Відділення та банкомати

Як інвестувати у 2023 році

28 червня

Обмеження на транскордонні перекази, які запровадив Національний банк, суттєво обмежили доступ українців до інвестування коштів у низку закордонних активів. Наприклад, у 2023 році майже неможливо придбати акції Apple чи Tesla, суттєво обмежені так звані операції квазі кеш. Навіть проста купівля іноземної валюти за безготівкову гривню не є абсолютно вільною. 

Проте все ж окремі напрями інвестицій доступні для українців. Та й банки й інші фінансові установи продовжують працювати над розвитком спрощених сервісів, які б допомогли навіть простим українцям користуватися досить складними донедавна інвестиційними інструментами.


Що таке інвестиції?

Що таке інвестиції в широкому розмінні? Це будь яке вкладення грошей в актив, тобто фактично обмін готівкових чи безготівкових грошей на товар. При цьому людина, що здійснює такий обмін, зветься інвестором, а метою вкладення є захист грошей від інфляції та отримання прибутку.

Слово «вкладення», що означає термін інвестиція, слід розуміти максимально широко. Це можуть бути акції компанії, звичайний банківський депозит, квартира, дорогоцінні метали чи навіть просто ювелірні прикраси. Навіть мішок гречки може слугувати інвестицією. За умови, що ти не намагатимешся його з’їсти, а плануєш за деякий час продати та спробувати отримати прибуток.

Не зважаючи на той факт, що метою інвестиції є отримання прибутку, далеко не завжди це вдається. На відміну від вкладень на банківський депозит, прибуток інвестору гарантується лише у виняткових випадках. А оскільки остаточне рішення про інвестування ухвалює саме інвестор, саме він несе усі інвестиційні ризики.

Захист державою інвесторів є дуже обмеженим. Наприклад, держава в особі Нацкмофінпослуг наділена правом обмежувати доступ некваліфікованих - тобто непрофесійних - інвесторів до високоризикованих інвестиційних інструментів. Але навіть на акціях цілком надійних світових компаній можна легко «прогоріти». Відтак перше, що слід зрозуміти інвестору-початківцю – він і тільки він несе усі ризики при інвестуванні.

Види інвестування

Існує чимало способів структурно розділити інвестиції за різними характеристиками. Наприклад, якщо подивитися на види фінансових інвестицій з огляду на строк інвестування, можна виокремити короткострокові (до року) та довгострокові інвестиції. Якщо дивитися суто на об’єкт інвестування – на реальні (придбання матеріальних активів, на кшталт нерухомості) та фінансові інвестиції (акції, облігації, сертифікати).

Якщо гроші вкладаються в активи на території, резидентом якої є інвестор, йтиметься про внутрішні інвестиції. Якщо гроші інвестуються за кордон, розрізняють види іноземних інвестицій. Ці всі способи не протирічать один одному. Скажімо можна говорити про реальні довгострокові внутрішні інвестиції. Або про довгострокові фінансові іноземні.


Інвестиції в Україні: які є варіанти

Попри чимало обмежень, в українців все ж є достатньо способів для інвестицій. Розглянемо деякі з них, та спробуємо оцінити ризики та переваги кожного з них.

Інвестиції в нерухомість

Одним з найпопулярніших інвестиційних інструментів в Україні традиційно є придбання житлової нерухомості. Багато людей вважає, що нерухомість ніколи не дешевшає, хоча це не так. Чимало українців вірять, що інвестування в новобудови може принести швидкі дивіденди, хоча історія будівельного ринку України знає багато прикладів, коли такі інвестори взагалі залишалися ні з чим.

Та все ж у цьому міфі є певний сенс. Скажімо, 2004 року найдешевші однокімнатні квартири на Оболоні в Києві коштували в середньому 16 тисяч доларів. А вже 2008 року їх продавали по $70 тисяч. Це надкосмічні показники прибутковості, які можуть тільки наснитися іноземним інвесторам. Але тут варто зазначити, що такі самі квартири вже за рік продавалися по 30 тисяч.

Дані - АН "Благовіст". Графіка - Unex Bank


Ще складніше прорахувати інвестиції в нерухомість за кордоном. Землетруси, локальні фінансові кризи, девальвація місцевої валюти – все це може будь якої миті знищити твої інвестиції. І якщо на батьківщині ти принаймні розумієш, куди «дує вітер», десь у Туреччині такої впевненості в тебе не буде.

