Відділення та банкомати

Керована гнучкість «на пальцях»

03 жовтня

3 жовтня валютний ринок України почав новий етап життя: після більше півтора роки фіксованого курсу Національний банк оголосив про перехід до режиму «гнучкої керованості обмінного курсу». Що це таке та чого чекати від гривні найближчим часом?


Керована гнучкість – що це таке

Насамперед перерахую ключові зміни, які внесені регулятором до славнозвісної 18-ї постанови в рамках зміни курсової стратегії.

  1. Будь-які фіксовані позначки курсу гривні до долару скасовані.
  2. Більше немає в документі жодних обмежень глибини коливань курсу під час торгів на ВРУ – банки можуть купувати та продавати іноземну валюту за будь-яким курсом.
  3. З точки зору приватних клієнтів, відповідно, зникають будь-які прив’язки курсів до офіційного при купівлі валюти на депозит чи онлайн – тепер вони залежатимуть виключно від ситуації на міжбанку.
  4. Офіційний курс Національного банку встановлюватиметься щоденно за результатами торгів на ВРУ.

Це аж ніяк не схоже на бодай якусь керованість – саме за такими концептуальними правилами валютний ринок працював до війни. Але без паніки: усе вище зазначене стосується лише другого слова у новому для українців терміні «керована гнучкість».

Друга важлива частина постанови, що була опублікована ввечері 2 жовтня, стосується «керованості». В розумінні Національного банку вона складається з двох заходів впливу.

Перший – регулярні інтервенції НБУ з метою покриття «структурного дефіциту» валюти. Під останнім в регулятора розуміють певний середній показник системної нестачі пропозиції іноземної валюти. Наприклад, у вересні чисті інтервенції Національного банку на ВРУ склали $2,69 млрд. тобто в середньому НБУ кожного робочого дня продавав приблизно $135 млн. Це і є так званий структурний дефіцит.

Звісно, він не розподіляється по місяцю рівномірно. Та й місяць від місяця не є однаковим. Відтак конкретна сума може змінюватись, а ми можемо дізнатися про його фактичне значення лише ретроспективно, коли НБУ публікуватиме розмір інтервенцій за підсумком місяця. Отже час від часу, коли ринку не вистачатиме запланованих інтервенцій, курс зростатиме. Коли їх буде забагато – знижуватиметься.

Зрозуміти логіку простіше на прикладі звичайного базару та картоплі. Уявіть, що на базар щодня приходять 100 покупців, кожний з яких хоче придбати 10 кг картоплі. Але реальних продавців на ринку замало. Вони можуть продати то 200 кілограм, то 400.

Тобто на ринку виникає структурний дефіцит картоплі від 600 до 800 кілограмів щодня. Місцева овочебаза, щоб не допустити стрибку цін на картоплю через дефіцит, каже: щодня ми провозитимемо та продаватимемо 700 кілограм із наших запасів.

У дні, коли селяни привезуть на базар 400 кілограмів, на ринку виникне надлишок картоплі й продавці почнуть скидати ціну на неї. Коли ж «власної» картоплі буде лише 200 кілограмів, ціна, навпаки, зросте.

Але це лише перший запобіжник. Другий стосується граничних цін на ринку. Національний банк, не називаючи жодних конкретних параметрів, залишив собі право будь-якої миті вийти на ринок з додатковими інтервенціями. Наприклад, якщо коливання курсу виявляться занадто сильним та ринок самостійно не зможе їх подолати. Якщо перекласти це на приклад з картоплею, директор овочебази на власній автівці готовий будь-якої миті підвезти ще мішок-інший овочів, якщо, скажімо, на базар замість 100 покупців одного дня приїде всі 120.


Що з курсом

Але все ж варто усвідомити, що фіксованого курсу більше не буде. Станом на 11 годину вівторка торги на міжбанку відбуваються дуже жваво. При цьому курс у першій половині дня опускався навіть нижче офіційно встановленого рівня, з яким Україна прожила вже багато місяців.

Це не гарантує, що так буде завжди. Напевне, нас чекатимуть численні хвилі зростання курсу, за якими відбуватимуться корекції. Та ніхто на ринку зараз не зможе однозначно сказати, яким буде курс за місяць чи два.

Національний банк не може прагнути розпродати усі резерви за для підтримки якогось рівня. Гнучкість, навіть керована, з часом буде розширюватися, коливання ставатимуть більшими, ніж 5-10 копійок на день.

Це потрібно, адже навіть за умов керованості курсові зміни здатні бодай трохи регулювати експортні та імпортні потоки. З часом, думаю, ми повернемося до традиційних сезонних та календарних курсових коливань. Напередодні періодів сплати податків та виплати зарплат пропозиція валюти посилюватиметься. Восени зростатимуть девальваційні тенденції через пожвавлення імпорту тощо.

І звичайним українцям, і бізнесу слід звикати до нових реалій, намагатися не панікувати щоразу, коли курс зростатиме на 20-30 копійок на день.

Зауважу, що Національний банк не змінював правил продажу безготівкової валюти населенню. Як і раніше, вони можуть купувати до 200 000 (еквівалент) іноземної валюти на місяць з розміщенням на тримісячному депозиті. Та 50 000 гривень онлайн у застосунку. Різниця лише в тому, що зараз курс для таких угод може змінюватися. Іноді по декілька разів на день.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?