Відділення та банкомати

Що робити, коли термін дії картки завершився

06 вересня

Кожна картка, що її випускає будь-який банк світу, має строк дії. Він позначається на лицьовій стороні парою чисел, перше з яких означає місяць, друге – дві останні цифри року, до яких (включно) карткою можна користуватися як платіжним засобом.

Час від часу кожен з нас стикається з неприємною ситуацією. В турботах та клопотах ми забуваємо про цей нюанс і стикаємося з ситуацією у найменш підходящий момент: коли треба розрахуватися за повний кошик продуктів в супермаркеті, а термінал відмовляється приймати оплату простроченою карткою.


Якщо термін дії картки закінчився

Спершу трохи теорії. Варто чітко усвідомлювати, що картка – це лише ключ доступу до рахунку, на якому зберігаються твої гроші. Фізично на картці немає ані самих грошей, ані навіть запису про їх залишок. Тож якщо строк дії банківської картки дійшов кінця, гроші нікуди не подінуться.

Запит «банківська картка закінчився термін дії» - є одним з найбільш популярних у всесвітній мережі. Це означає, що тисячі українців щодня стикаються з цією проблемою. Й хоча від початку війни українські банки масово подовжують термін дії карток в односторонньому порядку, це не завжди рятує.

Такі пролонговані картки не будуть прийматися до оплати на закордонних сайтах, їх неможливо прив’язати для оплати регулярних онлайн-сервісів, що працюють на умовах підписки. Та все ж в магазинах ними можна розрахуватися без проблем.

З одного боку, це великий плюс для усіх: люди позбавлені необхідності оформлювати нові картки, банки не витрачають гроші на друк пластику. Та такі преференції сильно розслабляють. Рано чи пізно банки перестануть подовжувати термін дії карток. І вийде так, що одночасно в мільйонів українців вони перестануть працювати. З цієї точки зору краще не тягнути з переоформленням і, якщо така можливість є, все ж зробити нову картку.


Як зняти гроші з картки в якої закінчився термін

Знову ж таки, з точки зору конкретного клієнту банку жодної загрози грошам завершення строку дії не несе. Навіть якщо ти потрапив у найскладнішу ситуацію на касі супермаркету, вийти з неї можливо. Оскільки гроші зберігаються на IBAN рахунку, а картка лише дозволяє спрощено користуватися ними, ти завжди можеш у застосунку банку переказати кошти з рахунку на іншу картку. Та розрахуватися нею.

Якщо поспіху немає, просто звернись до найближчого відділення банку, термін дії картки якого завершився. Будь-який співробітник розкаже тобі, як зняти гроші з простроченої картки. Процедура вкрай проста: касир проведе верифікацію – для цього достатньо буде застосунку Дія – та видасть потрібну суму готівкою. Тут же у відділенні ти можеш замовити нову картку. Якщо в персоналізації пластику, тобто нанесенні твого імені на картку, потреби немає, картку з оновленим терміном дії видадуть миттєво. В іншому випадку доведеться зачекати пару днів.


Як продовжити термін дії картки

Самостійно продовжити термін дії картки клієнт не може. Таке право є лише в банку-емітенту. Й, як зазначалося вище, всі без винятку українські банки продовжують термін дії раніше випущених карток під час дії режиму воєнного стану, розуміючи, що чимало українців фізично не можуть звернутися до відділення.

Хоча перевипуск картки у більшості банків можна зробити й онлайн. Якщо в тебе є смартфон, що підтримує оплату через NFC, нагальної потреби у фізичному пластику давно вже нема. В такому випадку ти можеш відкрити нову картку до твого рахунку в банку просто у застосунку. Потім додати оновлені дані до гаманця GooglePay або ApplePay та продовжувати користуватися карткою, як і раніше. Переносити гроші з старої картки на нову не треба. Оскільки рахунок залишається незмінним, а замінюються лише дані картки, що надають доступ до нього, жодних додаткових дій робити не треба.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?