Відділення та банкомати

IBAN, що потрібно знати про номер банківського рахунку

27 червня

Що таке IBAN

Міжнародний рахунок IBAN – визнаний у більш ніж 100 країнах світу єдиний формат номеру рахунку, який спрощує та робить значно дешевшим переказ коштів по всьому світу, при цьому радикально зменшуючи вірогідність помилок при маршрутизації коштів. Розрахунковий рахунок IBAN вперше було презентовано 1997 року, як спосіб подолання проблеми різних форматів банківських рахунків серед країн ЄС.

2007 року стандарт, що регулює створення IBAN рахунків на національному рівні, було переглянуто. При цьому було запроваджено поняття реєстратора рахунків. Ним стала інформаційна система обміну повідомленнями між банками SWIFT.

Відтоді банківський рахунок IBAN став міжнародно визнаним форматом банківського рахунку.

2013 року, коли перші українські банки почали відкривати українцям рахунки за міжнародним стандартом – тоді ще це робили виключно добровільно, – до системи було приєднано банківські системи 62 країн. За три роки після цього українська версія формату IBAN, що була розроблена згідно міжнародних стандартів та вимог, пройшла реєстрацію в SWIFT. І лише з 1 квітня 2019 року банківський рахунок IBAN став обов’язковим для відкриття клієнтам українськими банками. 30 жовтня того ж року було завершено перехідний період та країна повністю перейшла на міжнародний стандарт банківського рахунку IBAN.


Як дізнатися IBAN

Відтак кожен українець, що є клієнтом банку, наприклад, має платіжну чи кредитну картку, має й рахунок у форматі IBAN. Винятків з цього правилу немає, отже залишається лише відповісти на питання, як саме дізнатися про рахунок IBAN.

Існує кілька способів зробити це. Проте для початку, щоб зрозуміти, що саме слід шукати, тримай трохи корисної інформації. При формуванні рахунку IBAN банк дотримується суворих інструкцій. Українська версія завжди починається з двох латинських літер UA. Після яких зазначається набір цифр номеру IBAN. Скільки цифр містить український IBAN? Їх 27.

Зображення - Національний банк України


Перевірити IBAN можна, наприклад, в договорі, який укладається між банком та клієнтом. Не важливо, відкриваєш ти картку чи оформлюєш депозит, банк відкриє тобі рахунок у форматі IBAN. Та обов’язково зазначить його в угоді.

Звісно, договір часто знайти не так вже просто. Тоді скористайся другим способом. Зайди в мобільний застосунок свого банку та знайти розділ «Реквізити». В мобільному додатку Unex Bank також є окремий розділ Рахунки, перейти до якого можна з головної сторінки застосунку. Тут ти побачиш усі свої рахунки IBAN та зможеш з’ясувати, яка картка прив’язана до кожного з них.

Зауваж, що до одного рахунку IBAN може бути прив’язано кілька карток. В той же час до рахунку може взагалі не бути прив’язано жодної картки.


Як здійснити оплату за реквізитами

Банківські реквізити у форматі IBAN – це лише номер рахунку. Хоча для того, щоб здійснити IBAN переказ коштів тобі також знадобиться ідентифікаційний код отримувача, якщо переказ має отримати фізична особа. Або код ЄДРПОУ, якщо отримувач – компанія.

Цих даних цілком достатньо, щоб переказати кошти швидко та дешево. Для цього у мобільному застосунку обери пункт, Платежі, а в середині – «За реквізитами». Зазнач ім’я отримувача або назву компанії, ідентифікаційний код. Вкажи iban як скинути гроші, суму переказу та обери рахунок, з якого слід списати кошти.

Якщо до рахунку IBAN отримувача прив’язано картку, він зможе користуватися ними просто з картки – жодних додаткових дій робити для цього не потрібно. Цю операцію можна робити й у зворотному напряму: повідом реквізити твого IBAN рахунку відправнику коштів і ти отримаєш гроші за кілька хвилин.

В тебе може виникнути питання, навіщо потрібен IBAN переказ коштів, якщо можна просто переказати гроші з картки на картку. Звісно, для невеличких сум у пару сотень гривень великого сенсу в цьому немає. Але коли потрібно переказати велику суму у кількадесят тисяч, наприклад, щоб поповнити відкритий в іншому банку депозит, IBAN переказ буде значно дешевший. А скоріше за все взагалі безкоштовний (це залежить від тарифів банку, звідки відправляються кошти).

Є в таких переказах й недоліки. Зазвичай вони йдуть трохи довше, ніж миттєві перекази з картку на картку. У 2023 році банківська система України перейшла на сучасну систему електронних платежів 4-го покоління, що значно прискорило проходження IBAN переказів. Але все ж вони не є миттєвими. Щонайменше кілька хвилин для проведення транзакції потрібно. Відтак у деяких людей може навіть виникнути підозра, що при переказі IBAN тимчасово заблоковані кошти. У більшості випадків йдеться про звичайну затримку. Особливо коли переказ було ініційовано вночі, а один з банків не підтримує цілодобове проходження платежів.

Хоча, звісно, у разі підозри щодо суті операції або дуже великої суми переказу, понад 400 тисяч гривень, банк може запитати в ініціатора переказу документи, що підтвердять легальність походження коштів. Такі вимоги до банків виставляє законодавство.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?