Та попри такі різкі зміни на стратегічних проміжках часу (5-10 років) нерухомість у великому місті з перспективами розвитку щонайменше здатна захистити заощадження від інфляції. А добре підібрана – на базі аналізу ситуації – навіть може принести непоганий заробіток.

Інвестиції в нерухомість під час війни можуть здатися багатьом шаленою ідеєю. По країні час від часу запускають ракети, що регулярно влучають у житлові будинки. Це, звісно, дуже серйозний фактор ризику. Але саме він зараз утримує вартість житла на дуже низьких рівнях. Вартість квадратного метру в однокімнатних квартирах на Оболоні у червні 2023 року знаходилася на рівні 2005 року. Очевидно, що після завершення війни вартість квартир почне стрімко зростати: мігранти повертатимуться на батьківщину, через значні руйнації житлового фонду попит на вціліле житло зростатиме. Якщо до цього додати аналіз стратегії розвитку громадського транспорту міста, зокрема будівництво метро, можна додатково підвищити прогнозовану прибутковість.

Та все ж ніхто зараз не зможе сказати, коли Україна переможе, скільки мігрантів повернуться, коли буде добудовано метро та, зрештою, чи не влучить ворожа ракета у придбану квартиру. Відтак ризики є, і вони досить високі. Але саме за високих ризиків інвестори можуть отримати найбільший прибуток. Щоправда, й збиток теж.

Інвестиції в акції

Перед початком війни в Україні, завдяки запуску кількох інвестиційних застосунків для смартфонів, почала стрімко зростати популярність інвестування у акції іноземних компаній. Такий застосунок, до речі, після невеличкої вимушеної перерви, розробляє й Unex Bank.

Але війна поставили на паузу такі сервіси через валютні обмеження НБУ. В Українців є можливість вивести кошти на рахунки західних брокерів, що є посередниками та допомагають купувати акції, але лише з валютних рахунків та в межах 100 тисяч гривень на місяць. Придбати «за гривні» акції Apple зараз не вдасться.

Це стосується й так званих ETF – біржових інвестиційних фондів, що дозволяють купувати паї в заздалегідь визначеній інвестиційній стратегії. Одні ETF прив’язані до біржових індексів, на кшталт Nasdaq (в такому випадку ти купуєш шматочок від усіх акцій компаній, що торгуються на біржі), інші до сировинних товарів. Це досить надійний та захищений від ситуативних коливань інвестиційний інструмент. Хоча й біржові індекси часом можуть сильно падати чи зростати. 

Інвестиції в криптовалюти

Чого не скажеш про інвестиції в криптовалюти. Так, крипта стала досить популярною в Україні. Але історія коливань курсів криптовалюти та поступове посилення регулювання над їхнім обігом у всьому світі не дає можливості рекомендувати цей актив у якості єдиного інструменту в інвестиційному портфелі.

Інвестиції в золото

Досить надійним інструментом є золото. Проте тут слід зробити декілька застережень. По-перше, золото не стільки приносить прибуток, скільки захищає заощадження від інфляції. По-друге, слід розділяти інвестиції в фізичне золото та так звані «золоті» ETF. У першому випадку слід зважати на різницю між курсами купівлі та продажу золотих злитків, яка часто просто «з’їдає» усю доходність. 

Дані - Національний банк України. Графіка - Unex Bank


Інвестування в стартапи

Самостійне інвестування в стартапи можна рекомендувати лише у випадку, коли власником стартапу є ти сам. В іншому разі краще звернутися до компаній колективного інвестування. Мода на стартапи, що народилася кілька років тому, призвела до появи величезної кількості відвертих шахраїв, що під виглядом реального бізнесу продають інвесторам пусту обкладинку. Щоб не нарватися на шахраїв, непрофесіоналам краще не братися за такі інвестиції.

Інвестування в облігації

Натомість краще звернути увагу на облігації. Насамперед – державні. Так, великі іноземні держави випускають облігації із дуже низькою прибутковістю. Що відлякує дрібних приватних інвесторів. Але в 2023 році в українців є можливість робити інвестиції в державні облігації. Цей інструмент майже не несе ризиків, окрім, хіба, курсових, гарантує отримання прибутку за досить високою та чітко визначеною ставкою, та до того ж не вимагає сплачувати податки від отриманих прибутків.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?