Відділення та банкомати

Заощадливі українці: навіщо населенню сотні мільярдів «під подушкою»?

14 лютого

Українці продовжують встановлювати рекорди заощадливості. Поки маркетологи ламають голову, як змусити населення витрачати гроші, воно невтомно тягне зароблені гривні до банків, обмінників та вкладає їх у держоблігації.

Потяг українців до заощаджень під час війни не є світовим феноменом. Той факт, що невпевненість у майбутньому скорочує споживання та стимулює заощадження, економісти за останні півстоліття підтвереджували неодноразово. А криза 2020 року, коли більшість країн світу зачинилися на карантин та оголосили про жорсткі локдауни, надала ще більше доказів відомій теорії.

У перші дні після початку повномасштабного вторгнення, українці доволі активно знімали гроші з рахунків в банках. Хтось витрачав їх на найнеобхідніше, більшість, вочевидь, просто прагнули мати заощадження під рукою у готівці.

Регулятор тоді вдався до серйозних запобіжних заходів, надавши банкам доступ до бланкового рефінансування. Але цей крок зрештою виявився зайвим: вже за місяць гроші повноводною рікою потекли до банків. Загалом до кінця 2022 року залишки коштів на рахунках фізичних осіб зросли на рекордні 271,9 млрд грн. Це в 4 рази більше за показники 2021 року.

За оперативними даними Національного банку України


Минулого року темпи приросту депозитного портфелю фізосіб скоротилися майже вдвічі. З одного боку, через відчутне пожвавлення споживчого попиту, що було зумовлено насамперед психологічними чинниками. З іншого – через диверсифікацію інвестиційних інструментів, які використовують українці для формування заощаджень.

Зниження ставок за депозитами у другій половині 2023 року та посилення девальваційних очікувань змістили увагу українців з гривневих депозитів у бік купівлі іноземної валюти. За 12 місяців минулого року чиста (з вирахуванням проданої населенням валюти) купівля доларів та євро становила $5,89 млрд, що еквівалентно понад 200 млрд грн.

З цей же термін на рахунках в банках додалося близько 152 млрд грн (попередні дані НБУ) у вигляді залишків на рахунках та строкових депозитів. Ще 22,7 млрд грн українці інвестували у держоблігації. Тобто навіть без врахування гривневих заощаджень «під подушкою», протягом минулого року населення спрямувало на заощадження до 375 млрд грн. Вирахуваний таким же чином показник 2022 року складає близько 330 млрд грн.


Заощаджують не всі

Очевидно, що попри загальні тенденції можливість заощаджувати є далеко не у всіх українців. Комусь грошей ледве вистачає на найнеобхідніше, хтось має достатньо доходів, щоб інвестувати «зайве».

Цю нерівномірність частково ілюструє інша статистика Національного банку. Так, наприкінці минулого року майже половину усіх вкладів населення в банках формували депозити на суму понад 600 тисяч гривень. Загальні статки 309,7 тисяч вкладників-мільйонерів становили майже 570 млрд грн. В середньому на кожному такому депозиті зберігалося 1,8 млн грн.

390 млрд грн українці зберігали на вкладах, сума кожного з яких не перевищувала 200 тисяч гривень. Ще 173 млрд грн – на депозитах у діапазоні 200-400 тисяч гривень з середнім показником на один вклад 275 тис. грн. 

Добре це чи погано – питання суто дискусійне. З одного боку, ці сотні мільярдів, принаймні та частина з них, що не лежить у вигляді готівкової валюти під подушкою, працює на перемогу: значна частка цих коштів зрештою інвестується у державні цінні папери. Минулого року, скажімо, портфель ОВДП банків та населення зріс майже на 200 млрд грн.

Дані - Національний банк України


З іншого боку, рекордна заощадливість українців формує так званий «навіс ліквідності». Немає жодних сумнівів, що як тільки безпекова ситуація поліпшиться, значна частина цих коштів лавиною хлине на споживчий ринок, щоб задовольнити відкладений попит. Це може спровокувати доволі серйозну інфляційну хвилю.

Поки, щоправда, цей сценарій частково реалізовується в частині попиту на валюту. У січні 2024 року, за попередніми даними НБУ, сума залишків на рахунках фізичних осіб в гривні зменшилася на 27,4 млрд грн. Очевидно, що дуже значна частина цих грошей потрапила на валютний ринок: за перший місяць цього року чиста купівля валюти населенням встановила багаторічний рекорд - $1,1 млрд. Катастрофи в цьому немає, принаймні якщо дивитися на цей запас валюти як на такий собі «приватні» міжнародні резерви.

Дані - Національний банк України


Та у будь-якому разі значні кошти українців, що зберігаються на поточних (карткових) рахунках та будь-якої миті можуть бути зняті з макроекономічної точки щонайменше мають привертати увагу. Саме тому Національний банк докладає серйозних зусиль, намагаючись стимулювати українців вкладати вільні кошти у строкові інструменти, а не просто зберігати їх на картках.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?