Відділення та банкомати

Інфляційний стрибок: у червні споживчі ціни різко зросли

11 липня

Червень 2024 року виявився дуже спекотним не тільки з погодної, але й з інфляційної точки зору. 10 липня Державна служба статистки оприлюднила статистику цінової динаміки. Багато хто чекав її, затамувавши подих, адже прискорення інфляції було неминучим. Хоча щодо конкретних цифр думки розійшлися. Зрештою праві виявилися всі: і «цінові» оптимісти, і «інфляційні песимісти».


Ціни вгору

Щодо останніх, то вони можуть задоволено констатувати: ціновий стрибок відбувся. Лише за місяць споживчі ціни зросли на 2,2%. А у річному вимірі інфляція прискорилася до 4,8%. Для порівняння: за підсумком травня показник становив лише 3,4%.

Очевидно, що найбільший вклад у зростання споживчих цін внесла електрика. Точніше збільшення тарифів для населення з початку червня на 63,6%. Тільки цей чинник суто статистично мав призвести до прискорення інфляції, адже електрика напряму входить до формули її розрахунку. Це навіть не кажучи про інші інертні наслідки.

Але дорожчала у червні не тільки електроенергія. Держстат зафіксував зростання цін на курячі яйця одразу на 15,5%. Квитки на пасажирські перевезення за місяць подорожчали на 10%. Вартість цукру збільшилася на 3,2%. А соняшникова олія та риба подорожчали відповідно на 1,4% та 1,2%.

В межах 0,1%-0,7% у червні дешевшали молоко та молочні продукти, м’ясо та фрукти.

Песимісти впевнені: це тільки початок. Електрика лише стала стартовим поштовхом. До того ж вона навряд чи входила до квітневих прогнозів банківського регулятора. А лідери рейтингу здешевшання продемонстрували зовсім слабкі результати. Щоправда, ті ж самі фрукти, наприклад, падають в ціні здебільшого у липні-серпні.

x

Графіка - Державна служба статистики України


Не так швидко

Оптимісти ж запевняють: все не так погано. Й справді, якщо дивитися не на голі цифри, а порівнювати їх, скажімо, з макропрогнозом НБУ, картина виглядає не так вже й сумно. У квітневому прогнозі регулятор очікував на прискорення інфляції за підсумком другого кварталу до 5,4% в річному вимірі. Насправді, навіть з врахуванням неочікуваного подорожчання електрики, вийшло 4,8%.

Тож не виключено, що й пікових прогнозних 8,4% інфляції восени ми так і не побачимо. На користь цієї гіпотези, як не дивно, виступають відключення електрики. З одного боку, бізнес, що змушений нести додаткові витрати на заходи енергоавтономності, шукає спосіб їх компенсувати. У великих містах українці вже кілька тижнів помічають спеціальні ціни на каву, що встановлюються окремими кав’ярнями на періоди роботи генератора.

Але з іншого боку, відключення гальмують споживчий попит, причому дуже відчутно. Підтвердження можна шукати в продажах нових авто. Так, останні навряд чи можна вважати товаром широкого вжитку, та й до розрахунку інфляції автівки не входять. Але у якості індикатора споживчих настроїв статистика продажу нових авто працює дуже добре. За даними Укравтопрому, у червні вони впали на 6,7% відносно показників травня. Зараз же у приватних бесідах менеджери салонів зізнаються про набагато глибше падіння продажів на початку липня.

Яким зрештою буде баланс цих двох чинників – покаже час. Поки ж можна констатувати: інфляція прискорилася дуже сильно. Востаннє таке динамічне зростання цін впродовж одного місяця фіксувалося у жовтні 2022 року.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?