Відділення та банкомати

Пункти, які потрібно знати перед покупкою автомобіля у кредит

14 серпня

За даними порталу Мінфін, в Україні зростає темп автокредитування. Якщо у січні 2023 року приблизно 9% придбаних українцями нових авто були кредитними, то за підсумками березня-квітня частка придбаних в кредит авто зросла до 12%.

Звісно, українські банки, лізингові та фінансові компанії пропонують позики не тільки на автівки з салону. На ринку можна зустріти безліч пропозицій придбати вживану машину в кредит. Тому коли вже в сім’ї повстало таке питання, спершу треба розібратися, як вибрати авто взагалі. А вже потім шукати кредитора. Та вивчати документи для продажу авто.


Авторинок України

В першу чергу зверни увагу на рейтинг. Зрозуміло, що лише перші сходинки рейтингу Популярні машини, не можуть бути гарантією надійності автівки, але той факт, що більшість українців з якихось причин обирає конкретну марку, все ж вартий уваги. За даними Інституту дослідження авторинку, за підсумками 2022 року найпопулярнішою б/в маркою в Україні був німецький Vokswagen. Найближчий конкурент – французька Renault – за кількістю проданих легковиків відстала від лідера більш ніж вдвічі. Далі в рейтингу розташувалися Skoda, Toyota, Ford та Mercedes-Benz.


Характеристики авто

На першому етапі вибору зверни увагу на технічні характеристики авто: потужність двигуна та його об’єм, динаміку розгону до 100 км/ч, вантажопідйомність, тип та об’єм споживання палива на 100 км, безпеку та комфорт. Значення має навіть розмір шин.

Оцінюючи характеристики, спирайся насамперед на задачі, які буде виконувати автівка. Для пересування містом з дому на роботу достатньо й невеликої машини з маленьким двигуном. Адже в такому разі надважливі економія та комфорт. Маленьке авто – це менше палива, дешевша страховка, економія на маленьких колесах тощо. Але, наприклад, без кондиціонеру, з ручною коробкою передач та допоміжних пристроїв для паркування водію в місті значно складніше.

На трасі, навпаки, економія має менший пріоритет. Важливіше надійність й безпека, розгінна динаміка, що дуже полегшує обгін габаритного транспорту, розмір багажнику.

Коли з маркою та моделлю питання закрите, починай підбирати конкретне авто. Зважайте на технічний стан: історію проведених ТО, показники одометру. Не полінуйся з’їздити на СТО, щоб спеціаліст оглянув автівку та зчитав помилки з бортового комп’ютеру. Так ти будеш абсолютно впевнений, що не купуєш під виглядом автівки «відро з болтами». Нарешті, перевір документи. Краще за все купувати автівку в власника. В нього має бути щонайменше технічний паспорт на автомобіль. Не зайвим буде запитати й про документ, який підтверджує перехід права власності до поточного власника. Наприклад, договір купівлі-продажу.


Авто в кредит

Вже після цього можна рушати на пошук кредитора. Кредит на бу авто видають не всі установи, але таких пропозицій на ринку вистачає. Зважай, що банки видають позику на суму, що не перевищує 70% ринкової вартості автомобіля. Не тієї, про яку ти домовився з продавцем, а ринкової. Тож якщо ти погодився трохи доплатити за кастомний бампер чи модну магнітолу, перший внесок для тебе може виявитися більшим, ніж 30% від обумовленої з продавцем вартості.

Автокредит – доволі проста послуга, та все ж ти маєш знати, що під час оформлення угоди потрібна додаткова участь нотаріуса. Адже тільки він може накласти на машину тимчасову заборону відчуження у держреєстрі. Це обов’язкова умова надання кредиту – поки покупець не виплатить позику, він не може без погодження з кредитором продати чи подарувати автівку. 

Ця обставина додає трохи вартості до автокредиту. Адже послуги нотаріуса та держмито можуть обійтися разом в додаткові кілька тисяч гривень. Вартість таких послуг дуже плинна та відрізняється в залежності від регіону, тому, щоб розрахувати кредит на авто, мало скористатися калькулятором на сайті фінустанови. Додатково ще варто дізнатися про вартість послуг нотаріуса в твоєму місті.

А от щодо послуги авто в розстрочку, то такі пропозиції розглядати слід особливо прискіпливо. Розстрочка – це безпроцентна позика. Але лише для споживача. Коли банк надає кошти, він має отримати винагороду у вигляді відсотків, оскільки сам в свою чергу має сплатити за користування коштами вкладникам. Відтак хтось таки платить відсотки за кредитом. Теоретично, цим хтось може бути продавець, але це лише теорія. У кожному конкретному випадку її слід перевіряти на практиці, щоб не натрапити на ретельно замасковані у договорі «розстрочки» відсотки.


Чи варто купувати авто під час війни

Єдиної правильної відповіді на це питання годі й шукати. Якщо ти впевнений у завтрашньому дні, автомобіль не є примхою, а дійсно потрібен – купуй. Якщо ж ти ледве назбирав на перший внесок, не маєш стабільної роботи, а машина тобі потрібна «просто так», краще почекати з покупкою. Адже справа не тільки в тому, як купити авто під час війни. А ще й в тому, як його обслуговувати надалі. Ремонти, страховки, паливо, що дорожчає, парковка та мийка, регулярне технічне обслуговування із заміною фільтрів та мастила, заміна гуми двічі на рік – все це вимагає чималого бюджету.

Якщо ти живеш в місті, а на роботу тобі їхати 6-7 км, навіть щоденні поїздки на таксі за рік обійдуться тобі у 38 400 грн за столичними цінами липня 2023 року. За цей же час лише на бензин для середнього класу власного авто ти витратиш 7000 грн. Покупка комплекту коліс R15 обійдеться ще у 10 000 грн. Страховка ще щонайменше у 2000 гривень. Тож за сильно обмеженого бюджету краще спочатку все добре підрахувати, а вже потім ухвалювати рішення про купівлю авто.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?