фінмоніторингом 400 000 гривень, фінансова установа запитає про джерело походження коштів та попросить надати підтверджуючі документи.


Правила обміну валюти

Нові правила купівлі валюти здебільшого стосується обмежень, встановлених Національним банком. Про ті з них, що стосуються купівлі валюти у безготівковій формі, я розповідала вище. Щодо готівкової валюти, то обмеження стосуються банків. Для придбання валюти тобі не потрібні спеціальні документи або якісь дозволи.

Зауваж, що при обміні готівкової валюти установи не мають брати додаткової комісії, якщо, звісно, це не стосується виключних випадків прийому іноземної валюти на інкасо. Крім того, влітку 2023 року Національний банк встановив нові вимоги щодо визначення так званих зношених банкнот. Якщо не ускладнювати, то обмін валют в банках та небанківських обмінниках має відбуватися у всіх випадках, коли автоматичні системи визначили банкноти як автентичні.

Насамперед це стосується операцій з обміну іноземної валюти на гривню. Але слід розуміти, що це правило працює в обидві сторони, адже якщо банк прийняв в одного громадянина не зовсім новеньку доларову купюру, він може продати її іншому громадянину.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?