Відділення та банкомати

НБУ знизив облікову ставку: що буде з депозитами

13 червня

Національний банк в четвер, 13 червня, ухвалив рішення знизити облікову ставку до 13%. Відзначу, що більшість напередодні опитаних банкірів схилялися саме до такого сценарію. Тож сюрпризом для ринку воно не стало.

Хоча та сама більшість під час опитування відверто зізналася: якби визначення облікової ставки було їхньою зоною відповідальності, вони б залишили її на рівні 13,5%. Чому? Відповідь на це питання можна знайти й в релізі регулятора, який він опублікував разом з рішенням по ставці.

Як і для всіх українців, для НБУ не пройшли непоміченими підвищення тарифів на електрику з 1 червня, зростання тарифів на воду для бізнесу, чутки про ймовірний перегляд окремих тарифів та очікуване підвищення акцизів на паливо. Всі ці параметри створюють фундаментальний тиск на інфляцію. Так само, як і хвиля девальвації гривні наприкінці травня – початку червня.

«Подальше зростання витрат бізнесу, у тому числі на оплату праці та електроенергію, стимулювало підвищення цін на значну частку компонентів базового індексу споживчих цін», – додає прес-служба регулятора.

Всі ці чинники матимуть безпосередній вплив на темпи інфляції в наступні кілька місяців. І регулятор визнає: у другій половині року очікує на помірне прискорення темпів зростання цін.

З іншого боку, низка позитивних новин, зокрема щодо передачі Україні знерухомлених російських активів, потенційно можливого розширення експорту, ініціатив щодо відновлення інфраструктури країни можуть мати стримуючий вплив на індекс споживчих цін. Та й інфляція за підсумками травня виявилася дуже низькою – лише 3,3% у річному вимірі.


Що з депозитами?

На початку червня максимальні ставки за депозитами в гривні знаходилися в діапазоні 15-16% річних. Такі рівні пропонували здебільшого банки за межами ТОП20, де конкуренція за вкладника значно гостріша. Проте чергове зниження облікової ставки неодмінно призведе до необхідності переглядати дохідність.

Цей процес може бути навіть глибшим, ніж темпи зниження облікової ставки. Особливо якщо позитивні сценарії, описані в релізі НБУ справдяться і Міністерству фінансів не потрібно буде залучати багато ресурсів через розміщення ОВДП. За таких умов ставки за держоблігаціями швидко відреагують на черговий етап пом’якшення монетарної політики.

Під час останнього аукціону військові облігації з терміном обігу 1 рік розміщувалися під середньозважену доходність 14,71% річних. Вже найближчими тижнями показник почне відчутно скорочуватися. А синхронно з ним будуть знижуватися й ставки за депозитами.

Відтак доволі скоро і максимальні ставки за вкладами в гривні знизяться до 14-15% річних. Конкуренція на ринку буде стримувати темпи цього процесу, але стратегічно він виглядає неминучим.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?