Відділення та банкомати

Переходимо на СЕП 4.0

31 березня

1 квітня 2021 року в Україні запрацює система електронних платежів НБУ нового покоління СЕП 4.0, яка відповідає міжнародному стандарту ISO 20022. Ключова відмінність новітньої системи від попередньої – можливість «безшовної» роботи в режимі 24/7. Проте використання такого режиму конкретними банками є опціональним: Національний банк надає можливість, але не вимагає від банків проводити платежі у цілодобовому режимі.


Зауважимо, що НБУ впроваджує стандарт ISO 20022 лише для платежів IBAN - IBAN в національній валюті, тож зміни не стосуються операцій з банківськими картками та цінними паперами, торгових і конверсійних операцій.

Що варто знати про перехід на СЕП 4.0


Перш за все зазначимо, що перехід з однієї системи потребує трохи уваги, тож ми радимо усім клієнтам виконати усі важливі платежі IBAN - IBAN у гривні до 16:45 31 березня 2023 року. Після виконання переходу на СЕП 4.0 усієї банківської системи України очікується певний період стабілізації, який може тривати декілька тижнів.


Регулятор та банки вели тривалу та ретельну роботу, готуючись до переходу, тож ми сподіваємося, що жодних затримок у проведенні клієнтських платежів не буде, в якому банку вони б не обслуговувались.

Як працюватиме Unex Bank
  • 31 березня всі платіжні інструкції, що будуть надані Банку до 16:45, будуть виконані в цей же день.
  • З 16:45 31 березня 2023 року до 9:00 1 квітня 2023 ви зможете виконати вхід в СДБО «Клієнт-банк», створити платежі та відправити їх до банку, але виконання цих платежів (в тому числі внутрішньобанківських) буде здійснено в найближчий робочий день: 3 квітня 2023 року.
Що варто знати про цілодобовий режим


Щонайменше протягом періоду стабілізації та повноцінного налаштування в СЕП 4.0 ми не плануємо організовувати повноцінну роботу своїх відділень у вихідні/святкові дні.


При цьому ж ми працюватимемо над автоматизацією власних систем, щоб найближчим часом забезпечити виконання платіжних інструкцій клієнтів в національній валюті, що ініційовані засобами систем дистанційного обслуговування протягом вихідних/святкових днів в автоматизованому режимі з дотриманням певних правил, що передбачають автоматичне додаткове здійснення контролю. Тобто ті перекази, що не матимуть потреби у здійсненні додаткових перевірок службами Unex Bank, зможуть виконуватися в післяопераційний час, а також у вихідні та святкові дні.

Яким буде операційний час в Unex Bank


Операційний час в Банку, протягом якого Банк приймає та виконує всі платіжні інструкції та інструкції на відкликання платежу, як і раніше становитиме частину операційного дня:

  • з понеділка по четвер з 9:00 до 17:45;
  • у п’ятницю та у дні напередодні свят з 9:00 до 16:45.


Всі платіжні інструкції, що будуть надходити до Unex Bank протягом операційного часу будуть виконані у той самий операційний день.


Банк прийматиме платіжні інструкції в національній валюті, що будуть надходити до Unex Bank після закінчення операційного часу, в тому числі у вихідні та святкові дні, та виконуватиме їх не пізніше наступного робочого дня.


Касові операції здійснюватимуться як і раніше, протягом операційного часу, що зазначений вище.


Зарахування коштів за платіжними операціями буде відбуватися протягом однієї години з моменту їх отримання на технічний рахунок Unex Bank у Центрі обробки СЕП НБУ, забезпечивши надходження переказів на рахунки клієнтів, відкритих в Unex Bank, у вихідні та святкові дні.

 

Звертаємо увагу, що зазначений вище регламент проведення платежів у вихідні/святкові дні може бути змінений, про що ми обов’язково вас попередимо.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?