Відділення та банкомати

Депозит чи накопичувальний рахунок: що обрати?

10 травня

Накопичувальний рахунок, як спосіб заощадити

Знаєш, що об’єднує всіх багатіїв світу? Ні, зовсім не багатомільярдні статки та потяг до дорогих автівок та стильного одягу. А звичка інвестувати свої гроші. Ти здивуєшся, але в гаманці пересічного мільярдера може бути менше купюр, ніж в тебе. І зовсім не тому, що для транспортування грошей вони мають спеціально навчених людей, а через справді дуже скромний запас готівки.

Всі вільні кошти, які тільки є в фінансово-грамотної людини, мають бути проінвестовані. Це не примха і навіть не жадібність, а банальний здоровий глузд. Навіть найтвердіші валюти світу з часом знецінюються. Цей процес зветься інфляцією та притаманний усім без винятку країнам світу. Темпи інфляції можуть бути різними, але суть від того не змінюється: гроші в іхньому фізичному вираженні буквально тануть щодня.

Єдиний спосіб позбавитися цього неприємного побічного ефекту грошей – вкласти їх. В акції чи облігації, нерухомість, золото, нафту, бізнес. Будь-що, що може генерувати прибуток, нівелюючи знецінення грошей.

Простим людям, без мільйонів та мільярдів в гамнці, щоправда, більшість цих інструментів недоступні. Але це не означає, що в них немає способу врятуватися від інфляції. Один з таких способів – накопичувальний рахунок.

Насправді під цим дивним терміном можна розуміти будь-який банківський рахунок, який ти використовуватимеш саме з метою заощадження. Але все ж не треба поспішати: різниця все ж є і вкрай важливо обрати «правильний» рахунок. Яким він має бути? Тут все просто.

  1. Відсотки на залишок. Обирай такий рахунок, за яким банк нараховуватиме тобі бодай кілька відсотків річних на залишок власних коштів.
  2. Можливість зняття коштів без комісії.
  3. Можливість зручного поповнення рахунку без комісії.


А може депозитний рахунок?

Головна перевага накопичувального рахунку – відсутність жорсткого строку розміщення коштів. У будь-який момент, коли тобі тільки захочеться, ти можеш зняти гроші в касі банку чи банкоматі (якщо рахунок картковий). При цьому не втративши ані копійки нарахованих відсотків. Щоправда є в такого інструменту й один серйозний мінус: відсоток за накопичувальним рахунком завжди значно нижчий за проценти по депозиту. Тож якщо ти впевнений, що заощадження не стане тобі конче потрібним будь-якої миті, краще обрати строковий депозит.

x

Депозит – це спеціальний ощадний рахунок, що окрім відсотків на залишок має ще одну важливу характеристику: термін розміщення коштів. За сучасним українським законодавством, такі вкладення не можуть бути зняті до завершення вказаного в договорі строку. Може здатися, що таке обмеження є вкрай незручним, проте банки пропонують настільки широкий перелік можливих строків розміщення, що ти завжди знайдеш щось підходяще, від кількох днів, до кількох років.



А який депозит вигідний?

Відповідь на це питання напрочуд проста. В середині 2024 року, коли в Україні діють безмежні гарантії Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, єдиним реально вагомим аргументом на користь того чи іншого депозиту може бути лише відсоток та строк. Саме за цими критеріями й треба обирати банк, де клієнт може відкрити депозит.


x

Решта опцій є здебільшого «косметикою». Хоча, припускаю, для тебе деякі переваги можуть бути дуже важливими.

  • Спосіб оформлення. Не всі банки вміють відкривати депозити онлайн, хоча сьогодні такий варіант є дуже важливим для клієнтів.
  • Можливість поповнення. Якщо ти плануєш й надалі заощаджувати, шукай вклад, який банк дозволяє поповнювати. Так, далеко не всі депозитні вклади можна поповнювати.
  • Спосіб та вартість поповнення. Ще краще, коли в тебе є можливість додати трохи грошей на депозит у найближчому платіжному терміналі, не сплачуючи за операцію комісію.
  • Режим сплати відсотків. Зазвичай банк дає обирати, як саме тобі бажано отримувати нараховані відсотки: в кінці строку або щомісяця. До речі, Unex Bank маю тут ще одну опцію – відсотки авансом.
icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?