Відділення та банкомати

З Днем народження, Unex!

14 квітня

16 квітня 2021 року ми з Томашем Фіалою стали акціонерами банку. А це означає, що новому Unex Bank виповнюється 2 роки.

Звичайно, на папері банк набагато старший, і я не закликаю нікого про це забувати. Але для мене, акціонера та голови правління, головним Днем народження Unex Bank завжди буде саме 16 квітня 2021 року.

Це був прохолодний і дощовий, але все ж таки весняний день. Як і всі інвестори, які укладають велику угоду, ми не сумнівалися в успіху. І, звичайно, навіть не могли подумати, що менше ніж за рік – рік інтенсивного інвестування у трансформацію, оновлення та розвиток технологічно слабкого банку – у країні розпочнеться війна.

Вам може здатися, що зараз я почну виправдовувати невдачі Unex Bank нападом росії на Україну. Але ні. Навпаки, я розповім про те, що попри всі виклики та труднощі ми дуже швидко розвиваємося, за останній рік запустили багато нових технологічних та інноваційних продуктів та рішень. Unex Bank став іншим. Ще неідеальним, але вже зовсім іншим.

Unex 2.0

Unex не просто зміг вистояти в другий рік після свого нового народження, він став набагато міцнішим, мудрішим. Вивчив кілька важливих уроків, подолав чимало локальних фінансових штормів, на кшталт різкого та несподіваного підвищення облікової ставки НБУ минулого літа.

Завдяки зусиллям команди з тієї історії ми вийшли гідно. Швидко погасили залучений в НБУ рефінанс, оптимізували ресурсну базу та спільними зусиллями досягли ключової мети: з другого кварталу вийшли в операційний прибуток та завершили календарний рік з операційним прибутком 19 млн грн. Лише через формування резервів загальний фінансовий результат виявився негативним.

Минулого року ми піднялися на 11 рядків у ранкінгу НБУ за активами. Перший рубіж взято: ми увійшли до ТОП-50 і знаходимося на 48 місці з 65 діючих банків. Звичайно, цей ривок – частково заслуга виведення з ринку кількох банків. Але лише частково.

Наші активи минулого року подвоїлися. Ми більш ніж на півмільярда гривень перевиконали план ресурсного портфелю корпоративних клієнтів, на третину збільшили залишки роздрібних клієнтів. Причому здебільшого за рахунок строкових вкладів, що у сьогоднішній ситуації особливо цінно.

Звісно, це лише голі цифри, за якими важко розгледіти роботу команди, побачити у деталях масштаб трансформації, яку пройшов банк за останні 12 місяців. Непростий рік, коли для досягнення кожного результату доводилося витрачати набагато більше зусиль.

Найкраще, чого ми досягли минулого року, було зроблено всупереч обставинам. Багато вправ, якими ми займалися минулого року, були відповіддю на умови, що різко змінилися на ринку, в економіці та країні.

Команда IT з фанатизмом гладіаторів відбивала DDoS атаки на наш новий сайт, додатково зарезервувала всі критично важливі системи, а восени і взимку допомагала забезпечувати автономну роботу відділень за зв'язком та електрикою.

Складнощів та викликів було чимало. Але тим цінніший отриманий нами результат. У цей непростий рік, під звук сирен повітряної тривоги, ми не просто відновили роботу більшості відділень, але навіть відкрили перший в історії Unex львівський офіс та перевезли оболонське відділення на нову локацію.

Казначейство отримало ліцензії торговця та депозитарію, які відкривають для нас абсолютно нові можливості щодо роботи з цінними паперами. Діджитал перезапустив наш мобільний додаток. Він все ще не ідеальний, але став набагато зручнішим, дружнім, зрозумілішим.

У нас з'явився повноцінний онбординг – цифрове вікно для входу клієнтів до банку. Це неймовірно важливе досягнення, на базі якого будуються всі продукти для роздрібних клієнтів. Ми вже оформляємо дистанційно депозити, відкриваємо картки, надаємо кредити. Далі - більше.

Наша криптокарта, благодійний криптопроект та депозит Unex Максимум отримали абсолютно чесні нагороди в авторитетних галузевих преміях – і це лише на другий рік та під час війни. Вірю, що наступного року їх стане ще більше, адже ми не стоїмо на місці.

Карта Мед – наш абсолютно новий та абсолютно крутий продукт. Чесна розстрочка від партнерів, крутий дизайн, чудова упаковка – ми створювали цей продукт ідеальним. І хоча там ще є над чим працювати, особливо щодо підключення нових партнерів, вірю, що карта займе заслужене місце на ринку.

Незабаром ми завершимо роботу над нашим інвестиційним додатком. Як тільки це дозволять валютні правила, ми зможемо вийти на ринок із крутим рішенням для персональних інвестицій у папери по всьому світу.

Ми підключилися до програми «5-7-9», запустили крутий пакет послуг для ФОП без абонплат, активно розвиваємось у лізингу та гарантіях.

Все це – заслуга команди. Кожного, хто незважаючи на сирени та блекаути, продовжував рухатися вперед. Це заслуга акціонерів, які, незважаючи на всі складнощі, вірять у нас і підтримують. Причому не лише на словах – скоро банк буде докапіталізовано на 20 млн грн. Може, це й небагато, але я не знаю інших таких прикладів на фінансовому ринку.

Ми не стоїмо на місці. Напевно, могли б рухатися швидше. Але нам точно є чим пишатися.

Ми стали сильнішими. Ми стали крутішими. Ми стали міцнішими.

Я дякую нашим партнерам і клієнтам, співробітникам та акціонерам за їхню небайдужість. За те, що у цей непростий час і Unex, й усі ви знаходите сили та можливість допомагати армії, сім'ям, що залишилися без житла, воїнам, які захищають країну. Дякую за кожен донат, за кожний реалізований проект. Разом ми робимо важливу справу.

З Днем народження, Unex!

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?