Відділення та банкомати

Як зняти готівку

03 серпня

На початку червня 2023 року Національний банк України відзвітував про 47,5 мільйонів активних карток, що обслуговували українські банки. Не зважаючи на виїзд значної частини громадян за кордон, скорочення чисельності банківської системи, кількість карток продовжує зростати.

Та попри динамічний розвиток технологій безготівкових платежів, зняття готівки залишається одним з лідерів в загальній структурі операцій з картками: за даними НБУ, у першому кварталі цього року на них припадали 30,6% усіх карткових транзакцій. 


Як зняти гроші без картки

В той же час кількість банкоматів поступово зменшується. Лише за останні два роки парк таких машин в Україні скоротився з 19,4 тисяч одиниць до лише 15,7 тисяч. Та й сучасні технології настільки розбалували українців, що значна частина мешканців великих міст взагалі перестала носити картки в гаманці. Відтак останніми роками в Україні гостро повстало питання, чи можна зняти гроші без картки.

Деякі великі системні банки, що підтримують масштабну мережу банкоматів та мають широку клієнтську базу, мають власні рішення, що дозволяють знімати гроші, не маючи фізичного пластику на руках. Для цього вони просять ввести в банкоматі фінансовий номер клієнта та одноразовий пароль, що банк надсилає на нього. Таким чином банк встановлює факт володіння карткою та особистість клієнта.

Але такий спосіб не є універсальним. Адже власники карток інших банків не зможуть ним скористатися. Набагато прогресивніший спосіб – банкомат, що оснащений NFC-модулем. Такі банкомати не вимагають від клієнта наявності картки: достатньо піднести до зчитувача смартфон з встановленим Google Pay або Apple Pay, до яких прив’язано потрібну картку, та зняти готівку.

Так виглядає банкомат, що обладнаний NFC-зчитувачем

Зараз такі пристрої в Україні встановлюють лише три банки – Райффайзен банк, Ощадбанк та Сенс банк. Найбільшою мережею володіє Райф. За даними фінустанови, станом на серпень 2023 року 968 банкоматів, що працювали під його брендом, могли видавати готівку без наявності фізичної картки.

А от способу, як зняти гроші з картки без пін коду, не існує. Не важливо, є в тебе фізична картка, чи ти користуєшся електронним гаманцем в смартфоні, заради безпеки жоден банк не дозволить тобі зняти готівку без введення піну. З цього випливає цілком просте та логічне правило: навіть при отриманні віртуальної картки слід потурбуватися про збереження пін коду. Тільки не забувай про базові правила безпеки.


Ліміти на зняття готівки

Перш за все зазначу, що обмеження на зняття готівки встановлюються на трьох різних рівнях. Найвищий з них – вимоги НБУ. Час від часу регулятор переглядає вимоги. Скажімо, станом на серпень 2023 року зняти готівку з будь-якого рахунку в гривні можна було в сумі, що не перевищує 100 тисяч гривень на день. Такі обмеження були встановлені від початку дії режиму воєнного стану та стосуються усіх операцій зняття готівкових коштів: як з рахунків у касі банку, так і карток в банкоматі.

Другий рівень – обмеження банку. Фінустанови, що володіють банкоматами, встановлюють різні обмеження для карток різних класів, «своїх» та «чужих», українських та іноземних карток. Такі обмеження застосовуються на рівні банкомату. Та стосуються не тільки суми операції, але й кількості таких транзакцій на день. Наприклад, в листопаді минулого року Приватбанк встановив єдині ліміти для карток усіх українських банків, обмеживши зняття готівки сумою 20 000 гривень на добу.

Третій рівень – власні ліміти на рівні власника картки. Банк емітент за замовчуванням встановлює певні «безпекові» обмеження на проведення операцій, які, щоправда, клієнт може самостійно змінити у застосунку чи при зверненні до служби підтримки. Скажімо, для карток Unex Bank встановлено загальне обмеження на операції в банкоматі на рівні еквіваленту 1000 доларів США. Тобто близько 37 тисяч гривень у серпні 2023-го. Аналогічні ліміти актуальні й для зняття готівки з валютної картки.


Де можна зняти готівку

Сучасні технології дозволяють знімати готівку не тільки в банкоматах. Отримати трохи кеша можна в супермаркеті та на заправці, та, звичайно, у касі фінустанови. Розглянемо кожен із цих способів.


Як зняти гроші в банкоматі

Про обмеження на зняття готівки в банкоматах ми поговорили вище. Тож ти вже знаєш, що максимальна сума зняття готівки в банкоматі залежить від конкретного банку. Дізнатися його можна на сайті установи, якій належить пристрій, або безпосередньо в банкоматі.

Так само вище ти зможеш прочитати, чи можна зняти гроші в банкоматі без картки. Тож давай зосередимося на іншому питанні: чи можна зняти гроші в іншому банкоматі? Насправді майже немає різниці, в банкоматі якого банку знімати готівку за картки. Деякі банки встановлюють комісію за таку операцію, але якщо йдеться про власні кошти, а не про кредитні, зазвичай вона відносно невелика та не перевищує 1% від суми, що ти хочеш зняти. Хоча якщо для тебе це принципово, краще, звісно, обирати банкомат «рідного» банку.


Зняти готівку на касі

Чимало супермаркетів, аптек та автозаправних станцій пропонують послугу видачі готівки з карток клієнтів. Дізнатися, в яких магазинах можна зняти готівку, ти можеш, наприклад, на сайті НБУ. Та краще просто запитай про послугу, коли купуватимеш продукти додому. Але зауваж: ця технологія працює таким чином, що тобі потрібно обов’язково придбати бодай якийсь товар в магазині – хоч сірники. Перед покупкою повідом касира про намір зняти готівку та назви суму. Він ініціює операцію та видасть тобі готівку з каси.

Інфографіка - Національний банк України


Зняти готівку в банке

Так само можна зняти готівку й у касі фінустанови, що видала картку. Для цього у більшості випадків не знадобиться навіть сама картка, адже банк здійснюватиме видаткову операцію з поточного рахунку, до якого прив’язано картку. Але без паспорту все ж цю операцію зробити не вийде – працівник має впевнитися, що ти є справжнім власником рахунку. Відтак, відповідачи на питання чи можна зняти гроші в банку без картки, треба зазначити, що в наявності картки немає нагальної потреби.


Зняття готівки за кордоном

Усі зазначені вище правила та обмеження стосуються лише операцій, що здійснюються на території нашої країни, та за допомогою карток, що випущені українськими банками. Обмеження на зняття готівки за кордоном з гривневих карток керуються іншими правилами, адже крім операції самого зняття готівки, виконується ще й операція з купівлі іноземною валюти.

На період дії режиму воєнного стану Національний банк встановив ліміт на зняття готівки за кордоном в межах 50 тисяч гривень на місяць та 12,5 тисяч гривень на тиждень. Обидва обмеження застосовуються паралельно та не сумуються.

Комісія за зняття готівки за кордоном може бути дуже високою й сягати 5% й більше. Справа в тому, що далеко не всі банкомати в країнах, наприклад, ЄС належать банкам. Чималою кількістю автоматів володіють приватні компанії. Тож слід уважно читати усі написи та повідомлення на екрані банкомату, щоб не переплатити за послугу.

Зважай також на курс конвертації гривні у валюту країни, де ти перебуваєш. Цей показник встановлює банк-емітент. Тобто фінустанова, логотип якої зазначено на карті. Просто зайди на сайт свого банку (або у мобільний застосунок) та дізнайся, який саме діє картковий курс, перед тим як здійснювати операцію.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?